reklama

Nová detská kniha - leporelo Pajštún

Rada by som (z pohľadu autora myšlienky a textu) predstavila novo vychádzajúcu detskú knihu – leporelo Pajštún, ktorú vydala ASA – Academica Societas Acropolitana – Slovenská hradovedná spoločnosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
foto upravené (ako aj samotné leporelo realizované)  v Polygrafickom centre, M&B Group, BA
foto upravené (ako aj samotné leporelo realizované) v Polygrafickom centre, M&B Group, BA (zdroj: J.Podstavková)

Naše slovenské hrady – to je neskutočne krásna, rozsiahla a bohatá téma, nevyčerpateľná a mnohonásobne spracovaná do rôznych podôb, ale forma detskej knihy o konkrétnom slovenskom hrade je pomerne zriedkavá. A pritom – aké nádherné možnosti ponúka! Kto iný, ak nie deti ešte v našich ruinách dokáže vidieť skvostné hrady akými kedysi naozaj boli? Vďaka svojej fantázii sa určite s ľahkosťou prenesú o pár storočí späť, do dôb kráľov a princezien, divokých bitiek stredovekých čias, kedy bolo naše Slovensko vyšperkované nedobytnými pyšnými stavbami na vysokých nedostupných bralách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miznúce poklady - edícia príbehov pre deti o 12 najohrozenejších hradných ruinách Slovenska začína hradom Pajštún, kedysi majestátnou stavbou neďaleko Stupavy nad obcou Borinka. Prenesie deti do čias, kedy bol Pajštún skvostom nad okolitým krajom, zobrazí život hradu ako hlavného hrdinu kresleného príbehu, zoznámi nás s erbami pajštúnskych pánov, v krátkych rýmovaných básničkách vyrozpráva povesť o hradnej panej, jej siedmych synoch a prekliatí, ukáže, ako Pajštún podľahol útokom, aj ako vyzerá dnes a ktoré architektonické detaily ho robia vzácnym a nezameniteľným.

K leporelu je vložená príloha, na ktorú môžu siahnuť aj rodičia. Ak uvidia, že príbeh hradu deti zaujal a chceli by možno vedieť viac, v prílohe nájdu stručné informácie o histórii hradu a o jeho postupnom vývine. Zároveň časť prílohy môže deťom poslúžiť na vystrihnutie pripravených figúrok – hlavných postáv povesti a ak leporelo rozvinú a postavia vertikálne, dostanú divadelnú kulisu – z jednej strany interiér, z druhej strany exteriér hradu - môžu si príbeh rozvíjať a dopĺňať vlastnou dramatizáciou pomocou tohto jednoduchého papierového bábkového divadielka. A možno dostanú chuť ísť sa na Pajštún pozrieť naživo – v tom prípade sa im leporelo môže stať malým, ale užitočným sprievodcom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milé, jemné a nápadité ilustrácie vytvorila Mgr.Gabriela Kravcová. Spolupráca s ňou bola pre mňa príjemným zážitkom, Gabika vložila do obrázkov celú svoju fantáziu, dušu a vtip. Každou stránkou nás sprevádza malinký vtáčik Karol, vždy nenápadne zamiešaný do deja, spoločník, ktorý veľa vie, keďže všade bol a všetko videl zo svojej vtáčej perspektívy. Ilustrácie sa v júli zúčastnili výstavy v BIBIANE a zasúťažili si o možnosť účasti na BIB 2011. Napriek tomu, že nepostúpili do medzinárodného kola, budú opätovne vystavené v Piešťanoch v októbri tohto roku.

Práca na tejto malej knihe bola pre nás príjemnou hrou a zábavou, preto veľmi dúfam, že sa rovnako hravo a ľahko bude aj čítať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za podporu ďakujeme Nadácii SPP, ktorá podporila náš projekt v úplnom začiatku, keď ešte koncept mal len hrubé črty a vďaka tejto podpore mohla myšlienka silnieť a rásť.

Takisto veľká vďaka patrí Nadačnému fondu Slovak Telekom v rámci Nadácie Pontis, vďaka neoceniteľnej podpore ktorého sa podarilo preklenúť finančné ťažkosti a dotiahnuť projekt do úspešného konca.

Ďakujem spoločnosti ASA – Academica Societas Acropolitana a jej členom, ktorí ochotne poskytli nielen podporu a povzbudenie, ale najmä konzultácie a odborné rady pri tvorbe a vydaní knihy.

Nadšenie nás celkom ovládlo a púšťame sa do ďalších dielov, lebo upriamiť pozornosť detí, ich rodičov, starých rodičov na naše chátrajúce pamiatky, niečo zaujímavé sa o nich naučiť, obdivovať ich, nadchýnať sa nimi, vážiť si ich a mať ich jednoducho rád - to je to najmenej, čo môžeme pre ne urobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Máme pred sebou nasledovné miznúce poklady: Revište, Zniev, Hričov, Starhrad (Varín), Pustý hrad, Muráň, Turňa, Zborov, Čičava a Jasenov. Veľmi sa na ne tešíme!

Jana Podstavková

Jana Podstavková

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som pozorovateľ a rada sa podelím s mojimi zážitkami s ostatnými. Zoznam autorových rubrík:  ČínaÁziaAfrikaMyšlienkySúkromnéNezaradenéMoje druhé ja

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu