reklama

Garantované kasíno

Na hru v kasíne treba mať povahu. Kto doň vstupuje, môže mať šťastie, no takisto môže o chvíľu vyjsť s prázdnymi vreckami. Aj preto sa kasínam vyhýbajú ľudia, ktorí si vážia ťažko zarobené peniaze a odmietajú s nimi hazardovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Predstavte si však, že by zrazu podmienky v kasíne vyzerali inak – ak by hráč vyhral, peniaze by boli jeho, no ak by prehral, museli by sa mu na prehru poskladať všetci tí, čo hrať nechceli a hazardu nepodľahli. Takto nejako si slovenská opozícia predstavuje pravidlá hry v druhom dôchodkovom pilieri.

Takúto hru však v Smere odmietame. Dôchodok predstavuje významnú sociálnu istotu človeka. A obrovskú zodpovednosť zo strany štátu, aby mu ho vedel poskytnúť v dôstojnej výške a v rámci svojich najlepších možností. Preto nechajme plány na „garantované kasína“ bokom a povedzme si, o čo tu vlastne ide.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príbeh slovenského druhého piliera je pre mňa od začiatku falošný a klamlivý. Pri jeho zrode stáli páni Dzurinda, Mikloš a Kaník za druhej Dzurindovej vlády. Napriek tomu, že išlo o obrovský zásah do vtedajšieho dôchodkového systému, nemal ich veľkolepý plán jednoznačnú podporu ani len vo vtedajšej pravicovej vládnej koalícii – o sociálnych partneroch či opozícii ani nehovoriac.

Minister Kaník sa na svoje dielo odišiel inšpirovať do Chile. Ibaže keď sa o niečo neskôr spustila masívna mediálna a reklamná kampaň, dôchodkové spoločnosti nesľubovali chilské dôchodky. Sľubovali švajčiarske. Šéf jednej z nich asi vedel, prečo na večierku spieva prezlečený za Helenku Vondráčkovú paródiu na jej najväčší hit: „Sladké mámení vyšších důchodů...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A že to bolo „mámení“, zistili prví druhopilieroví dôchodcovia práve teraz. A ostali právom šokovaní. Pretože 12-eurový dôchodok z druhého piliera má od Švajčiarska poriadne ďaleko.

Keby nešlo o ľudí a ich peniaze, mohli by sme v Smere cítiť isté zadosťučinenie – ako jediní sme totiž celé roky upozorňovali, že druhý pilier vo svojej podobe je nevýhodný a neudržateľný. Ako sme napríklad mohli na Slovensku odvádzať deväť percent, keď neporovnateľne bohatší Nemci odvádzajú jedno? A Česi svoj druhý pilier od budúceho roka rovno zrušia, pretože odvádzanie troch percent je pre českú ministerku práce Michaelu Marksovú odčerpávaním príliš veľkých financií z verejných zdrojov? A Poliaci či Maďari ho už zrušili?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem sa zbaviť podozrenia, že slovenská pravica o rizikách druhého piliera vedela. Je totiž mimoriadne podozrivé, že doňho zákonom zavrela všetkých, ktorí vstupovali do dôchodkového systému. Pán Kaník si v Chile nevšimol, že v tamojšej kapitalizačnej sústave nie sú policajti, vojaci, mladé mamičky alebo matky, ktoré nikdy nepracovali? Prečo sme na Slovensku hnali do druhého piliera hlava-nehlava všetkých, bez prihliadnutia na ich vek či sociálnu situáciu? A prečo ďalší minister práce Jozef Mihál tvrdil, že mladí do druhého piliera vstupovať nechcú, tak ich tam musíme dohnať zákonom? Toto je tá demokracia, ktorou sa pravica tak rada oháňa?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V jednom vtipe nachytal manžel manželku in flagranti. Manželka sa zľakla a zašvitorila: „Milovaný môj manžel, veríš mne alebo svojim očiam?“ Páni z opozície sa dnes náramne čudujú, že čerství druhopilieroví dôchodcovia veria svojim očiam, a nie rečičkám o výhodnosti druhého piliera.

Smer hral celý čas s občanmi čistú hru. Nikdy sme nepopierali, že druhý pilier môže byť pre niekoho výhodný – ibaže pre oveľa menej ľudí, ako v ňom dnes je. Je výhodný pre mladých a zároveň nadpriemerne zarábajúcich ľudí – ale nie pre milión tých, ktorí pred desiatimi rokmi podľahli agresívnej a nepoctivej reklamno-mediálnej masáži. A agentom s dôchodkami, ktorí sa vďaka províziám z nahnaných klientov sami stali boháčmi. 

Smer od začiatku žiadal, aby mali občania poctivé informácie o rizikách, ktoré investovanie na finančných trhoch nesie. Zúriví obhajcovia druhého piliera sa vo svojom korunnom argumente pýtajú – ako môže štát garantovať výplatu svojich dôchodkov o 50 rokov? A ja sa pýtam - trhy snáď dlhodobo niečo garantovať môžu? Krízy, bubliny a krachy na nich neexistujú?

Pri pohľade na výpisy z dôchodkových účtov nejeden človek krúti hlavou, koľko jeho peňazí zmizne vo vrecku dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Bol to však Smer, ktorý v roku 2009 znížil odplatu za správu dôchodkového fondu z 0,065 % z priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku na 0,025 %. A bol to Smer, ktorý znížením odvodov do druhého piliera z deväť na štyri percentá zreálnil možnosti verejných financií a vypočul kritikov dovtedajšieho vysokého odvodu – napríklad pána Mihála.

Smer zákonom nikoho do druhého piliera nezatváral a nebude ho z neho ani vyháňať. Ctíme si demokraciu a vieme, že konečné rozhodnutie musí spraviť občan sám. Potrebuje len dve veci – dostatok informácií a možnosť slobodne z druhého piliera vystúpiť.

Otvárame druhý pilier. Chceme umožniť šokovaným návštevníkom kasína, ktorí zrazu zistili, že sa v ňom dá aj prehrať, aby mohli odísť kým nie je neskoro a mohli mať dôstojné dôchodky z prvého piliera, ktoré im vyplatí Sociálna poisťovňa.

Jana Vaľová

Jana Vaľová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jana Vaľová, poslankyňa Národnej rady SR za stranu SMER-SD, primátorka mesta Humenné Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu