reklama

Dvesto rokov od Bitky pri Lipsku

Kiežby Najvyšší viac nedopustil, aby ľudia ešte niekedy zažili taký strach a hrôzu, ako dobrí obyvatelia Lipska v roku 1813. Píše vo svojich spomienkach Johann Daniel Ahlemann, miestny hrobár. Mŕtvych pochovávali ešte niekoľko mesiacov po skončení bitky. Nemci nazvali bitku Völkerschlacht bei Leipzig, Bitka národov pri Lipsku. Bojové akcie priebiehali počas štyroch dní, 16-19. októbra 1813.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Napoleonovo ruské ťaženie sa skončilo katastrofálnou porážkou a zánikom la Grande Armée. Francúzsky cisár sa po návrate okamžitepustil do organizovania novej armády. Ako to bolo preňho typické,nečakal na nepriateľské akcie a rýchlo sa vydal späť získať stratenépozície v Európe. Proti nemu stála v poradí už šiesta koalícia. Francúzivybojovali v slede tri víťazstvá, z ktorých Bitka pri Drážďanoch v auguste roku 1813 bola najvýznamnejšia. Napriek počiatočnýmúspechom však bola situácia pre Francúzov mimoriadne ťaživá. Impériumstratilo v Rusku svojich najlepších veteránov. Tých nemohli nahradiťmladé, neskúsené ročníky. Franzúci tiež už nedokázali nahradiť ohromnústratu koní. Navyše bojovali na dvoch frontoch. V Španieskuviazlo 200 000 mužov. A tak Veľká Armáda čelila v Strednej Európeveľkej presile. Rozhodnúť sa malo pri nemeckom meste Lipsko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šlo o najväčšiu a najkrvavejšiu bitku napoleonských vojen. Veľkosťou juv histórii Európy prekonajú až vojenské udalosti počas Prvej svetovej vojny. Bitka tiež vyniká rozlohou, na ktorej sa odohrávala.Zúčastnilo sa jej odhadom 600 000 vojakov, zahynul každý šiesty vojak. Len každý desiaty vojak zomrel priamo na následky zranení, zvyšnípodľahli chorobám a podvýžive.

Bitka skončila víťazstvom koaličných vojsk. Napoleon bol prvý krátrozhodujúcim spôsobom porazený priamo na bojovom poli. Bitka pri Lipskuukončila francúzsku hegemóniu v Európe. Víťazi boli bojmi tiež veľmi vyčerpaní a preto definitívne porazili Napoleona až na ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Usporiadaný ústup francúzskej armády narušilo predčasné zničeniemosta, po ktorom vojaci z Lipska ustupovali na západ. Tisícky vojakovtak zostali odrezaní a obkľúčení. Medzi nimi sa ocitol aj poľský národný hrdina Jozef Poniatowski, ktorý so svojimi krajanmi zostal vernýNapoleonovi až do tragického konca. Za mimoriadne zásluhy ho Napoleonako jediného cudzinca menoval počas bitky francúzskym maršalom. Zomrel na následky mnohých poranení v rieke Elster, keď sa odmietol vzdať svojim nepriateľom.

Zdroje:
Battle of Leipzig
Die Völkerschlacht bei Leipzig

Ján Bodnár

Ján Bodnár

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Živím sa písaním. Zoznam autorových rubrík:  Knihy101010101010janeObčianske zrkadloSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu