reklama

K írskemu zákonu o rúhaní

Nový írsky zákon o rúhaní naznačuje staronový problém: napätie medzi teizmom a ateizmom je neprehliadnuteľné. Akákoľvek aktivita jednej či druhej strany vyvoláva pomerne hlasnú odozvu z názorovo opačného tábora. Čo s tým? Dá sa to nejako prekonať? Ak nie, škoda o tom hovoriť! Ale ak áno, akými prostriedkami? Prijímaním zákonov? Výchovou? Alebo nejakým iným spôsobom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Z diskusných fór na internete k tejto téme vyplýva, že na to, čo možno označiť za rúhanie, existuje množstvo názorov. Členom akéhokoľvek náboženstva sa však vo všeobecnosti pripisuje neschopnosť tolerovať iné názory. Neuznávajú slobodu slova. Sú to fanatici, ktorí svojím zmýšľaním patria do stredoveku a podobne.

Nerozumiem, prečo si ateista myslí, že mňa ako veriaceho človeka urazí, keď bude tvrdiť, že žiaden boh neexistuje. Taktiež nerozumiem, prečo by jeho malo uraziť moje presvedčenie, že boh existuje. Určite by sme sa nevyhli polemike. Tú však vedia slušní ľudia viesť v duchu vzájomnej tolerancie, úcty a rešpektu jedného voči druhému. Dokonca sa spolu zasmejú aj na nejakej tej karikatúre či vtipe, nech už bude objektom humoru katolík, luterán, žid, moslim alebo ateista. Pokiaľ to - samozrejme - bude humor inteligentný, slušný a láskavý. Opravdivý humor alebo karikatúra totiž len zveličuje charakteristické črty niekoho alebo niečoho s cieľom vyvolať komický dojem. Takýto humor nezamieňa pravdu za lož, preto nevyvoláva pohoršenie a nie je rúhaním (hrubým urážaním).

Domnievam sa, že každý aspoň trochu rozhľadený a inteligentný človek vie, čo je pre druhého človeka sväté a rešpektujúc jeho presvedčenie sa snaží o to, aby ho nejakým spôsobom neurazil. Robí tak bez akýchkoľvek donucujúcich prostriedkov. Nepotrebuje k tomu žiaden zákon, predpis či inú normu.

Je prirodzené, že v názoroch na to, čo je sväté, kde sú hranice humoru v jeho pravom zmysle slova, čo je vyslovenie názoru a kde začína rúhanie, sa jednotlivci rozchádzajú. Preto sa môže druhý človek uraziť aj tam, kde by sme to nikdy nečakali. Z úcty k nemu sa však ospravedlníme. Zachovanie pokoja a dobrých vzťahov sa hodnotovo slobode slova totiž určite vyrovná.

Ján Bunčák

Ján Bunčák

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Evanjelický farár - v súčasnosti žije a pôsobí v Trenčíne. Zoznam autorových rubrík:  CirkevPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu