reklama

Premiér Fico o cirkvách

Na premiéra Roberta Fica možno mať rozličné názory, ale jedno mu predsa len uprieť nemožno. Svojimi výrokmi dokáže ohúriť a zaujať. Aj tými na adresu cirkví.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)

"Väčšina občanov je integrálnou súčasťou cirkví. Bol by som rád, že ak veriacemu človeku je cirkev matkou, nech štát je všetkým občanom otcom." Osobne nezdieľam toto túžobné želanie Roberta Fica. Práve preto, že väčšina občanov je integrálnou súčasťou cirkví. Minulosť je jasným dôkazom toho, že akékoľvek pokusy o uzavretie manželstva medzi štátom a cirkvou mali pre spoločnosť ako takú zlé následky. Dnes tu napríklad ešte stále máme od komunistov zdedené finančné zabezpečenie registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Poukazom na túto skutočnosť si niekedy na prelome tisícročia nárokovala strana SDĽ cez svoju členku (dnes - podobne ako premiér - členka SMER-u) možnosť prehovoriť počas cirkevného pohrebného obradu: "Pán farár, dokiaľ tu nemáme odluku cirkvi od štátu, vy ste povinný dať SDĽ priestor na vašom pohrebe". Len podotýkam, že išlo o pohreb v predvolebnom období a zosnulá nebola ani členkou, ani zamestnancom SDĽ, a príhovor SDĽ si neželali ani pozostalí príbuzní. SDĽ pochopiteľne priestor nedostala. A nedostala by ho ani žiadna iná politická strana či hnutie. Nie je totiž nič horšie než akékoľvek prepojenie štátnej a cirkevnej moci.

"My politickí aj náboženskí predstavitelia máme pred sebou ešte zložitejšie poslanie - byť občanom vzorom a príkladom". K týmto slovám Roberta Fica sa mi žiada dodať, že nielen vzorom a príkladom, ale aj služobníkom. To je totiž preklad z latinského jazyka prevzatého slova minister. Keď si pred očami premietnem konkrétnych ministrov - tunelárov, nástenkárov a iných, všetky možné kauzy politikov našej krajiny, keď si spomeniem na výkričníkové majetkové pomery niektorých z nich, na ich alkoholické excesy, vulgárne vyjadrenia v pléne NR SR i mimo neho, tak si túžobne želám, aby si z nich zobralo príklad čo najmenej ľudí. Ale aby som zostal objektívny: Kauzy zneužívania mladistvých pedofilnými kňazmi, ich starostlivé utajovanie cirkevnými hodnostármi, ako aj tolerovanie homosexuality niektorými cirkvami v zahraničí, je rovnako poburujúce, boľavé a smutné.

Nuž, a na záver ešte raz Robert Fico, predseda vlády: "Naši spoluobčania budú pod mediálnymi atakmi a uprostred politického zápasu. Verím, že tak ako to bolo doteraz, aj vy, predstavitelia cirkví, v súvislosti s voľbami verejne zaujmete múdre, pokojné, slobodné, rozvážne a spravodlivé postoje pre ďalšiu spoluprácu s novou vládou a najmä pre dobrá našich občanov." Domnievam sa, že viacerí predstavitelia cirkví a náboženských spoločností sa k tejto premiérovej prosbe o spoluprácu pri predvolebnom usmerňovaní voličov už vyjadrili dosť jasne. Nikoho uSMERňovať nebudeme. A sám za seba môžem povedať, že Robert Fico môj hlas v minulosti nikdy nedostal, a ani v budúcnosti nikdy nedostane. Z principiálnych dôvodov. Kresťanstvo a komunizmus sú navzájom nezlučiteľné.

Ján Bunčák

Ján Bunčák

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Evanjelický farár - v súčasnosti žije a pôsobí v Trenčíne. Zoznam autorových rubrík:  CirkevPolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu