reklama

V Rači spravili z členov volebných komisii „bezdomovcov“

Už niekoľko rokov sa pravidelne zúčastňujem na voľbách aj ako člen niektorej z okrskových komisii v Bratislave - Rači. Nebolo tomu inak ani pri uplynulých prezidentských voľbách. Tieto však boli odlišné svojou organizáciou od predchádzajúcich.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)
Obrázok blogu

Doposiaľ poslednými voľbami boli ešte komunálne v roku 2006. V nich prišlo v Rači k výmene nielen starostu (Zvonár za Bielika) a miestneho zastupiteľstva, ale aj k následnej obmene väčšiny zamestnancov miestneho úradu. Z tohto pohľadu som bol zvedavý ako zvládnu organizáciu takej udalosti akou prezidentské voľby nepochybne sú. Tí predchádzajúci to zvládali na relatívne vysokej úrovni.

V období medzi voľbami bola zrušená jedna zo základných škôl v Rači (ZŠ Plicková). Táto slúžila nielen deťom, ale počas volieb sa v nej pravidelne nachádzali aj dve okrskové komisie. Tie museli byť teraz umiestnené na dve od seba vzdialené miesta. Podobne to bolo kvôli rekonštrukcii kultúrneho strediska aj v lokalite Východné (Rendez). Tu sa stalo, že volebná miestnosť bola síce umiestnená oproti paneláku so 100 bytmi, jeho voliči však boli nútení ísť do inej. Tá bola vzdialená cca 500 metrov ďalej, čo odradilo niektorých. Iní mohli na ceste tam stretnúť paradoxne aj tých, ktorí išli voliť opačným smerom. Nie je teda jasné, na základe čoho boli rozdelené ulice. Nie každý volič dostal do schránky ako zvyčajne informáciu o dátume a mieste konania volieb, avšak, ak ju náhodou aj dostal, nemusel si všimnúť zmenu miesta. O tejto zmene mohla a mala mestská časť informovať občanov určite viac, a to v miestnej televízii a novinách, prípadne nejakým oznamom na bránach domov, ktorých sa týkala. Toto však bolo zanedbané. Bol to zámer alebo neznalosť pomerov?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Osobitnou kapitolou je samotná činnosť okrskových komisii. Ich členovia boli delegovaní parlamentnými stranami a petičnými výbormi kandidátov na prezidenta. Následne boli pozvaní zo dňa na deň na školenie komisii na 15 hodinu poobede, v pracovnom čase zamestnancov miestneho úradu. Nik nebral ohľad na to, že členovia môžu mať aj iné povinnosti (zamestnanie, škola). Na tomto stretnutí sa skladal sľub člena a volili predsedovia a podpredsedovia jednotlivých okrskových komisii, ktorí majú počas volieb väčšiu zodpovednosť za tú istú odmenu. Ňou bolo za celodennú činnosť v komisii 31 eur a 22 centov v čistom (spolu za dve kolá 58 eur a 40 centov). Financovanie bolo zabezpečené z rozpočtu ministerstva vnútra. Obec však zodpovedala za samotné prerozdelenie peňazí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z vyčlenených prostriedkov mala obec zaistiť pre členov komisii aj vhodnú stravu. Tu vznikol však problém. V prvom kole bolo ešte všetko v poriadku, i keď bolo trochu zvláštne, že bola strava (raňajky, obed a večera) pripravovaná až v troch kuchyniach naraz namiesto zvyčajných dvoch. V druhom kole bolo všetko úplne inak. Bolo nám oznámené i osobne potvrdené starostom Jánom Zvonárom (Smer-SD), že sa údajne rozhodlo, že na území celého Slovenska bude dnes zabezpečovať stravu iba jedna Cateringová firma, aby sa ušetrili peniaze. To sa namieste nedalo overiť, i keď nám to pripadalo ako úplný nezmysel. Starším členom komisie robili pochopiteľné starosti pre horší chrup už suché a gumené obložené žemle na raňajky. Ostatným prekážal až slabý obed, ktorý sme navyše ako aj večeru boli nútení jesť z papierových krabíc a s umelým príborom. Nečudoval som sa, keď som započul, že sa stravujeme ako bezdomovci. Niečo na tom žiaľ bolo. Aj tento pocit môže byť „odmenou" za strávenie jarného slnečného dňa v okrskovej volebnej komisii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S.: Podarilo sa mi zistiť, že v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto a vo Svätom Jure sa členovia komisii v oboch kolách volieb tak ako vždy stravovali v jedálňach a mali kompletný obed i večeru. V Dúbravke dostali namiesto toho stravné lístky.

Ján Drotován

Ján Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Bratislavčan s vlastným pohľadom na veci, pochádzajúci z mnohodetnej kresťansky založenej rodiny. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaMédiaBratislavaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu