reklama

Foobar 2000 ti nehovorí nič však?

V práci sa hovorí dosť často o tvorbe mp3 z audio CD a opačne, málokto však pozná Foobar 2000. Ľudia sú zaslepený softwarom, ktorý im poradili ešte zaslepenejší ľudia. Ja vám ponúknem môj.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Väčšina z vás bude poznať (Open Source) CDex alebo Audiograbber. Ja som niekedy dávno používal Windac k stiahnutiu audia na disk a Audio Catalyst, ktorý mi slúžil k zhotoveniu mp3 z dát uložených na disku. Teraz si poviete „Hlupák, ktorý používa 2 programy na mp3.“, áno ale na rozdiel od CDex ktorý mi nevyhovoval vôbec svojím ovládaním a Audiograber, ktorý dokázal v jednom tracku urobiť aj 3-4 chyby si moju pozornosť akosi nezasluhovali. Áno aj Audio Catalyst pri priamej kompilácií z CD do mp3 urobí množstvo chýb, ale z dát ktoré sú už uložené na disku to robil na 99 % bezchybne. Ešte som zabudol dodať že z mp3 na audio som používal Winamp. Potreboval som však jeden kvalitný program ktorý by to urobil všetko za mňa.

Foobar 2000 mi vyhovel vo všetkom a dokonca má aj niečo naviac. Foobar 2000 dokáže vaše audio konvertovať do formátu MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA, WMA. Je toho dosť, ja viem, samozrejme nepoužívam všetko. Klasické wav a mp3 sú tie najčastejšie asi u väčšiny z nás. Keďže je tu už éra DVD tak si môžeme dovoliť archivovať našu hudbu aj do lepších formátov ako je mp3. Napríklad FLAC je celkom zaujímavý. Na porovnanie mp3 a FLAC vo veľkosti tracku to je v mp3 7,6 MB a vo FLAC to je približne 34 MB. Nekomprimuje sa toho až tak veľa, čiže až tak veľa sa ani „neoreže“ z frekvencií. Formát FLAC nie je až tak veľmi zaužívaný, lebo v dnešnej dobe sa firmy snažia tvoriť formáty, ktoré stlačia track do najmenšieho súboru ako sa len da. FLAC dokonca nepozná ani Windows Media Player, je potrebné si stiahnuť pug-in. Áno používam Windows Media Player, nepoužívam už Winamp. Áno používam Windows Media Player, nepoužívam už ani Power DVD. Ak ste bežný užívateľ PC a nepotrebujete kvôli práci, alebo záujmom niečo extra, Windows Media Player vám postačí na všetko. Načo používať na hudbu Winamp a na video Power DVD, alebo dokonca aj niečo horšie, keď Windows Media Player je na všetko a je funkčný a kvalitný?
Foobar 2000 však bohužiaľ pri inštalácií nemá akosi kodeky a musíte si všetky stiahnuť. Na tvorbu mp3 potrebuje LAME mp3 Encoder a k FLAC potrebuje FLAC-Free Lossless Audio Codec . Obidva kodeky stiahnete bez problémov a rýchle, pretože sú malé a voľne dostupné tak ako Foobar 2000. Foobar 2000 vás nezaujme designom ktorý je biedny, ale kvalitou. Avšak málokedy sa stretne „krása s rozumom“ však?

Ak ste fajnšmeker a nezáleží vám „až tak veľa“ na kvalite hudby tak FLAC je z môjho pohľadu výborný. Samozrejme najlepšie je počúvať hudbu z vynilu, ale priamo z Audio CD, ale na druhej strane ak si máte stále do vášho sterea, PC, Notebooku či už niečoho iného vkladať CD za CD je lepšie si to urobiť do mp3 (keď to už dnes podporuje väčšina systémov) a hodiť na CD, DVD, alebo na pevný disk.


Ján Janec

Ján Janec

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Časom zistíte kto som... Zoznam autorových rubrík:  InternetHryCestovanieSoftwareSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu