reklama

Interrupcie netreba obmedzovať, interrupcie treba sprístupniť

Snaha obmedziť interrupcie je zase v parlamente. Predkladatelia sa snažia navodiť dojem, že sú pravidlá príliš voľné.

Interrupcie netreba obmedzovať, interrupcie treba sprístupniť
Asian women are sitting hugging their knees in bed. Feeling sad, disappointed in love In the dark bedroom and sunlight from the window through the blinds.Vintage tone.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Niektorí politici a ich ideologickí tvorcovia sa dlhodobo snažia navodiť v našej spoločnosti pocit, že slovenské ženy majú k dispozícii úžasné možnosti podstúpiť interrupciu. Niektorí neváhajú túto možnosť voľby prezentovať ako freevoľnú radosť a potešenie hodné každomesačného opakovania. Ruka hore, martini a potrat.

Nemohli by byť však ďalej od pravdy. Drvivá väčšina žien podstupujúcich interrupcie tak nečiní z plezíru, ale pre to, v akej životnej situácii sa nachádzajú. Či už preto, lebo sú obeťou domáceho sexuálneho násilia, sú v zlej sociálnej situácii, nie sú pripravené na dieťa, partner po oznámení tehotnenstva "zdúchol" alebo jednoducho preto, že si dotačná mladá baba chce dokončiť školu, budovať kariéru, aby jej budúca rodina nemusela trieť biedu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie, nepovažujem interrupcie za dobré, ale každá žena by mala mať možnosť rozhodnúť sa, kedy vynosí, porodí a vychová dieťa.

A tu prichádza problém. Legislatíva síce hovorí o tom, že interrupciu môžeme vykonať do 12. týždňa tehotenstva, ono to ale ani zďaleka nie je ako ísť s výmenným lístkom k otorinolaryngológovi. Dokonca ani v Bratislave! Ilustruje to tento prípad:

“Akurát som toto riešila s priateľkou, ktorá zákrok potrebovala. Jej životné okolnosti sa veľmi náhle zmenili tak, že si pôvodne plánované dieťatko nemôže nechať. Žiaľ, má smolu, pretože rozhodnutie prišlo v 11. týždni a napriek tomu, že žije v hlavnom meste pre ňu zákrok nebol dostupný. V Ružinove na pohotovosti jej údajne povedali, že nepochodí, lebo zrovna slúži lekár, čo toto odmieta robiť. Dali jej kontakt na súkromnú kliniku, ktorá to ale robí len do 10. týždňa, čo sa dozvedela až keď tam zavolala, to plynul čas. Odtiaľ ju odkázali do Levíc, tam jej povedali, že najprv potrebuje odporučenie od jej gynekológa a musí sa tri dni čakať (asi teda čas na rozmyslenie alebo čo) a to už sa nestíhalo do 12 týždňa. Všetky tieto inštitúcie obehala s prvorodeným dieťaťom v detskom nosiči a všetci jej len hádzali polená pod nohy/neinformovali alebo ak hej, tak len polovičato. Nerozumiem teda, na čo je na Slovensku hranica 12. týždňov, keď ani žena, ktorá je v limite v skutočnosti nemá garantovaný prístup k interrupcii ak ju potrebuje.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak toto sa deje v Bratislave, ako to vyzerá na zvyšku Slovenska? Aký prístup k legálnym interrupciám majú ženy v Snine či Dolnom Kubíne? Odporúčam si prečítať aj závery prieskumu organizácie Možnosť voľby (https://bit.ly/3Bdz5Y1), podľa ktorého sú interrupcie pre veľkú časť žien nedostupné pre vysokú cenu, tretina mapovaných zariadení tento legálny úkon neposkytuje a 23 % zariadení neposkytuje dostatočné informácie. V Prešovskom kraji z 11 zariadení interrupcie nevykonáva až 8!

Potrebujeme jasnejší dôkaz, že takzvaný "čas na rozmyslenie" je škodlivý, ide proti ženám, proti zdravému rozumu a proti ľudskosti? Miesto toho, aby sme tieto bariéry predlžovali, ich treba ZRUŠIŤ úplne. Ak sa žena rozhodne ísť na interrupciu a chce si dačo premyslieť, nepotrebuje na to stredoveké krídlo OĽaNO, Annu Záborskú a nejaký zákon. Ženy potrebujú, aby sme im verili, aby sme ich podporovali, aby mali kam umiestniť deti a mohli sa plnohodnotne venovať svojej kariére

Janka Bittó Cigániková

Janka Bittó Cigániková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  174
  •  | 
  • Páči sa:  1 628x

Lepší svet pre mňa nie je frázou, ale každodenným úsilím. Pracujem na sebe, aby som mohla k takému svetu prispieť. Mám dvoch synov, vyštudovala som riadenie verejnej správy a manažment zdravotníctva a som tímlíderkou SaS pre zdravotníctvo a poslankyňa NR SR. Zoznam autorových rubrík:  ZdravotníctvoBoj za práva žienVojna na UkrajineNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu