reklama

Kollár kopal do stratifikácie, pretože ministerka odmietla uzákoniť povinné členstvo v SLK

Tento blog som chcela napísať už dávnejšie, ale stále sa dialo niečo dôležitejšie. Aj teraz sa deje. Napríklad to, že parlamentom neprešla reforma nemocníc, ktorá mala ambíciu zachraňovať ľudské životy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vinu čiastočne nesie aj samotná ministerka, ktorá predložila legislatívu príliš neskoro. V závere ale neprešla kvôli Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu, ktorí ministerku mesiace dehonestujúco cvičili a potom už tradične uprednostnili stranícke záujmy nad ochranou ľudí. A vinu nesie aj partička lekárov okolo prezidenta Slovenskej lekárskej komory (SLK) - Mariána Kollára, ktorí pobehovali po parlamente a váhou svojho bieleho plášťa absurdnými argumentami presviedčali poslancov, aby za reformu nemocníc nehlasovali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lekár, alebo politik?

Marián Kollár vstúpil do politiky v roku 1998, keď bol podpredsedom strany Naše Slovensko. Túto stranu viedol a financoval Ladislav Hampl, šéf zdravotnej poisťovne Perspektíva. Vstupom do politiky chcel oddialiť, alebo zakryť finančné problémy v poisťovni. Nevydalo. Následný krach poisťovne Perspektíva (vtedy druhej najväčšej na trhu!) zanechal poskytovateľov zdravotnej starostlivosti s neuhradenými faktúrami za 2 až 4 miliardy korún.

Kollár to o osem rokov neskôr (2006) skúšal vo veľkej politike znova, tentoraz v tričku strany HZD, ktorú zakladal Ivan Gašparovič. A nedávno to skúšal u Druckera. Zdá sa, že to nevyšlo a tak bude robiť politiku tak, ako doteraz. Z úzadia a bez prevzatia zodpovednosti. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Profesionálny krikľúň

Nenájdete mnoho protestov, štrajkov a iných „vydieračských“ akcií v štýle ,, nepostaráme sa o pacienta, ak...“, za ktorými by nestála tvár Mariána Kollára. Tento človek je však už dlhodobo predĺženou rukou Smeru a Róberta Fica. Aj teraz sa stal jediným argumentom pre Fica a jeho zbojnícku družinu. Môžu povedať, že lekári so stratifikáciou nesúhlasia, pretože ich šéf organizuje tlačovky a posiela stanoviská o tom, aká hrozná táto reforma je. Bez problémov a akýchkoľvek podkladov rozporuje svetové štúdie, stanoviská kolegov - hlavných odborníkov a ďalšej odbornej verejnosti. Vraj on dokáže napísať lepšiu reformu nemocníc za tri týždne. Človek len dumá, prečo to teda za posledných 20 rokov vykrikovania nespravil. Keď ho nechce verejne podporiť dostatok lekárov, neváha nastrčiť komparz, ktorý navlečie do bielych plášťov. Len aby to vyzeralo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Facebook)

Povinné členstvo v SLK

Najhlasnejšie však kričí, keď bojuje za svoje záujmy. Dlhoročnou agendou pána Kollára je zaviesť povinné členstvo pre všetkých lekárov v jeho komore. Jediným dôsledkom by pre lekárov bolo, že by museli platiť každoročne členské SLK. A hádate správne, predseda komory žije práve z týchto príspevkov. Čím viac členov, tým väčšia odmena za nič. 

SaS sa stala nepriateľom pána Kollára zrejme aj preto, lebo v programe presadzujeme presný opak – úplne nepovinné členstvo v SLK. Teda ani žiadne vydávanie licencií, toto môže robiť štát. Byť členom komory má byť prestíž, nie povinnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa mojich informácií na stretnutiach k stratifikácii na Ministerstve zdravotníctva Kollár doslova povedal, že spraví všetko preto, aby ministerka pohorela, nič jej neprešlo, lebo odmietla uzákoniť povinné členstvo. Vyzerá to, že toto jediné tohto ,,bojovníka“ skutočne zaujíma. 

Tunelovanie účtov SLK

Okrem toho, že je p. Kollár hlásnou trúbou Smeru, nevyhli sa mu ani podozrenia z toho, že minimálne kryl tunelovanie účtov Slovenskej lekárskej komory. Tento príbeh až príliš pripomína iné smerácke kauzy, aby to bolo náhoda.

V akciovke Lekár a. s., ktorú vlastní SLK sa totiž krátko predtým, ako z firemného účtu zmizlo 130-tisíc eur, stal riaditeľom Martin Lászlo. Tohto mladého človeka si tam bez riadneho výberového konania dosadil priamo Marián Kollár ako šéf komory, pritom nikto z členov o ňom predtým nič netušil. 

Keď zmizlo z účtov akciovky lekárskej komory okolo 130-tisíc eur sfalšovanými príkazmi, SLK problém vyriešila tak, že za takmer stotisíc eur odkúpila od Lekár a.s. pozemok v jej majetku, aby zaplátala dieru v účtovníctve. Komora tak prišla o obrovskú sumu peňazí a namiesto toho, aby Marián Kollár ako predseda vyvodil osobnú zodpovednosť, začal členov komory, ktorí si ho dovolili kritizovať, disciplinárne riešiť. Viac si môžete prečítať TU

„Expert“ na všetko
Napriek týmto všetkým veciam, úplne najhoršou vecou na prezidentovi SLK je to, že je brzdou akýchkoľvek aspoň trochu prospešných zmien v zdravotníctve. Žiadne racionálne alebo aspoň trochu odborné argumenty, hrubozrnný populizmus mu úplne stačí. Naposledy to predviedol pri stratifikácii, keď tvrdil, že zavedenie minimálneho počtu výkonov v nemocniciach je vlastne urážkou lekárov, ktorí ich robia menej ako je navrhovaný limit. Krásny príklad z učebnice demagógie.

Pritom desiatky svetových štúdii preukázali, že existuje priama spojitosť medzi vyšším počtom výkonov a tým pádom aj väčšou praxou lekára a vyššou kvalitou výkonu. To je sedliacka logika. Ak bude mať chirurg väčšiu skúsenosti s konkrétnou operáciou, bude proste poskytovať kvalitnejšou starostlivosť ako kolega, ktorý ich robí len polovicu. A to samozrejme súvisí s mortalitou pacientov, teda s tým ako napríklad doktor vie riešiť nepredvídané komplikácie.

Medzi najznámejšie štúdie, ktoré potvrdzujú tieto skutočnosti sú Leapfrog Hospital Survey a Nimptsch & Mansky. Prvá štúdia dala postupne dokopy zoznam rizikových výkonov, kde sa identifikoval silný vzťah medzi počtom výkonov a výsledkami, rovnako udali minimálny počet týchto výkonov na poskytovateľa i lekára. Záver druhej štúdie hovorí, že riziko úmrtnosti pri niektorých výkonoch sa zvyšuje až dvojnásobne (!) ak ide o poskytovateľa s malých počtom výkonov.

Zavedenie minimálnych limitov výkonov pre oddelenia má preto obrovský zmysel a je podstatou celej reformy nemocničnej siete predstavenej v stratifikácii. Pre pána Kollára je to však dôvod, aby útočil na každého, kto s ním nesúhlasí.

Napriek úprimnému nasadeniu vyzýva na odchod pre názorovú nezhodu

Pri všetkej úcte voči kolegom, som ďaleko najaktívnejšou členkou Zdravotníckeho výboru NR SR. Doslova som si vydupala živý prenos z jeho zasadnutí, ktorý môžete sledovať TU. Komunikujem každý jeden návrh zákona s ľuďmi z praxe zásadne zo všetkých možných brehov, návrhy vďaka týmto ľuďom a verejnému prenosu podrobujem vysokej kontrole. To všetko preto, aby sa zdravotnícke zákony písali nie pre lobistov, ale pre pacientov a zamestnancov v zdravotníctve. Kým kolegovia v lete chodia na dovolenky, ja rok čo rok stážujem v zdravotníckych zariadeniach, lekárňach, poisťovniach, na úradoch, aby som mala priamy dotyk s praxou. Vyštudovala som vysokú školu zameranú na riadenie zdravotníctva. Žijem tým, veľmi chcem veci zmeniť a vidím v tejto práci zmysel. Výsledkom je, že klub SaS nemá za sebou jediné hlasovanie v neprospech zdravotníctva. A že máme spísanú poctivú reformu zdravotníctva. Nikdy som sa netvárila, že viem všetko, ale vyzývať práve tak aktívneho človeka, ako som ja, na odchod z politiky len preto, že hovorím to isté, čo svetové štúdie, mi príde ako osobná pomsta a nie relevantná kritika. Aj preto, že o tom kto má a nemá byť poslancom rozhodujú len a len voliči. 

Tvár zlých riešení

Kým klub SaS nepodlieha populizmu ani pred voľbami a stojí za riešeniami, ktoré ľuďom pomôžu, predseda SLK je tvárou riešení, ktoré pomôžu jemu a jeho známym, ale verejnosti ublížia. V tom lepšom prípade len finančne, v horšom aj zdravotne.

Takýmto príkladom je nie len spomínané povinné členstvo a s ním spojené členské v SLK, ale aj obhliadky mŕtvych, za ktorých zmenu organizácie Kollár nedávno bojoval. Dnes ľudia prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou neplatia za obhliadku 50 eur, ako keď s bojom začal, ale skoro 200 eur. A cena stúpa.

Kollár bol tiež veľkým bojovníkom za zmeny v ambulantných pohotovostiach. Po tom, ako mu minister Drucker vyhovel, pohotovosti dnes kolabujú a keďže ich nemá kto robiť, predražujú sa. 

Tento rok zažila VšZP rekordný odliv poistencov a teda aj peňazí. Prečo? Lebo kým 2 iné lekárske združenia boli ochotné robiť svoju prácu za cenu, ktorú im VšZP ponúkla, Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), za ktorý rokoval aj Kollár, toto odmietal. To same o sebe nie je zlé, kým nezačali organizovať tlačovky o tom ako sa nepostarajú o poistencov Všeobecky a keď nepochodili, nezačali chodiť na parlamentný výbor žiadať lepšie ceny. Vo výsledku lekári združení v ZAP dostali menej, ako by mohli a hlavne, po odlive poistencov bude VšZP schopná platiť všetkým lekárom zasa o niečo menej, pretože bude mať menej peňazí. No blahoželám.

Má problém so ženami?

Je známe, že prezident SLK veľmi neverí, že ženy sa pri výkone svojho povolania dokážu vyrovnať mužom. Predviedol to napríklad na poslednej konferencii Trendu, kde sa zadúšal nad tým, ako by ženy nemali robiť lekárky v niektorých odboroch, pretože medicína patrí mužom. Neveríte? Pozrite si video: 

Vraj ako k tomu prídu manželia tých lekárok, keď ich ženy majú toľko nočných smien - zaznelo v ďalšej diskusii ako vysvetlenie tohto postoja. Je otázne, či majú takéto spiatočnícke názory miesto v našej spoločnosti a či má človek s takýmto hodnotovým svetom reprezentovať povolanie, ktorého 75 % absolventov sú dnes práve ženy. Ale to už je na lekároch samotných, koho si zvolia svoju reprezentáciu.

Preč s „Kollármi“
Ja pána Kollára nevyzývam k ničomu. Necítim k nemu ani nenávisť, ani hnev, snažila som sa byť vecná. Vadí mi len to, že brzdí rozvoj zdravotníctva v prospech pacientov a zdravotníkov samotných a hlúpo útočí na každého s iným názorom. Lebo najhoršie čo môžeme urobiť je, nechať to tu takto chátrať ďalšie roky. 

Chcem poprosiť všetkých slušných a poctivých lekárov, aby si zvážili, kto ich má reprezentovať. Pretože keď sa verejnosť pozerá na Mariána Kollára, stotožňuje si ho s lekárskym stavom aj so všetkými jeho kauzami, problémami a arogantným správaním. Nehovoriac o tom, že tento človek sa stará najmä sám o seba a svoj prospech. A ja teda poznám lekárov v úplne v inom, lepšom svetle.

Slovenské zdravotníctvo sa musí zmeniť. Žiaľ nové zákony nevyriešia všetky jeho problémy. Kým jeho súčasťou budú ľudia, pre ktorých sú pacienti, aj samotní zdravotníci, na poslednom mieste a sledujú len svoje záujmy, nepohneme sa ďaleko. Je čas, aby sa ozvali tí, ktorí chcú reálnu zmenu a zdravotníctvo založené na faktoch. Nie na kšeftoch a populizme. Je čas zbaviť sa Mariánov Kollárov zdravotníctva. To však dokážu len lekári samotní.

Volám sa Janka Cigániková, som tímlíderkou SaS pre zdravotníctvo a spolu s kolegami bojujeme v parlamente za to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. Na Facebooku ma môžete sledovať TU a na Instagrame TU. 

Ak sa vám text páčil, podporte ho zvýšením karmy pod blogom, zvýšite tak jeho čítanosť. Ďakujem.

Janka Bittó Cigániková

Janka Bittó Cigániková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  174
  •  | 
  • Páči sa:  1 628x

Lepší svet pre mňa nie je frázou, ale každodenným úsilím. Pracujem na sebe, aby som mohla k takému svetu prispieť. Mám dvoch synov, vyštudovala som riadenie verejnej správy a manažment zdravotníctva a som tímlíderkou SaS pre zdravotníctvo a poslankyňa NR SR. Zoznam autorových rubrík:  ZdravotníctvoBoj za práva žienVojna na UkrajineNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu