reklama

Kto si prizná chybu za ďalší drahý lapsus bez účinku?

Očkovacia lotéria mala vraj byť motivačným nástrojom. Ak ale nefunguje, treba si priznať chybu a niesť dôsledky.

Kto si prizná chybu za ďalší drahý lapsus bez účinku?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Za očkovaciu lotériu SaSka nehlasovala ani na vláde, ani v parlamente. Súhlasili sme s ňou pod podmienkou, že zaočkovaní, otestovaní a ľudia po prekonaní Covid-19 dostanú slobodu, ktorá im patrí, lebo sú menšie epidemiologické riziko. Z tejto dohody ale zišlo, do parlamentu šla iba očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus. 

My sme už vtedy o presviedčacom efekte lotérie pochybovali. Keď sa totiž Bratislavský kraj pýtal ľudí, prečo sa nechcú očkovať, uviedli úplne iné dôvody, ako "lebo nedostanem peniaze v relácii, ktorá nedáva zmysel a všetkým je na smiech". Ľudí trápilo čosi iné - obavy z vedľajších účinkov či dlhodobých následkov, ktoré podporovali konšpirátori a v prípade AstraZenecy bohužiaľ aj sám Igor Matovič. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Áno, ako šéfka zdravotníckeho výboru som mohla urobiť viac a tlačiť na ministra Krajčího, aby spustil osvetovú informačnú kampaň o očkovaní ešte na konci roka 2020. 

Lenže my sme s ním na prelome rokov riešili úplne iné veci. My sme naňho tlačili, nech máme konečne nejaké štandardné postupy liečby, nech máme regionálne opatrenia, aby sme v štatistikách rozlišovali medzi PCR a Ag testami, aby sa lepšie trasovalo, aby hygienici poriadne informovali pozitívne testovaných, čo majú robiť a aby štát zabezpečil Ivermectin, keď ho ľudia tak chcú. Keď už ho minister sľúbil v rozpore s vedeckými poznatkami, tak ho mal zabezpečiť aj s jasnými lekárskymi odporúčaniami, nech ho ľudia užívajú pod kontrolou lekárov miesto mazania ho na chlieb deťom (áno, toto je reálny prípad zo Slovenska). Zavolali sme ministra na klub, predložili sme uznesenie na vládu, neprešlo. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každému je dnes jasné, že ministerstvo zdravotníctva katastrofálne zlyhalo v informačnej kampani o bezpečnosti očkovania na prelome rokov 2020 a 2021 a nechalo celý priestor konšpiráciám, pre ktoré sa dnes 40 % občanov nedá očkovať, hoci to pre mnohých znamená ťažké zdravotné problémy a dokonca smrť. Dnes ľudia veria tomu, že Bill Gates chce očkovaním spraviť ľudí neplodnými.

Kde bol Rezník a šéf spravodajstva Chuguryan so svojím “poslaním RTVS sú aj povinné jazdy”, keď sme mohli mať v správach segmenty s lekármi a vedcami? Prakticky zadarmo v štátnej televízii s vysokou dôverou starších občanov, ktorí sú najviac ohrození! Ľudia od kampane vtedy zháňali kontakt na Sagana, nech sa vyfotí s logom ešte neexistujúcej kampane. Medzičasom nám tu vyrástli ako najväčší “odborníci” na pandémiu ekologický aktivista a dietológ s orieškami. A teraz ich chcú hudobníci dostať do hlavného vysielacieho času, nech diskutujú o niečom, o čom nikto z nich nemá páru. Veď to je šialené! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

My sme pred dvomi mesiacmi vedeli, že toto nejaká lotéria nedobehne. Toto majú šancu dobehnúť jedine lekári v mestách a obciach, ktorí svojich pacientov poznajú a tí im dôverujú. Toto majú šancu dobehnúť už len regionálne očkovacie tímy. Na toto ale 22 miliónov nešlo. Tie šli na hokus-pokus s motiváciou k očkovaniu, ktorý zjavne nevyšiel.

A keď už všetci vidíme, že pre lotériu sa nikto nedá očkovať (vyšlo to aj z prieskumov), tak tvorcovia si ani nedokážu priznať chybu a ministerstvo financií radšej bude popierať svoje vlastné slová spred mesiaca, vlastný návrh zákona, vlastný štatút súťaže a všetko to, čo sme doteraz o očkovacej lotérii vedeli a hovorili. Zrazu to nie je motivácia, ale odmena.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže očkovaní ľudia nepotrebujú šancu na šialenú odmenu. Očkovaní ľudia potrebujú, aby sa dali očkovať aj ich susedia a vzdialená rodina. Očkovaní ľudia potrebujú, aby ostala otvorená ekonomika, neboli zase plné nemocnice a potrebujú mať garantovanú zdravotnú starostlivosť.

Janka Bittó Cigániková

Janka Bittó Cigániková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  174
  •  | 
  • Páči sa:  1 628x

Lepší svet pre mňa nie je frázou, ale každodenným úsilím. Pracujem na sebe, aby som mohla k takému svetu prispieť. Mám dvoch synov, vyštudovala som riadenie verejnej správy a manažment zdravotníctva a som tímlíderkou SaS pre zdravotníctvo a poslankyňa NR SR. Zoznam autorových rubrík:  ZdravotníctvoBoj za práva žienVojna na UkrajineNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu