reklama

Prečo rómky utekajú z pôrodníc.

"Rómky sú zlé matky, majú veľa detí, nestarajú sa o ne, ba nechávajú ich v pôrodniciach, z ktorých utečú."- počujeme ošúchané mediálne klišé, ktorému väčšina verí bez akéhokoľvek kritického posúdenia. "Utekajú z pôrodníc".....pred časom vykríkali médiá. Ale prečo naozaj utekajú?! To asi nechali na domyslenie tak, ako to komu vyhovuje. A tak si každý odpovedá najjednoduchšie ako vie, a s predsudkami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

V dobách, kedy Slovenskom otriasalo škandalózne podozrenie z nelegálnych sterilizácií pacientiek rómskeho pôvodu, bol útek rómskych matiek z pôrodníc jedným z dehonestifikujúcich mediálnych tvrdení.Zláštne, ako keby nikoho z novinárov či redaktorov televízií nezaujímalo prečo teda utekajú.Otázku prečo?- som sikládol aj ja sám. Na počudovanie, nevedeli naňu odpovedať ani tí najkompetentnejší. Personál pôrodníc.Pred časom ma členovia občianského združenia "Poradňa pre občianske a ľudské práva" pozvali na medzinárodný seminár na tému: "Obhajoba reprodukčných práv"Účastníčka zo Švédska, ktorá pôsobila na Slovensku počas dokumentovania rozsahu sterilizácií rómskych žien, rozprávala zaujímavú príhodu, ktorá sa jej stala v jednej z nemocníc na východnom Slovensku. Dovolím si interpretovať:"Zdravotné sestry sa sťažovali na nedisciplinovanosť rómskych matiek a poukazovali najmä na to, že niektoré z pôrodnice jednoducho utečú. Položila som otázku staršej zdravotnej sestre":-Prosím vás a prečo utekajú?--Ja neviem.-opovedala prekvapená zdravotná sestra.-A ako dlho v pôrodnici pracujete?--Tridsať rokov.--A to neviete prečo utekajú?.--Nie.-odpovedala trochu zahanbená sestra.- Keď to nevedela zdravotná sestra, išli sme sa na to opýtať mladšej rómskej matky. -Prosím vás, čo vás vedie k tomu, aby ste opustili nemocnicu a dieťa tu nechali?-Odpoveď bola prostá.-Bojíme sa že nám bude manžel neverný, a preto ak nás nechcú pustiť, tak jednoducho utečieme.-Myslím, že stačí len krátky komentár.Rómska komunita má svoje zvyky a tradície, ktoré my mnohokrát nepoznáme, alebo dore nechápeme.Poväčšine nám médiá podstrkujú len špinavý obraz rómskej kultúry, getá a kriminalitu.Cesta k poznaniu je cestou komunikácie, pochopenia, a empátie. Len tak môžeme riešiť akýkoľvek problém, nielen ten rómsky.-------------------------------------------------------------------------------Dôležitý odkaz pre mojich stálych čitateľov:Správcovia blogu pred niekoľkými dňami upravili pravidlá v neprospech niektorých nepohodlných blogerov.Názvy mojich článkov sa už nebudú zobrazovať na www.sme.sk, ani na www.post.sk.Tiež sa nebudú zobrazovať na titulke blogu SME, pokiaľ si nezmeníte ich prednatavenie, ktorým Vám administrátori vyselektovali, čo je pre Vás vhodné na čítanie. Prednastavenie zmeníte stlačením tlačítka "Všetky články"Bližšie informácie o uvedenom môžete nájsť v článku Gabriely Múčkovej :"Blog.sme.sk. Najpopulárnejšie blogy na Slovensku", alebo v článku Mariána Križovenského:"Hasta la vista, dozaista." Môžete si na uvedených blogerov kliknúť aj pod mojou fotografiou v "obľúbených".V blízkej budúcnosti na uvedenú tému pripravujem článok pod názvom:" "Najprísnejší blog, či najtotalitnejší blog?!

Daniel Jankech

Daniel Jankech

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  387x

Aktívny občan v permanentnom súboji s negatívami súčasnej spoločnosti. Stále trochu disident. Autor publikácií: Sedem dní v bielom koncentráku.(1994) Volajú to medicína. (2001). Prvý otec pri pôrode v ČSSR (1988) Liberál a feminista v nohaviciach. Tiež trochu skladateľ, textár, hudobník, spevák a basgitarista. Skúste moje najnovšie hity.:-) Zoznam autorových rubrík:  PRÁVA PACIENTAPODNIKANIEZAMYSLENIEŠKANDÁLSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu