reklama

Slovensko potrebuje menej náboženstva

Horšia ako fanatická viera nejakého wahábistu je pre mňa snáď už len pseudoprívrženstvo k tradičným náboženstvám. Je zdraviu škodlivé a ako stojaté vody močiaru zabraňuje racionálnej debate a spoločenskému pokroku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Moja debata s Ing.
Moja debata s Ing. (zdroj: BUŠJ)

Každý poctivý ateista musí jedným dychom dodať, že je vlastne agnostik. To znamená, že sa snaží kriticky premýšľať nad realitou, vrátane otázok viery v nadpozemské bytosti, stvoriteľa, Star Wars a podobne. Hlavné dôvody tohto blogu spočívajú v chýbajúcom kritickom myslení a jeho dôsledkoch: tolerancia nespravodlivostí, korupcie, rasizmu, obmedzovaniu základných práv a podobne.

Laxný prístup k hlbokým vnútorným otázkam znamená laxný prístup k okoliu.

Nepotrebujem nikoho presviedčať, verbovať, či odhovárať. Každý si verte čomu sa vám zažiada. Ale prosím, aspoň sa nad tým poriadne zamyslite.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ušetrím čitateľom čas a spíšem moje dve základné výhrady k náboženstvám. Týka sa to bezvýhradne všetkých vierovyznaní, ale povedzme, že špeciálne slovenského katoľíckeho pseudoprívrženstva.

1. Všetky zázraky sa stali... čojaviém, dvetisícrokov dozadu. Alebo Päťsto. Zrovna v dobe, keď sme nemali vyvinuté mechanizmy empirického overovania a zaznamenávania udalostí na pamäťové médiá. Všetky veľké náboženstvá vznikli vtedy, dááááávno. V Mekke padol božský šuter z nebies - rozumej, meteorit - a dnes tam každý poctivý moslim aspoň raz musí ísť zapotiť a zakrúžiť. Ďalšie scifi typu prežil týždeň v žalúdku veleryby, chodil po vode, narodený z panny a tak ďalej opomeniem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Geografická náhoda a intolerancia voči ostatným náboženstvám. Povedzte mi prosím, aká transcendentálna náhoda rozhodla, že ste sa vyskytli na území slovenska, tradične katoľíckeho / kresťanského a z toho dôvodu ste presvedčení, že božie slovo napísané v bliblii je to jediné a správne. Akú váhu argumentu môže mať taký hinduista, ktorý sa z inej náhody vyskytne na indickom kontinente, kde majú stovky či tisíce bohov. Ktorý poctivo veriaci na slovensku si spravil zodpovedný rešerš všetkého dostupného scifi a vybral si zodpovedne to najlepšie a jediné, tú pravú vieru? Považujem za absolútnu drzosť, aroganciu a nízkosť povedať, že jediná pravá viera je napísaná v tej a onakej knižke a všetcí ostatní sú na nesprávnej ceste. ach...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozumiem dôvodom, prečo je to tak: vyrastáte v kresťanskom okolí, je vám to kultúrne blízke. Používate terminológiu, ktorej rozumiete a je všadeprítomná v okolí, od kedy ste vyrastali ako dieťa. Je preto energeticky najefektívnejšie zvoliť tú vieru, v prostredí ktorej sa narodím.

...

Potreba podrobovať náboženstvo kritike

Zbavenie sa náboženstva znamená prenesenie zodpovednosti na seba. Neexistuje stvoriteľ, osud, karma, alebo morálny imperatív. A práve v tom je ten trik. Ty sám - sama si volíš morálny imperatív. Ateizmus nie je amorálny, to je naozaj ignorantské tvrdenie. Naopak, Ateisti, resp. agnostici môžu byť veľmi poctiví a morálni ľudia. O to viac, že je ich slobodným rozhodnutím takými byť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rasizmus

Slovensko je najrasistickejší národ v Európe. Kresťanstvo tu stálo bok po boku fašizmu a dnes sa o to opäť pokúša. Do koncentračných táborov sme vyviezli vyše 50.000 židov a ešte za každého zaplatili ríšskymi markami. Rómsky otroci v pracovných táboroch stavali železničné trate, mosty a tuneli (Napríklad v okolí Revúcej po tom, čo južnú železničnú trať obsadili maďarskí fašisti). Náboženstvo u nás stálo po boku obrovského zla a mali by sme na to pamätať.

Vzťahy a rozvody

Vzťahy nefungujú. Monogamný vzťah je fiktívny príbeh kresťanskej náuky, ktorý neustojí dynamické premeny informačnej revolúcie. Počas našich životov stretneme a interagujeme s nespočetne násobným počtom ľudí oproti histórii a nie sme existenčne závislý na jednom partnerovi. Nespolupracujeme na jednom ekonomickom zdroji, ale sme nezávislí a mobilní. Neolitická revolúcia pripútala človeka k jednému miestu, k jednému kmeňu, rodine. Státisíce rokov sa však homoidi vyvíjali v otvorených vzťahoch a dokazuje to aj evolučná biológia.

Prečo by teda mala stigma z rozvodov spôsobovať utrpenie v rodinách?

Neviem posúdiť, čo je pre rodinu lepšie. Ostať s deťmi, aby vyrastali s oboma rodičmi, ale v prostredí, kde dvaja ľudia vnútorne trpia, alebo radšej odísť? Je to ťažká téma a každý prípad je individuálny, podľa veku detí, psychickej odolnosti každého člena atď. Ale už len fakt, že rozvod je katastrofa danej situácii nepomáha. Preto v tejto oblasti kresťanská náuka pôsobí psychologicky deštruktívne, nereflektuje pokrok doby a stigmatizuje fakty, že interagujeme s obrovským množstvom ľudí, alebo že vzťahy sa môžu vyvíjať. Namiesto úprimného, otvoreného rozhovoru, že niečo nie je v poriadku, že niečo nefunguje, máme nad sebou kríž fiktívneho svedomia chlapíka, čo zomrel pred dvetisíc rokmi.

LGBT práva.

Dvaja z mojicih najbližších priateľov sú gayovia. Muž a žena. Je mi to až trápne, keď vidím, aké situácie musia riešiť. Ale to je nič oproti tomu, o čo sa pokúšali naši fanatickí veriaci v referende. Nejeden pápež mohol byť gay, nejeden panovník, nejden premiér ním je. Ľudovít Štúr mohol byť gayom aj s Jankom Kráľom, vaša praprapraprastatá mama, ktorá bola trochu divná, bola možno teplá.

Nejeden katolícky kňaz gayom je.

Príhláste sa! Vidíte? Ticho... A nielen preto, že to nikto nečíta. Preto, že je tabu byť gayom a kňazom. Zakázané. Možno až 80% vatikánskych kňazov sú homosexuáli. Na gay zoznamke na slovensku údajne tiež. Preboha, veď ako sami tvrdíte, boh stvoril všetkých rovnako a na svoj obraz. Alebo skúsim inač, ak si dobrý kresťan, odpustíš mu, že sa narodil gayom? Alebo čiernou? Alebo postihnutým?...kde končí a kde začína tolerancia kresťanov?

Spiritualita

Venujem sa jóge a meditácii. Veľa som o spiritualite čítal a rozprával sa. Myslím si, že spiritualita je výsostne osobná, intímna záležitosť. Nevidím preto žiaden zmysel v organizovanom náboženstve. Ako je tvoje vnútorné prežívanie spojené s hierarchiou nejakej cirkvi?

Cirkev

Veriaci nie sú ovečky, ale ovce. Veď aj ten kňaz v Hornej Dolnej má pohlavné orgány. Má rovnaké biologické telo a neni žiadna osvietená panna Mária. Prečo si myslíte, že kňazi majú bližšie k vášmu bohu? Alebo, že oni majú nejakú autoritu vykldať sväté písmo a rozprávať o ňom. Kedy ste napríklad naposledy zašli medzi pustovných mníchov? Alebo do kláštora? Nie sú to náhodou títo ľudia, ktorí sú skutočne oddaní nejakej veci? Kresťanská hierarchia je obyčajný ľudský konštrukt, mocenská štruktúra plná politiky, intríg, vzťahov, loajálnosti, vydierania, ekonomiky, marketingu atď atď. Nemá to absolútne nič spoločné s vierou. Je to konštrukt voči viere definitívne irelevantný. Stojí bokom, mimo nejaké hlboké prežívanie. Postavenie v rámci tohto konštruktu nemá absolútne nič do činenia s levelom duchoného osvietenia. Najduchovnejšie založení ľudia sú mimo tento konštrukt, mimo systém či už dobrovoľne, alebo boli vyhostení. Uznávam, keď si niekto doma číta bibliu a nepotrebuje sa tým zbytočne prezentovať a sociálne validovať svoj mentálny konštrukt. Pozdravujem ťa Julka :)

Vyhostenie Andreja Bezáka - ak ste to sledovali, a ostali ste verní cirkvi, blahoželám, boli ste úspešne indoktrinovaní. Tento charizmatický človek mohol byť záchranou modernizácie slovenskej cirkvi, ale stal sa presný opak. Nemal si všimnúť finančné podvody arcibiskupa Sokola, takže Bezák, fuck off. Takých tu nechceme. Existujú viaceré podobné prípady. Napríklad kňaz, ktorý kritizuje celibát bol vyhostený tiež.

Evidentne, niekokmu tento rigidný sytém vyhovuje a prosím, pozrite sa najbližšie na nejakej omši na tie skyzké xichty v tých smiešnych oblečeniach. Ani to vám nepríde divné? Alebo je to fakt len mnou?

Iracionalita náboženstva

Môj skvelý kamarát Majko hovorí:

"Náboženstvo má výborné terapeutické účinky na neexistenciu zmyslu života, ale nerieši podstatu problémov."

Namiesto uvedomelého psychického rastu poskytuje falošnú náplasť. Funguje to asi takto: vytvorím si v hlave postavu, povedzme Ing. Ježis Kristus. Pre porovnanie neváhajte voľne dosadiť čokoľvek - Batman, či Majster Yoda. V mojom mozgu vzniká elektrochemická stopa, ktorá tomuto obrazu dodáva nejaké vlastnosti. Počas každodenného života sa k nemu vraciam, "vyživujem" nervové spojenia a budujem integráciu daného obrazu s ostatnými časťami mozgu, kde sa nachádzajú moje vzťahy, moje emócie, moja produkcia endorfínu, serotonínu a tak ďalej. Každou vedomou aktivitou posilujem pozitívne prepojenia voči tomuto mentálnemu konštruktu. Po určitej dobe začína mať môj konštrukt veľmi pozitívne účinky, takže spôsobuje zníženie produkcie adrenalínu, ukľudnenie, zamyslenie, vylučovanie serotonínu. Stačí si na obraz spomenúť a celé telo sa henď uvoľní, myseľ sa ukľudní.

Je naozaj fascinujúce, čo ľudský mozog dokáže. A v tom je ten trik. To nie Ježiš, Mohamed, Lao'C, Zarathustra či Buddha vás napĺňajú šťastím. TO TY SÁM - SAMA SA NAPĹŇAŠ ŠŤASTÍM.

Vedci dokázali neuroplasticitu už v mnohých prípadoch. V tých najextrémnejších sa dokázali postihnutí ľudia postaviť, obnoviť vypovedané funkcie mozgu po nehodách, pri klinickej depresii a iných. Namiesto venovania času prastarým vymysleným príbehom by sme sa mali venovať výskumu mozgu a jeho aplikácii do našej každodennej reality.

Úplne najhoršie vnímam všetky tie pseudoezoterické smery, ktoré sa vo svete vyrojili. Je to rovnaký recept ako konšpirácia - svet je totiž príliš zložitý, náročný na pochopenie a rýchlo sa vyvíja. Zjednodušené vysvetlenia potom pôsobia blahodárne na povrchu, ale vedú k nesprávnym záverom.

Posmrtný život

Na toto neexistujú dôkazy. Opäť, považujem za lenivosť a pohodlnosť tváriť sa ako pseudokresťan len preto, že je to dobrý deal. Prihlásim sa raz za čas k vedúcemu na oltári a ak posmrtný život existuje ,tak by som mohol dostať ticket. Ak nie, tak tým nič nestratím. 

Náboženstvo je proste dobrý deal aj pre najväčšie k***y. (-Bene-)

Morálne zásady

Na záver už len odcitujem nedávny článok na smečku. Príde mi rozumnejšie sa na morálnych zásadach dohodnút racionálnou debatou s celým svetom, ako sa tváriť, že 72 panien vo virtuálnoum cloude je jediný správny software a vyhlasovať kvoli tomu vojny.

https://tech.sme.sk/c/22051672/nasli-sedem-moralnych-zasad-ktore-zdiela-cely-svet.html

Ak sa chceš na túto tému rozprávať, neváhaj ma kontaktovať, daj mi like, alebo dislike na Facebooku. Rád by som mal túto debatu, pretože mám pocit, že stojíme 30 rokov na mieste.

Ján Lopušek

Ján Lopušek

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  77x

cestovanie | spoločnosť | startupy | LinkedIn Twitter Facebook Zoznam autorových rubrík:  Homo SapiensAko funguje SlovenskoSociálne sieteInvestovanie, startupyKryptoRevúca

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu