reklama

Ako začať behať...až dobehneš maratón

Keď som to mohol dať ja, môže to dať každý. Ešte stále fajčím (epic-fail) a celý život som mal problémy s chrbticou, bolesti v kolenách, bedrových kĺboch, ľahkú skoliózu a roky som nešportoval. Takže, žiadne výhovorky

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Beh je ten najmenej záživný šport na svete. Dokým mu totálne neprepadneš. Po štyroch rokoch pozorujem, ako ma moje vlastné telo volá von. Ani sa ti toľko behať nechce, ako to potrebuješ. Zatiaľ najlepší návyk aký som na seba ušil. 

9 tipov a 10 návodov k ničomu

Milujem tie premotivačné sračky. Pravda je taká, že netuším absolútne nič o zdravej strave pre športovcov, neviem, aké mám na nohách svaly, kosti a šlachy a zatiaľ ma to nijak veľmi netrápilo. Jo, a skoro som zabudol. Nikto ti nedá presný návod ako behať. Sú to bullshity, ktoré niekomu fungujú, iným nie. Niekto predáva topánky, tak ti povie, že barefooty si zničia nohy. Iný propaguje sladké gély ktoré chutia ako chemická zvratka postapokalyptickej kalby vo svete ovládnutom dekadentným Skynetom. Iní ti ponúkne termo tričko ktoré po prepotení smrdí ako ranní návštevníci Crossu (Účka). Proste nenechaj sa zmiasť marketingom, nič extra na začiatok nepotrebuješ a rob, čo uznáš za vhodné. Ideálne to rob tak, aby si si neubližoval(a). Ak máš pochybnosti, UTFG. Ale urob si svoj názor.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som tučný(á), chorý(á), alebo lenivý(á)

To prvé nie je problém. Začni zrýchlenou chôdzou, pomaly, opatrne, aby ti to neubližovalo a aby si vydržal(a) v pohybe aspoň...čo ja viem, 20 minút? Možno 30. Je to na tebe. Nadmerná váha môže zničiť kĺby, preto preciťuj telo. Keď môžeš chodiť, môžeš začať pozvoľna behávať zrýchlenou chôdzou.

To druhé problém môže byť. Ale je tu to ale. Poznám človeka, ktorého odpísali na invalidní vozík kvôli posunutým platničkám. No, neposlúchol lekárov a je zdravý. Aj to sa stáva, hoci to môže byť výnimka. Dnes ten človek cvičí s ľuďmi, napráva chrbtice a vyzerá ako najzdravší obyvateľ planéty. Ak chcete na neho kontakt, napíšte mi, žije v Revúcej. Účtoval mi smiešnych 20€ za hodinovú konzultáciu. To v Bratislave nenájdeš. Hippokrates povedal: "Mám len dvoch lekárov. Ľavú a pravú nohu."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. No. Čo ti na to poviem. Tiež som prvé dva roky nijak extra netrénoval, dokým ma kamarát neukecal, že poďme zabehať polmaratón v Prahe. To ťa nakopne! Blížiaci sa termín ťa donúti chodiť behávať pravidelne. Dopadlo to tak, že kamoša si vyfotili počas behu a stal sa tvárou celého ich marketingu. A ja som to zabehol :p

Začiatky

Moje prvé behy vyzerali ako z finále Českého sna: dôchodkyňa utekajúca nakúpiť lacné kura na steroidoch.

Obrázok blogu

Začal som behať v starých adidasoch, ktoré som musel dvakrát zachraňovať zo smetného koša. Raz pred mamou, druhý krát pred bývalou. Mám ich dodnes. Keďže som začal behávať v zime, kúpil som si nejaké zimné termo nohavice asi za 20eur, také tie, v ktorých máte obtiahnuté ale že naozaj všetko. Nejaké termo tričko som mal, na to ZAJO mikinu a šatku na nos, aby som ako fajčiar po 100 metroch neumrel na pľúcnu embóliu zo zamrznutého špaku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemá zmysel investovať na začiatku nič, dokým sa neukáže, že ťa to baví. Aj preto je beh najlacnejší šport na začatie a kým s ním nezačnete cestovať po svete, tak aj dlho bude. Až neskôr, asi po roku som si doprial bežecké topánky za cca 100 Eur a po 4 rokoch som si kúpil ladviňák na fľašu s vodou a mobil a plánujem bežecký batoh na dlhé behy.

OK, nedá mi to. Ešte si to zrátajme. Dodnes mám nejakých smiešnych 1500km nabehaných, za ... povedzme 150 eur. Takže 1 Euro na 10km, čo je približne hodina času. Pričom táto cena naďalej klesá, keďže nič extra neprikupujem a naopak stále viac behávam. Myslím, že cena tohto športu sa nedá s ničím porovnať. A to som iba smiešny amatér, ale sú iní nadšenci, ktorí tú cenu majú na 10 centoch. Dobrý deal?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Technika

O techniku som sa začal zaujímať keď pribúdali kilometre. Úžasné, koľko rôznych teórií nájdete. Našlapovať na pätu - alebo našľapovať na špičku, malé kroky, dlhé kroky, dýchať nosom, usmievať sam, mať uvoľnené ruky, blablabla. Nič z toho nepočúvajte. Mne pomohla kniha Born to run a do praxe som ju zaviedol tak, že som si bol párkrát zabehať bosý, kde to šlo, resp. po Prahe v barefootoch. Takú svalovku som v živote nemal! Gélové podrážky nám vytvárajú ilúziu poddajného mäkkého podkladu, do ktorého máme tendenciu agresívnejšie a prudšie kopať, robiť dlhé kroky. Asi ako keď bežíte bosý po pláži. Keď vyskúšate barefoot beh, telo sa začne prirodzene šetriť. Ani to inač nejde = asfalt je tvrdý a drsný podklad, preto robíte malé rychle kroky a opatrne našľapujete. To sa snažím udržať aj pri mojich behoch. Ak zrovna nemám chuť ísť rýchlo.

Dôležité je držanie tela = zásadne môže ovplyvniť celú vašu skúsenosť a to, či behu prepadnete, alebo bude pre vás no-go.

Rovné držanie tela som odkopíroval z východných meditačných praktít a má to mnoho pozitívnych vplyvov pri behu = šetrí kolená, členky, bedrové kĺby a neničí krčné stavce a v mojom prípade aj napráva - resp. posilňuje ochabnuté svaly na chrbtici. Dlho mi trvalo nájsť si tú správnu polohu a stále je veľkou časťou mojho úsilia počas behu snaha držať správne telo. Uvádzam príklad, z čoho som sa inšpiroval.

 * chcel som vás ušetriť náhlej dávky ezoteriky, takže preklik je rovno na popis držania tela v meditácii

Otáčanie panvy počas behu - to mi poradil vyššie spomenutý pán naprávač. Ak otáčaš telo v panve počas behu, predlžuješ si tým každý krok o pár centimetrov, teda šetríš telo a zároveň pracujše s bedrovými kĺbami.

Dýchanie

Dýcham nosom, vydychujem ústami. Pokiaľ to nerobím inak. Odporúčam praktizovať jógový nádych a cieľavedomé posilňovanie spodnej bránice, ktorú máme všetci office manažerbullshiteri zakrpatenú.

Takže pri behu vyzerám asi ako nasratý budhistický mních, sústredím sa na rovné držanie tela, nadychovanie pupkom a nadšene zdravím bežkyne. Láskavý pohľad na mňa.

Vyššie stavy vedomia

runners high. Áno, ńo, asi tam niečo je, neviem..

Ak si pripravený behu fakt prepadnúť, tak si prečítaj Born to run, alebo si aspoň pozri video:

Môj prvý maratón

Maratón bol fakt výzva. Štyri hodiny bežania bol pre mňa obrovský posun a obával som sa, či mi vydrží koleno. Trénoval som podľa tréningového plánu. zaplatil som si runkeeper PRO, asi sa desať dolárov na rok a vyprodukoval si vlastný tréningový plán: cieľ: dobehnúť to v akomkoľvek čase. Typický tréning bol tri dni v týždni krátke behy do 10km a v sobotu pribúdali kilometre až po 25.7. Samozrejme, že som vynechával, ale posledné dva mesiace som sa snažil fakt poctivo dodržiavať pokyny. A vyšlo to.

Komentáre ku fotkám

  • Pokúšal som si otape-ovať koleno, ale prišlo mi to ako blbosť. Nakoniec koleno vydržalo

  • Pri 23km sa ešte usmievam

  • od 26 neverím ani pri jednom kroku, že to dokončím

  • Pri 41. km sa rozplačem. Resp. moje telo vyplaví všetky emócie

  • Za odmenu si dávam trdelník so zmrzlinou a vyperiem topánky po roku

  • no a žonglujúci pace-maker - aj to je forma meditácie

Ján Lopušek

Ján Lopušek

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  77x

cestovanie | spoločnosť | startupy | LinkedIn Twitter Facebook Zoznam autorových rubrík:  Homo SapiensAko funguje SlovenskoSociálne sieteInvestovanie, startupyKryptoRevúca

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu