reklama

Na ministerstve poľnohospodárstva sa vyhodili bankári ako vyrážky.

Je potrebné aby tento makroekonomický úchylný marazmus vystriedal zdravý sedliacky rozum.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Neviem či na ministerstve financií je nejaký poľnohospodár. Každopádne na ministerstve pôdohospodárstva sú bankári a biznismeni. Načo sú tam. No v celku oprávnene, pretože ministerstvu ostal už iba názov. V skutočnosti nemá nič spoločné s poľnohospodárstvom a rozvojom vidieka.

Jedinou úlohou tejto inštitúcie je zabezpečiť distribúciu 4 miliárd € do správnych vreciek Z toho 3, 75 miliardy na tie isté účely ako doteraz. Najkomickejšie na tejto úderke je, že ako sa vehementne snaží deklarovať pomoc zmene vidieka a pritom je sama o sebe zdrojom úplnej istoty pre agrobarónov a finančné skupiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovensko najprv musí zastaviť, otvoriť historickú pamäť a definitívne a bez možnosti revízie zobrať pôdu okupantom zrodeným z kolektivizácie. Vyhnať, a ak to nepôjde po dobrom za pomoci štátnej moci z pôdy parazitov. Obnoviť vidiecke hospodárenie, postaviť mimo zákon dotovanie viac ako jedného konečného užívateľa a viac ako 20 ha poľnohospodárskej pôdy.

Aj keď to vyzerá na prvý pohľad kruto, je to menej, akú krutú daň predlžovanie agónie a devastácie prostredia prinesú dôsledky modernej priemyselnej poľnohospodárskej veľkovýroby. A tá nakoniec je určená len kolóniám a banánovým republikám.

Na ministerstvo prišli diverzanti s prostredia bánk. Samo o sebe by to nebol problém, ak by robili to čo v bankách. Poskakovali ako maňušky a na slovo počúvali, pričom by nám v teple kancelárie robili tabuľky a šúchali nožičkami. Ale oni tu prišli prerozdeľovať a modelovať POĽNOHOSPODÁRTVO.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prvom rade sa musí pôda vybrať na cestu späť k verejnosti. Nemôžeme tu brať ohľad na nejaké celky postavené na kolektivizovanom družstevníctve a na zopár jedincoch, ktorí si z toho postavili živobytie. Pri všetkej úcte je to elementárna škodná pre vidiek.

Neustále pokusy a vydieranie štátu, samosprávy a verejnosti s cieľom predlžovať agóniu družstevného roľníctva a jemu podobné aplikácie musia dostať stopku. Hlavne je potrebné zabrániť možnostiam predlžovať za podpory zákona okupáciu pôdy.

Ono to vôbec neznamená zánik družstevníctva ako formy. Možno spojiť produkciu, možno prepojiť logistiku, možno spoločne zabezpečiť obchodné aktivity - ale nemožno na pôde kolektívne hospodáriť. Už to konečne pochopme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Symbolom deviácie slovenského poľnohospodárstva je existencia zákona o SPPK. Nech je táto organizácia čokoľvek - občianske združenie, lobistická lóža, stavovská komora alebo profesionálna asociácia, nemá čo robiť na našej legislatívnej scéne zákon a takejto bunke. A už vôbec nie je pochopiteľné odkiaľ berie ministerstvo presvedčenie, že ak koná s SPPK, koná so zástupcami poľnohospodárstva a vidieka. Jedine , čo tu sedí, že koná s tými 10 %, ktorí tomuto štátu upratajú 90 % dotácií a to nie je to isté.

Ešte stále sme nejako nepochopili, že sa nepodobáme na krajinu EÚ. Poľnohospodárstvo udržiavame ako zvrátený industríálny sektor ovládaný jedincami, Vedenie ministerstva je vždy aktuálne splodené s najschopnejších gašparkov, overených korporátnymi, finančnými alebo lobistickými kruhmi. Pokračuje protekcionizmus a kamarátričkovanie, neexistuje žiadny relevantný štátny dozor a zrejme je úmyselne úplne vyblokovaný. Následne je systém postavený na ovládnutí štátu persónami, ktoré alebo koncepčne alebo ad hoc prispievajú k rozkladu rezortu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je až tragikomické, ako štát postupuje pri riešení problémov zákonnosti fyzických osôb alebo právom chránených záujmov, keď pred rozhodnutím ( súdnym alebo správnym ) má prednosť elementárna sila podvodu. A čas na opravu je už len dokonaním nespravodlivosti.

Tu nejde ani tak o preferenciu spravodlivosti pre niekoho, ale o čas jej nastolenia. A ak je dlhší ako 30 dní je mnohokrát už zbytočná a nevymožiteľná. To sú problémy vidieka a poľnohospodárstva a nie bankové záruky. Spravodlivosť sa tu naťahuje ako sopeľ.

Osoby a obsadenie :

Samuel Vlčan - je slovenský právnik a manažér, pôsobiaci v bankovom sektore

Martin Kováč - zostavovateľ a koordinátor odborno analytických dokumentov v oblasti prevencie pred povodňami a ochrany kultúrneho dedičstva

Zlata Smolková - prokurista v Slovenskej sporiteľni

Ján Bašváry - agrobusiness

Len ako príklad.

Preto sa definitívne potvrdilo, že my nebudujeme stratégiu poľnohospodárstva a rozvoj vidieka ale stratégiu prerozdeľovania financií. Postavte sa do radu. Možno Vám feudálni páni klonovaný marxizmom a liberalizmom vyhodia dukát.

Keď ostanem posledný, urobím všetko pre to, aby tento úchylný makroekonomický klub vystriedal zdravý sedliacky rozum.

Ján Marton

Ján Marton

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  873x

Venuje sa 30 rokov rozvoju vidieka, potravinovému právu a kontrole potravín. Sleduje nezákonosť a nespravodlivosť pri likvidácii vidieka diskvalifikáciou miestneho hospodárstva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu