reklama

Chystáte sa do Peru?

Ak ste sa už rozhodli navštíviť Peru, gratulujeme. Dobré rozhodnutie, ktoré určite nebudete ľutovať. Nezabudnite na svoju bezpečnosť, preštudujte si všetky dostupné informácie a prečítajte si aj tento článok, v ktorom sa dozviete praktické rady ako sa pripraviť na cestu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Marketingová značka Peru
Marketingová značka Peru (zdroj: (Jan Milata))

Víza:

Slovenskí občania nepotrebujú víza do Peru, pokiaľ ich pobyt nepresiahne 90 dní. Peru jednostranne zrušilo vízovú povinnosť pre slovenských turistov v októbri 2003. Takisto ani občania žijúci v Európskej únii nepotrebujú na 90 dní víza. Pri prekročení hranice obdrží cudzinec tzv. vstupný lístok, ktorého časť je odovzdaná úradníkovi pasovej kontroly, druhú časť je potrebné uschovať a odovzdať pri odchode z krajiny. Bez tohto vstupného lístku nie je možné opustenie krajiny. V prípade odcudzenia alebo straty tohto migračného lístku je potrebné nahlásiť stratu na migračnom úrade a uhradiť administratívny poplatok. Formulár rozdávajú letušky v lietadle. V prípade, že váš pobyt presiahne 90 dní, nemusíte sa obávať vyhostenia alebo podobných patálií, pripravte sa však na to, že pri odletovej kontrole budete musieť zaplatiť pokutu. Existuje však aj iné riešenie, stačí, ak si urobíte výlet do niektorého susedného štátu, napríklad pri návšteve jazera Titicaca navštívite Bolíviu a hlavné mesto La Paz, pri prekračovaní hranice odovzdáte vstupný lístok, pri ceste späť si vypíšete nový a 90 dní sa vám ráta odznovu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tarjeta Andina de Migración (Jan Milata)

Spomínam si na prípade jednej ženy - Peruánky, ktorá bola vydatá za Taliana. Spolu so synom navštívila rodinu v Peru. Syn mal dvojité občianstvo. Keď sa vracali späť do Talianska, nedovolili im odletieť. Pobyt presiahol 90 dní, čo v jej prípade problém nebol, ale v prípade syna už áno. Znie to paradoxne, ale úradníkov na letisku vôbec nezaujímalo, že syn je aj Peruánec, aj Talian a požadovali zaplatenie pokuty za presiahnutie 90-dňového pobytu. Brali ho ako cudzinca. Bohužiaľ žena nemala dostatok peňazí pri sebe, bola v bezpečnostnej zóne a ako naschvál sa spustil alarm na letisku a nikto nemohol opustiť svoje miesto. Zmeškala lietadlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peniaze:

S finančnou hotovosťou to netreba preháňať. Pre väčšiu bezpečnosť radšej používajte platobné karty. V Peru už niekoľko rokov okrem embosovaných platobných kariet Visa a Mastercard akceptujú obchodníci aj klasické karty Maestro. Hotovosť je najlepšie mať v dolároch, ktoré si neskôr v Peru môžete bez problémov zameniť na miestnu menu, ktorou je Nuevo Sol. Hoci v súčastnosti už nie je problém zameniť aj euro, dokonca aj kurz sa vracia na úroveň spred niekoľkých rokov (pár rokov dozadu bol kurz okolo 4 soles / 1 euro, po nástupe krízy kurz klesol až na úroveň 3,2 soles / 1 euro). Treba si však dávať pozor u koho si peniaze zamieňate, aby sa nestalo, že vám vymenia falošné bankovky. Môžete využiť služieb zmenárne priamo na letisku, neskôr v meste si môžte peniaze zameniť u oficiálnych zmenárnikov, ktorí sú jasne označení a veľakrát sú v sprievode policajta. Ak si pamätáte našich vekslákov z čias komunizmu, tak presne takto funguje výmena peňazí v Peru na ulici. Zmenárnici vás lákajú na dobrý kurz. Na začiatok úplne postačí 200 – 300 dolárov a neskôr využijete platobné karty. Majte radšej viacero platobných kariet ako poistku v prípade straty alebo krádeže. V niektorom z obchodov sa môže stať, že práve tú vašu kartu nebudú akceptovať. Pred cestou si ešte overte poplatky banky za výbery z bankomatov na inom kontinente, väčšinou to býva okolo 6 eur za výber. K výberu peňazí využívajte bankomaty, ktoré vám dovolia vyššiu čiastku. Z mojej skúsenosti najviac peňazí - až 800 soles - som mohol vybrať z bankomatu peruánskej komerčnej banky BCP. Podstatne menej to bolo z Interbank alebo Scotiabank. Nemusíte mať obavy s hľadaním bankomatu, nájdete ich na každom kroku a BCP ako národná banka je veľmi rozšírená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bankovka 100 nuevo soles (foto: Discjockey)

Elektrické zariadenia:

Nie je problém používať elektrické zariadenia s úzkou vidlicovou koncovkou, na to nepotrebujete žiadny adaptér, čo je veľmi praktické. Zariadenia s okrúhlou koncovkou bohužiaľ do elektrickej siete v Peru nezapojíte a preto budete potrebovať adaptér. Dá sa zakúpiť v hociktorom obchode s elektronikou, musíte si však zaobstarať drahší model, pretože iba ten je prispôsobený aj na zapojenie okrúhlej koncovky. Stojí okolo 20 eur.

Očkovanie:

Peru je pre nás exotická krajina, ležiaca nielen v inom časovom, ale aj klimatickom pásme. Má inú kultúru, iné potraviny a iné environmentálne podmienky. Preto je veľmi dôležité očkovanie na niektoré choroby. Veľkým problémom Peru je čistota a kvalita vody. Samozrejme najlepšie rady ohľadom očkovania vám poskytne praktický lekár, prípadne medicínske centrum, ktoré sa špecializuje na cestovnú medicínu. Tu je prehľad doporučených očkovaní:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Žltačka – typ A aj B. Najrozšírenejšou je vakcína Twinrix (pre obidva typy žltačky v jednom). Stačí, ak navštívite svojho obvodného lekára, ktorý vám vakcínu predpíše, prípadne vás aj zaočkuje. Štandardná očkovacia schéma očkovacej látky Twinrix sa skladá z troch dávok aplikovaných v schéme: prvá dávka vo zvolenom termíne, druhá o mesiac a tretia o šesť až dvanásť mesiacov po prvej dávke. Zrýchlená očkovacia schéma sa skladá zo štyroch dávok aplikovaných v schéme: prvá dávka, druhá o 7 dní, tretia o 21 dní po prvej dávke a štvrtá o 12 mesiacov po prvej dávke. Ideálne je byť pred odchodom na dovolenku zaočkovaný všetkými tromi dávkami (prípadne štyrmi dávkami v zrýchlenej očkovacej schéme). Ak by ste však predsa len nestihli absolvovať kompletné očkovanie, je pri štandardnej očkovacej schéme mesiac po druhej dávke chránených 99 % očkovaných proti žltačke typu A a 84 % proti žltačke typu B. Pri aplikácii zrýchlenej schémy je mesiac po podaní prvej dávky chránených 100 % očkovaných proti žltačke typu A a 82 % proti žltačke typu B. Jedna dávka tejto vakcíny stojí okolo 50 - 60 EUR (v čase, keď som sa dal očkovať).

- Brušný týfus – je akútne infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva baktéria Salmonella typhi abdominalis. Je to ťažké horúčnaté ochorenie spojené so septikémiou (stavom keď baktéria opustí žlčník, koluje v krvi a poškodzuje niektoré orgány) a postihnutím črevného traktu. Najčastejšou komplikáciou ochorenia je krvácanie do čriev a ich prederavenie. Preto je veľmi dôležité očkovanie pred cestou do Peru.Prameňom nákazy je vždy človek a to chorý alebo nosič. Nákaza sa prenáša najmä znečisteným jedlom alebo vodou. Inkubačný čas je 7 – 24 dní. Očkovať sa treba minimálne 2 týždne pred cestou a chráni nás asi 3 roky. Vakcína stojí okolo 20 – 30 eur.

- Tetanus – toto očkovanie je u nás povinné a pravdepodobne ste zaočkovaný, treba si to však overiť u svojho lekára a v prípade, že doba ochrany od posledného očkovania už uplynula, treba sa dať preočkovať. Toto očkovanie je u nás bezplatné.

- Žltá zimnica - Žltá zimnica je vírusové ochorenie rozšírené najmä v tropických oblastiach Afriky, Strednej a Južnej Ameriky. Prenos vírusov nastáva bodnutím takzvaných komárov žltej zimnice. Po inkubačnej dobe 3-8 dní dochádza v prvej fáze ochorenia k netypickým symptómom ako horúčka, zimnica, bolesti hlavy a končatín ako aj nevoľnosť a zvracanie, ktoré môžu po niekoľkých dňoch opäť odznieť. Vzápätí nasleduje – avšak len u časti postihnutých – druhá fáza s vysokou horúčkou ako aj vnútornými a vonkajšími krvácaniami, ktorá v 50% prípadov končí smreľne. V súčasnosti proti vírusu ešte neexistuje žiadny liek. Je však možná profylaxia ochranným očkovaním, ktorá je ponúkaná na všetkých tropických inštitútoch. Popritom je treba v rizikových oblastiach dodržiavať všeobecné opatrenia na ochranu pred bodnutiami komárov ako spreje proti hmyzu, sieťky proti moskytom a pod. Toto očkovanie absolvujte iba v prípade, že sa chystáte v Peru navštíviť oblasti tropického pralesa. Inak to nie je potrebné. Očkovanie stojí podobne ako brušný týfus - okolo 30 eur.

- Antimalariká – lieky, ktoré ochránia pred maláriou. Očkovacia látka neexistuje. Malária je spôsobovaná parazitom rodu Plasmodium, ktorý sa dostáva do krvi uštipnutím komára. Je viacero druhov malárie, najzhubnešia je spôsobovaná parazitom plasmodium falciparum, inkubačná doba sa môže pohybovať od 6 dní do štyroch týždňov, pri neliečení môže byť táto forma smrteľná. Záleží do akej oblasti sa chystáte, ak sa chystáte do tropickej oblasti dažďového pralesa, tak doporučujeme antimalaritické tabletky. Ak infikovaný človek nasadí účinnú liečbu do 24 – 48 hodín od objavenia sa prvých príznakov, má spomienky na maláriu iba ako na nepríjemnú chrípku. Jedno balenie stojí približne 35 eur. Lieky nie je potrebné užívať, ak sa nechystáte do tropických oblastí Peru.

V niektorých sprievodcoch nájdete aj doporučenie na očkovanie proti besnote, pretože v Peru sa vyskytuje veľa psov, aj túlavých, čo je pravda, ale nie sú väčšinou nebezpeční a ľudí sa boja. Ja som očkovanie proti besnote nemal a túlavých psov som stretával každý deň. Môžete si o tom prečítať v článku Najsmutnejší príbeh z Peru.

Vstup do krajiny:

Po pristátí na letisku v hlavnom meste Lima – Aeropuerto Jorge Chavez a vyzdvihnutí batožiny vás bude čakať ešte jedna kontrola. Pre Európanov je to zvláštnosť, pretože musíte stlačiť tlačidlo a rozsvieti sa svetlo. Zelené svetlo znamená, že bez obáv môžete prejsť detektorom kovov a vojsť do príletovej haly. Ak sa však rozsvieti červené svetlo, bezpečnostný pracovník vás zoberie bokom a vykoná kompletnú prehliadku batožiny.
Je zakázané dovážať a vyvážať z Peru napr. zbrane, semená, rastliny. Pre dovoz a vývoz zvierat a rastlín platia medzinárodné predpisy, čo znamená, že sa vyžaduje medzinárodný zdravotný certifikát, prípadne očkovací preukaz. Platí zákaz vývozu historických a kultúrnych pamiatok, rastlín a zvierat voľne žijúcich v prírode. Povolený je len vývoz tých predmetov, ktoré nie sú považované za kultúrne dedičstvo národa, avšak tiež len so súhlasom Národného kultúrneho inštitútu (NKI). Vybavenie príslušného povolenia trvá približne 1 týždeň. Peruánske orgány odhalili niekoľko pokusov občanov európskych štátov (medzi nimi aj zo SR) o ilegálny vývoz drog, chránených živočíchov a rastlín. Jeden takýto prípad sa dostal aj do slovenských správ, môžete si o tom prečítať v článku Slovenský bezdomovec v Peru.

V prípade ich odhalenia ide o trestné činy, za ktoré sú pomerne vysoké sadzby odňatia slobody (za pašovanie drog je najnižší trest 8 rokov odňatia slobody, ktorý si musí páchateľ odpykať v Peru). Dovoz a vývoz peňazí nie je obmedzený. Hodnota dovážaného tovaru nesmie prekročiť 1000 USD, obmedzený je dovoz cigariet na 200 ks a 1 liter alkoholu. Potraviny v surovom stave je zakázané dovážať.

Letisko:

Medzinárodné letisko Jorge Chavez v hlavnom meste Lima spájajú so svetom pravidelné linky. Hlavné letecké spoločnosti, ktoré v Lime pristávajú sú American Airlines, Delta, Continental - prevádzkujú non-stop lety z USA - prevažne z Miami, New Yorku, Atlanty. Spoločnosti ako LAN, Iberia, KLM prevádzkujú non-stop lety z Európy – Madrid a Amsterdam. Z Madridu let trvá 12 hodín. Pri spoločnostiach LAN a Iberia sa stretnete s takzvaným code share systémom predaja leteniek, kedy miesta v jednom lietadle ponúkajú obidve spoločnosti.

Letisko Jorge Chavez Lima. (Jan Milata)

Zdravotná starostlivosť:

Zdravotníctvo je na úrovni obvyklej pre latinskoamerické krajiny, to znamená špičkové a veľmi drahé ošetrenie v súkromných zariadeniach. Ošetrenie v štátnych klinikách a nemocniciach je samozrejme lacnejšie, musíte sa však obrniť trpezlivosťou pri čakaní. Ak neviete po španielsky, pripravte sa na jazykovú bariéru. Zdravotná starostlivosť v Peru je sprivatizovaná. V prípade nevyhnutnosti lekárskeho zákroku možno volať "Alerta Medica" (Tel.: 225 4040). Poskytnuté ošetrenie je však potrebné uhradiť v hotovosti i napriek tomu, že cudzinec je poistený, vo väčšine prípadov dokonca pred zákrokom. Poistenec potom musí na základe dokladov o úhrade riešiť preplatenie nákladov so slovenskou poisťovňou. Keďže predovšetkým v oblastiach v blízkosti rieky Amazonky existuje zvýšený výskyt malárie a žltej zimnice, miestne inštitúcie odporúčajú turistom preventívne očkovania.

Zo zdravotných dôvodov sa nemá piť voda z vodovodu. Pije sa balená alebo prevarená voda. Turistickí sprievodcovia odporúčajú aj umývanie zubov a oplachovanie ovocia a zeleniny v balenej vode a nie vodou z vodovodu, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to nie je potrebné.

Jedna z najväčších verejných nemocníc v Lime. (Jan Milata)

Časové pásmo:

V Peru je rozdiel v čase oproti Slovensku. V letnom období je v Peru až o 7 hodín menej ako na Slovensku, v zime je rozdiel 6 hodín.

Opustenie krajiny:

Pri odlete z krajiny je nevyhnutné uhradiť letiskový poplatok vo výške 32 USD, bez zaplatenia ktorého nie je povolený odlet cudzinca.

Jan Milata

Jan Milata

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Slovák, ktorý si zamiloval ďalekú a veľmi rôznorodú krajinu, plnú histórie, tajomstiev, tradícií a milých ľudí - Peru. Zamiloval sa nielen do krajiny, ale aj do Peruánky, s ktorou má jedného syna. Zoznam autorových rubrík:  JedloCestovanieSúkromnéNezaradenéMotivácia

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu