
Zaujímavosťou je, že coca patrí k druhu rastlín Erythroxylum, z ktorých existuje vyše 200 druhov. Kokaín sa nachádza vo viacerých z nich. Jeho koncentrácia je však v tak malom množstve, že väčšina nie je na výrobu drogy vhodná. Iba dva druhy. Erythroxylum coca a Erythroxylum novogranatense. Pestujú sa hlavne v oblasti Kolumbie, Peru a Bolívie. Práve tieto krajiny sa považujú za hlavných dodávateľov kokaínu z Južnej Ameriky. Súčasný prezident Bolívie Evo Morales bol pestovateľom cocy. Pestovanie, vývoz a akékoľvek disponovanie s cocou je zakázané od 60-tych rokov minulého storočia Jednotným dohovorom o omamných látkach. Autorom tohto dohovoru je OSN. Bolívii sa podarilo dostať výnimku z tohto dohovoru na základe toho, že v roku 2009 tu bol prijatý ústavný zákon, ktorý zaväzuje k ochrane cocy ako národného dedičstva. Platí to iba na žuvanie koky pre miestnych obyvateľov. (Túto správu priniesol denník The Guardian http://www.theguardian.com/world/2013/jan/13/bolivia-drugs-row-chew-coca).
Bolívijská žena dáva svojmu dieťaťu listy coca. (foto David Mercado / Reuters)
V Peru sa coca pestuje legálne, aj nelegálne. Legálne pestovanie podlieha dohľadu národnej spoločnosti pre pestovanie cocy – ENACO (La Empresa Nacional de la Coca), kde musia byť registrovaní všetci legálni pestovatelia. ENACO kupuje listy cocy od týchto pestovateľov a ďalej ich predáva maloobchodníkom na výrobu čaju alebo žuvanie. Legálne sa coca pestuje na takmer 18 tisíc hektároch pôdy, v centrálnej časti departementu Cusco. V Cuscu sa nachádza aj jeden zo siedmych divov sveta starobylé Machu Picchu.
K výrobe kokaínu však nestačia iba listy cocy. Sú k tomu potrebné ďalšie chemické látky. Dokonca aj postupov k výrobe je viacero. Základom však zostáva vyrobiť zo sušených coca listov pastu, do ktorej sa pridajú látky na uvoľnenie alkaloidu kokaínu. Ďalej treba tento alkaloid extrahovať a vysušiť. Pre lepšiu predstavu z 200 kilogramov sušených coca listov sa dá extrahovať približne 300 gramov alkaloidu kokaín.
Zohnať listy coca v Peru nie je žiadny problém a sú dokonca aj celkom lacné. Za jednu hrsť v Lime zaplatíte 1,5 soles (čo je v prepočte okolo 40 eurocentov), mimo hlavného mesta je to ešte menej. Pri vašich potulkách do oblasti sierra, čo je horská oblasť, tiahnuca sa stredom krajiny po celej jej dĺžke, vám každý sprievodca doporučí piť čaj z coca listov, ktorý slúži na zmiernenie prejavov výškovej choroby. V oblasti sierra sa nachádzajú známe turistické miesta ako Cusco, Machu Picchu, jazero Titicaca alebo druhé najväčšie mesto v Peru Arequipa a neďaleký kaňon Colca (hlbší ako Grand Canyon v USA). Nečakajte však, že čaj bude lahodný, skôr naopak, jeho trpkú príchuť si treba zmäkčiť cukrom alebo medom. Ale pomáha. Napríklad pri ceste ku Colca kaňonu autobus prekonáva výšku viac ako 4200 metrov nad morom, čo sa v žiadnom prípade nebude páčiť vášmu žalúdku. Čaj ho dokáže ukľudniť a „presvedčiť“ o tom, aby nevyvrátil svoj obsah J Balíčkovaný maté de coca môžete kúpiť v každom supermarkete.
(Foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Colcoca01.jpg)
Žuvanie coca listov je súčasťou andských civilizácií už stáročia. Listami cocy boli napríklad kŕmené deti, odsúdené na rituálnu smrť za čias Inkov. Bolo zistené, že listy cocy majú významnú nutričnú hodnotu, dokážu uhasiť smäd aj hlad. Baníci žuvajú cocu celý čas, keď sú pod zemou. Takisto ťažko fyzicky pracujúcim robotníkom poskytuje coca pomoc v podobe vzpruhy. Dalo by sa to prirovnať k pitiu kávy, keď vás kofeín dokáže nakopnúť a prebudiť. Keď začínate žuvať cocu, treba si dávať pozor, pretože sušené listy sú tvrdé a môžu vás poraniť. Doporučuje sa dávať si coca listy jeden po druhom do úst, nechať chvíľu pôsobiť sliny, vplyvom ktorých suchý list zmäkne. Jazykom si potom môžete vytvarovať guľku, s ktorou sa len tak budete pohrávať. Pre uvoľnenie alkaloidov z listov však musíte do úst pridať sódu bikarbonu, alebo zmes popola a korenia. Guľa sa môže žuvať aj 4 hodiny. Vo vysokohorských oblastiach bežne uvidíte ľudí s hrčou na jednom líci, nezľaknite sa však, nie je to žiadna choroba, to len žuvajú coca listy.
Ľudia si doma vyrábajú rôzne žuvacie zmesy. Starý otec mojej manželky mal tento recept: Spálil rastlinu quinoa. Popol zmiešal so soľou (niektorý ľudia používajú moč!). Vznikla z toho pasta, z ktorej si pripravil okrúhle koláčiky, ktore nechal vyschnúť. Keď boli koláčiky suché, rozlomil ich na polovicu. Vznikla z toho „llipta“. Vždy, keď žuval listy coca, vložil si kúsok „llipta“ do úst, čo pomohlo uvoľniť alkaloidy.
Vedeli ste, že extrakt z coca listov sa pridáva aj do coca-coly? Samozrejme zbavené alkaloidu kokaín. V roku 2009 priniesol jeden slovenský denník na svojom webe informáciu, že v niektorých nemeckých spolkových krajinách bol zakázaný nápoj Red Bull Cola, pre prekročenie povolených úrovní cocy v potravinách. (http://www.cas.sk/clanok/118286/v-nemecku-zakazali-napoj-red-bull-cola-pretoze-obsahuje-kokain.html)