
Teraz chcem tento nápoj predstaviť aj vám, aspoň prostredníctvom tohto článku. Veľa turistov, ktorí prídu prvýkrát do Peru, prvýkrát sa stretnú s peruánskou gastronómiou, sa pýtajú, čo je to ten zvláštny žltý nápoj? Peruánci vám veľmi priateľsky a ochotne vysvetlia, čo to Inca kola je.
Povedzme si najprv niečo o jej histórii. V roku 1910 pricestoval loďou do prístavu Callao mladý anglický pár, usadil sa v mestskej časti Rimac, v tom čase jednej z najvýznamnejších štvrtí Limy a otvoril si malý obchod, kde predával domáce sýtené nápoje. José Robinson Lindley a jeho manželka Martha. V roku 1935 Lima oslavovala 400 rokov od svojho vzniku a Lindley sa rozhodol, že na túto počesť vytvorí nový, jedinečný nápoj. Ako základ použil odvar z byliny Aloysia citrodora - citrónová Verbena a začal experimentovať s rôznymi prísadami a oxidom uhličitým, až našiel ten správny recept. Tak vznikla Inca kola, najznámejší nealkoholický sýtený nápoj v Peru. V súčasnosti je mestská časť Rimac jednou z najnebezpečnejších častí hlavného mesta Lima, zanedbaná, plná odpadkov a zlodejov.
Inca Kola, sólo hay una y no se parece a ninguna. Inka kola, je iba jedna, na rozdiel od iných.
Takto znie reklamný slogan, ktorý Inca kolu propaguje. Peruánci jednoducho milujú svoj žltý, sladký nápoj a sú naozaj hrdí na to, že sóda z malej a chudobnej krajiny dokázala odolať tlaku konkurencie a veľkým značkám ako Pepsi alebo Coca Cola. V Peru nájdete veľa iných nápojov, ktoré sa snažia svojim názvom aj chuťou kopírovať Inca kolu, ale originál je iba jeden.
Čo som ešte nespomenul? Áno, chuť. Pamätáte si na žuvačky Pedro? Ak áno, presne viete definovať, ako chutí Inca kola. Ak nie, neostáva vám nič iné, len navštíviť Peru a ochutnať tento ospevovaný nápoj. Buď si ho zamilujete, alebo ho budete nenávidieť. Čo je však neodškriepiteľné, 28 miliónov Peruáncov sa predsa nemôže mýliť.