reklama

POPULISTICKÝMI predvolebnými ZÁKONMI si VLÁDNE STRANY robia pekný imidž na úkor SAMOSPRÁV

DANAJSKÝ DAR  vládnej koalície na rok 2019 pre SAMOSPRÁVY, ktoré sú nepochopiteľne ticho a prijímajú bremeno úloh od štátu ako NÁROD HOLUBIČÍ.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Vzájomné predháňanie sa koaličných strán za ich potencionálnymi voličmi odolnými voči ich kšeftárskym kauzám, v zmysle „KTO DÁ VIAC TEN SA NÁM VIAC ZAPÁČI“ (ale ľudia nepýtajte sa nás odkiaľ) sa začalo v roku 2018 schválením populistických zákonov. Prvý je o obedoch zadarmo pre deti vo všetkých základných školách a predškolákov v obecných škôlkach z dielne SMERu. Druhým je zákon o podpore cestovného ruchu s rekreačnými poukazmi len pre zamestnancov v firmách a organizáciách s viac ako 49 zamestnancami, čo sa týka aj 11% Základných škôl, ale aj veľa samospráv z dielne SNSTretím je novela zákona a pozemných komunikáciách v časti o zimnej údržbe chodníkov, bez odloženia jeho účinnosti o rok na prípravu samospráv na zabezpečenie tejto úlohy z dielne MOST- HIDu

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rok 2019 je predvolebným rokom parlamentných volieb, ale zároveň aj silno volebným rokom, lebo budú  prezidentské voľby i voľby do EÚ parlamentu a kto ho vie, či nebude aj parlamentným volebným rokom na jeseň 2018.

Veď kauzy na 63% opísanej rigoróznej práce (tá len otvorila Pandorinu skrinku s ďalšími falošnými titulmi ), či nákupov nepotrebnej vojenskej techniky, či nepotrebných pozemkov Železníc SR, horiace vlaky, novo zistenou korupcie pri výstavbe D4, poľnohospodárskymi dotáciami na parkovisko či dedinské letisko na východe Slovenska, nedovyšetrovaným objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, stále nevyriešeného únosu vietnamca a Kočnerovými nahrávkami, ktoré určite vynesú na povrch aj staré kauzy vlády a nie sú to určite posledné kauzy tejto vládnej koalície. Volebné kampane prezidentských volieb či volieb do EÚ parlamentu prinesú stále nové a nové veci na svetlo sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ako starosta som 12 rokov pravidelne sledoval legislatívne zmeny s prednostne dopadom na samosprávy a zistil som, že doložka v návrhoch zákonov s dopadom na rozpočet samospráv tam zväčša vôbec nie je. No a predstavte si, aj tieto tri predvolebné POPULISTICKÉ zákony majú jedno spoločné. Podľa návrhov zákonov boli prijímané s tým, že nebudú mať dopad na rozpočty samospráv, alebo sa finančným dopadom týchto zákonov na samosprávy v materiáloch uvedených v parlamentných tlačiach v NRSR vôbec nezaoberajú. Veď načo, však samosprávy to nejako zvládnu aj bez peňazí na viac teda na stále nové úlohy od štátu. V stredne dávnej minulosti - teda za na začiatku volebného obdobia si na samosprávu aspoň spomenuli tým, že doložku k návrhom zákonov o vplyve na rozpočet samospráv „nemá negatívny vplyv na rozpočet samospráv“ tam z dokumentu do dokumentu formou Ctrl C a Ctrl V symbolicky KOPÍROVALI. Teraz už sa tým ani len nezaoberajú veď načo starostovia a zastupiteľstvá si musia poradiť?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Samosprávne organizácie ZMOS a UMS zobudte sa už konečne.
Samosprávne organizácie ZMOS a UMS zobudte sa už konečne. (zdroj: Ing. Ján Mrva)

Na sneme ZMOSu v máji 2018 som presadil do uznesenia, aby ZMOS žiadal na zimnú údržbu financie naviac alebo, aby sa odložila účinnosť o rok keď nato dostanú samosprávy peniaze a to som ešte netušil o obedoch zadarmo a o rekreačných poukazoch. Teraz, keď je to na svete a s účinnosťou od 1.januára 2019 sa čudujem ZMOSu, ale aj Únií miest Slovenska, že sú ticho. Mali by hlasno kričať a robiť osvetu občanom, že NIČ NIE JE ZADARMO aj keď zdanie je, že „múdra dobrá vláda“ vzbudzuje dojem, že ona všetko zariadi a naoko to bude zadarmo. V skutočnosti veľký rozdiel toho zadarmo, zaplatia samosprávy a teda občania so svojich daní teda zo svojho spoločného obecného rozpočtu. Tie milióny čo to bude stáť sa, ale dali použiť na úplne iné veci, ktoré potrebujú v našich obciach a mestách občania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doteraz od roku 2005 kedy štát preniesol v fiškálnej decentralizácií množstvo prenesených kompetencií na samosprávy bez dostatku financií a tie neboli štátom nikdy VRÁTENÉ samosprávam i keď boli prisľúbené a aj potom viacerými vládami hlavne Smeru tieto stovky miliónov Eur boli aj zabudnuté. 

..........ZMOS a UMS by mali hlasno kričať a robiť osvetu občanom, že NIČ NIE JE ZADARMO aj keď zdanie je, že „múdra dobrá vláda“ vzbudzuje dojem, že ona všetko zariadi a naoko to bude zadarmo. V skutočnosti veľký rozdiel toho ZADARMO, zaplatia samosprávy a teda občania so svojich daní teda zo svojho spoločného obecného rozpočtu.......

Pamätá si niekto ešte na Kaliňákov audit verejnej a štátnej správy, ktorý síce stál veľké peniaze, ale žiadne veľké informácie a návrhy nám nepriniesol? Predchádzal však pompéznej „pseudoreforme verejnej správy ESO“ a to všetko bolo len naoko a žiadna úspora či reforma štátnej správy sa neudiala, len sa urobilo jedno MEGA - ministerstvo vnútra. Na staré úrady sa dali nové tabule ako za Potemkina v Rusku a vytvoril sa na ministerstve jeden centrálny „zjavne najvýhodnejší“ nákup tovarov a služieb pre orgány štátnej správy.

Najvypuklejšie v nedofinancovaní štátom sú stavebné úrady, či školské jedálne, školské kluby, nedofinancovanie nepedagogických zamestnancov, či do roku 2005 neudržiavaný majetok štátu cesty, školy, telocvične boli dané v dezolátnom stave na mestá a obce. U nás konkrétne stará navlhnutá škola, kde deťom vypadávali drevené zhnité okná na hlavy. No a teraz v predvolebný parlamentný rok majú samosprávy opäť ešte viac úloh od štátu, ale opäť bez dostatku financií. Majú bez prípravy a dostatku financií robiť zimnú údržbe stotisícov kilometrov chodníkov. Majú dať našim všetkým deťom v základných školách obedy zadarmo a ešte mnohé samosprávy majú zaplatiť rekreačný poukaz zamestnancom na ktorý nedostanú od štátu financie.

 Silný amaterizmus v príprave týchto zákonov v roku 2018 a túžba populisticky zaujať prevážila nad racionálnym postupom pri príprave zákonov aj s potrebnou analýzou dopadov na samosprávu či verejnú správu. Strieľať takto od boku ako kovboj teda pastier kráv je typické pre túto neprofesionálnu vládu, ktorá si z dôsledkami dopadov svojho vládnutia na samosprávu, verejnú správu i štát, zamestnávateľov či zamestnancov v neposlednom rade občanov ťažkú hlavu nerobí. Dôležité sú voľby a vyvolanie ilúzie-nálady, že vláda pracuje pre občanov a prekrytie stále nových káuz ktoré prinesie skoro každé ráno nový príliv správ. 

Každému súdnemu človeku, čo má všetkých 5 pokope je jasné a je to logické, že keď dáte niekomu zo zákona viac povinností a nemusia to byť len samosprávy tak si to bude vyžadovať viac nákladov a teda viac financií. Táto logická úvaha na Slovensku však už roky (minimálne počas vlád Smeru) pri samosprávach neplatí a asi nielen pri nich.

Zimná údržba v uliciach Vajnor -november 2018
Zimná údržba v uliciach Vajnor -november 2018 (zdroj: Ing. Ján MRVA)

Taká zimná údržba bude pre samosprávne rozpočty poriadna finančná a personálna "zaberačka." Prijať takýto zákon v strede rozpočtového a komunálne volebného roku bez odkladu účinnosti o rok na získanie dostatku času na zabezpečenie materiálno - technického vybavenia v zmysle zákonov o verejnom obstarávaní aj s potrebnou zmenou rozpočtov v samosprávach zákonne nemohlo zvládnuť 99% samospráv pred komunálnymi voľbami v novembri 2018. Odhŕňanie a posýpanie stotisícov kilometrov chodníkov popri cestách v správe samospráva na Slovensku, teda nakúpenie potrebnej techniky multikár s radlicami, posýpačmi, snežné frézy, motorové ručné odhŕňače bude stáť samosprávy desaťtisíce Eur, k tomu materiály na zimné posýpanie chodníkov a k tomu zabezpečiť ešte zimnú pohotovosť personálne a finančne bude stáť ďalšie desaťtisíce a trúfam si povedať,že to na celom Slovensku bude stáť desiatky miliónov Eur.

....... Dôležité sú voľby a vyvolanie ilúzie - nálady, že vláda pracuje pre občanov a prekrytie stále nových káuz ktoré prinesie skoro každé ráno nový príliv správ........ 

Ako som spomínal v súčasnosti pri prijímaní zákonov doložky k návrhom zákonov o vplyve na rozpočet samospráv tam buď vôbec nie sú a ani náznakom sa nespomína dopad na financovanie samospráv ani v zákone cestnej prevádzke k zimnej údržbe ani k rekreačným poukazom a v obedoch zadarmo dokonca uvádzajú, že to nemá na rozpočte samospráv žiaden vplyv čo nie je pravda, lebo plnohodnotný obed zadarmo za 1,2 Eura nenavaria nikde.

Nová prístavba školskej jedálne vo Vajnoroch rok 2018
Nová prístavba školskej jedálne vo Vajnoroch rok 2018 (zdroj: Ing. Ján MRVA)

Doplatok musia zaplatiť samosprávy a budú to dokopy stotisíce Eur ak nie milióny Eur len za obedy. Samosprávy dnes varia od 1.januára len pre predškolákov „akože zadarmo“ a od septembra budú variť „akože zadarmo“ aj pre všetkých školákov i keď nato nemajú ani technické kapacity ani priestorové a ani ľudské zdroje a ani nato nedostanú financie. Oba zákony pre ľudí sú aj nespravodlivé, lebo zamestnanci v podnikoch a školách pod 50 ľudí nárok na rekreačný poukaz nemajú a deti v škôlkach čo nie sú predškoláci nemajú tiež nárok na obed zadarmo pýtajú sa zase rodičia menších detí prečo?

 Takto amatérsky improvizačne bez akejkoľvek racionálnej a potrebnej analýzy sa naša „múdra“ vládna koalícia pustila do boja o svojho voliča. Nehovoriac aj o tom, že v okolitých krajinách dostávajú porovnateľne veľké samosprávy dva krát väčšie rozpočty ako naše samosprávy dnes.

Takže si opäť pripomeňme, že stále platí a v predvolebnom roku o to viac„Nikto ti nemôže viac splniť ako Vám my vo vláde sľúbime a samosprávam uzákonime vykonať“ v preklade pre samosprávy to znamená „Občania samosprávy zaplatia to čo mi im zákonom nariadime a na čo im nedáme dostatok peňazí“.

Na záver treba napísať, že keď to neurobila vláda tak stavovská organizácia samospráv ZMOS už mal promtne čo najobjektívnejšie kvalifikovane odhadnúť koľko budú samosprávy stáť (už včera bolo neskoro) tieto populitické zákony  a žiadať tieto prostriedky od vlády do rozpočtu pre samosprávy, lebo inak „Čierny Peter na konci hry zostane v rukách slovenských samospráv a nespokojní občania vo voľbách do NRSR nebudú vedieť kto je vlastne za nedostatok financií zodpovedný.

Ján Mrva

Ján Mrva

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

samosprávny politik - bol som tri volebné obdobia starostom mč Bratislava - Vajnory (2006-2018) a snažil sa poctivo slúžiť obyvateľom nielen Vajnor a Bratislavy v čom aj pokračujem Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu