reklama

Samovláda bez stranických mafií

V novembrovej tzv. revolúcii bola možnosť vytvoriť priamu demokraciu, bez politických strán. Po moci bažiaci jednotlivci sa poponáhľali založiť politické strany, ktoré sa priživili na ľudovom hnutí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

, ktoré fungovalo bez centrálnej organizácie až do 1.1.1990, kedy bol zvolený za prezidenta Havel za výmenné obchody s komunistami, ktorí veselo skartovali a zastrašovali jednotlivcov. Napríklad cca v období zakladania ODS, bol tiež zavraždený novinár a vyšetrovanie išlo do stratena. Ostatní boli zastrašení pretože bolo verejným tajomstvom, že možná spojitosť smeruje do najvyšších štátnych orgánov. Takže straníctvo sa zvrhlo nielen na Slovensku a vytvorilo kastu nedotknuteľných. Dokonca až tak, že pre mladých ľudí, sa mafiáni na Žitnom ostrove stali vzorom v časoch mečiarizmu. Situácia na Slovensku tak v poslednom období nazrela, až som si uvedomil, že prekonala neslobodu a nespravodlivosť v dobách komunizmu. Netýka sa to už len najvyšších orgánov moci, ale podľa mojich osobných skúseností "sprivatizované" sú už i napríklad: niektoré pracoviská obecných úradov, úradov práce alebo sociálnej poisťovne. Domáhať sa svojich práv na súdoch je stratený boj proti veterným mlynom a týka sa to tak Čiech ako i Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samovláda, bez potreby štátu, nie je nič nové pod Slnkom. Prvé doklady o demokracii v Európe, nie sú z Grécka, ako nám to vtĺkali do hláv, podobne ako väčšinu iných nezmyslov. Predkovia našich Slovanov nepoznali kráľov a predsa dokázali na obrovskom území sa ubrániť vonkajším i vnútorným nepriateľom. Západné zdroje uvádzajú miesto prvej demokracie na Islande. Fungovala tak, že v komunite sa zišli hlavy rodín ( vtedy len muži, dnes by to mohli byť živitelia rodiny ) a väčšinovo si odhlasovali záležitosti komunity. Na komunitnom zhromaždení vybrali si i jedného zástupcu na celoostrovné zhromaždenie, ktoré sa konalo raz za rok. Takouto efektívnou správou veci verejných ušetríme také obrovské prostriedky, že budeme môcť predbehnúť v modernizácii spoločnosti, všetky krajiny ktoré začínajú z týmto odvážnym experimentovaním. Napríklad poskytnutím základného príspevku na živobytie všetkým občanom bez rozdielu vo výške priemerného dôchodku. Dane všetkého druhu zjednotiť a vyberať na základe konsenzu v komunite. Keď si bude komunita vedieť riešiť bezpečnosť, vzdelávanie, lekársku starostlivosť, nebude sa naďalej skladať na byrokratov, ktorých treba zbytočne platiť a kontrolovať. Tento princíp "samoorganizovania hmoty " je vlastný každému neživému i živému systému v prírode, ale ľudia o tom málo uvažovali, pretože nepoužívajú svoje myslenie. Z pohodlností alebo z časového zaneprázdnenia počúvajú propagandu ( mám na mysli pracujúcich v trojzmenných prevádzkach navyše s veľkým množstvom presčasov, ktoré výrazne za posledných 30 rokov narástli. Teraz po dlhej dobe, prvýkrát od novembra 1989, sa naši občania môžu dozvedieť holú pravdu - žili sme v Kocúrkove. Pochopili to tí, ktorí zo Slovenska včas odišli, ale teraz už niektorí signalizujú, že sa chcú vrátiť zpäť. K naštartovaniu procesu zmien sa musí vytvoriť kritická masa odvážnych jednotlivcov a okolo nich ich podporovatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď si neviete predstaviť spoločnosť bez profesionálnych sudcov, tak sa zamyslite nad posledným vedeckým objavom z Japonska. Už 6 mesačne dieťa vie rozoznať agresora a nespravodlivosť. Takže mali by si s tým poradiť i dospelí. Jediná nutná podmienka je transparentnosť a výmena informácií medzi čo najväčším počtom jednotlivcov, ktorých sa to týka. Prichádzajúca doba znalostnej spoločnosti nám to umožňuje!

Ján Onderčanin

Ján Onderčanin

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Odborník vo viacerých oblastiach, ktorý má záľubu v integrovanom pohľade na problematiku tj. z viacerých hľadísk, podľa dôležitosti a vlastných skúseností. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu