reklama

Dlhé mená v literatúre

Ako sa tak učím na maturitnú skúšku zo slovenčiny, tak mi udreli do očí pravdaže aj autori. Nič, ale niektorí nosili mená, ktoré naozaj stáli za to... Kvôli dĺžke...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď si predstavím, žeby som sa mal volať napríklad Svetozár Hurban Vajanský, tak by ma asi šľahlo. Však to je veľmi dlhé meno. V porovnaní s mojim má o 14 hlások viac. To je dosť. Alebo riešiť rozpor medzi pseudonymami... Ako napríklad Martin Kukučín. Občianske meno MUDr. Matej Bencúr. A ako sa podpisoval pri úradných listinácj? Netuším, ale určite si dlho lámal hlavu už len and tým, ktoré meno si vyberie. No chudák, mal to ťažké. Alebo taký francúz Guy de Maupassant. Tiež dlhé meno, ale na druhej strane dlhým používaním si ho asi zapamätal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ťažké v živote to musel mať aj Miguel de Cervantes Saavedra. Však to je už dlhé meno naozaj. Možno preto mal tú svetoznámu traumu v podobe tiež dlhého nielen názvom Dômyselného rytiera don Quijotea de la Manchu. To by ste možno neverili, ale všetci spisovatelia boli čudní. Zistil som, že ich vzťahy s ľuďmi boli buď dobré alebo horšie. Ale treba uznať, že po smrti sa im dostáva svorne viac uznania ako počas života. Však napríklad taký Fiodor Michajlovič Dostojevskij tiež mal opletačky so zákonom kvôli menu. Najprv kvôli Fedorovi v mene a potom, že Michal bol akurát nejaký úradník v meste. Ale teraz ho tak všetci poznáme. A to je dôležité.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako čerešničku an torte by som uviedol svetoznámeho spisovateľa najsamväčších čias. Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský. Toto meno to je naozaj opletačka na jazyku i v mysli. Tomu ja hovorím dílema. Chudák, však toho muselo niekde aj vystrieť kvôli tomu menu. Však ak šiel niekde na matriku tak chudák kým nadiktoval svoje meno, tak ja na mieste toho úradníka ho asi zmlátim. Však ospravedlnil by som to tým, že si chlapec vymýšľal, lebo také dlhé meno predsa existovať nemôže.

Aký je dôvod písania tohto článku? Neviem, ale uvedomte si, že práve vaše priezvisko je predurčéné, aby sa o ňom ľudia dozvedeli.

Ján Volek

Ján Volek

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ja som jeden z mnohých, ale originál. Narodil som sa v roku 1990, tak rok 89 som nezažil, ale nevadí. Žijem tu a teraz a preto som, aký som. Mladý, svojrázny, verím, že jediný. Nechcem byť kópiou niekoho, mám vlastný názor a rád sa s ním podelím. Zoznam autorových rubrík:  ŠportSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu