reklama

Divoký život na Sv. Lucii

Sv. Lucia nie je síce svojou rozlohou veľký ostrov, no viete tu naozaj zažiť divočinu. A to doslova.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Divoký život na Sv. Lucii je pestrý, veď tu nájdete pravú podobu džungle a okrem nádherných rastlín a tropického ovocia sa tu poneviera množstvo pozoruhodných živočíchov. Áno, aj nebezpečných. Neraz som tu uvidela množstvo jašteríc a jašterov. Veľakrát sa na mňa z dialky "usmieval" zelený leguán. Mnohí ľudia, najmä na pobreží leguánov chovajú.

Ťažký na chov

 Ale nenechajte sa zmiasť mnohými predavačmi u nás, ktorí ho aj na Slovensku ponúkajú a vravia, že je ľahký na starostlivosť. Musíte mu zabezpečiť stály prísun potravy, čistej vody a nezabudnúť že v čas párenia vie byť nevyspytateľný a agresívny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Leguán zelený
Leguán zelený 

Sv. Lucia je domovom ohrozeného druhu jašterice zvanej Saint Lucia whiptail. Malá modrastá jašterička je podľa odborníkov kúsok pred vyhynutím. Neklamný znak blízkosti džungľe sú hady , no nie každého sa treba báť. Ide napríklad o veľhada kráľovského, Obrovský had ktorý má takmer tri metre ma raz veľmi vystrašil, miestny sprievodca ,ale na neho len mávol a povedal, že je niečo ako ostrovný mazlíček. Môžete si ho chytiť a neublíži vám.

Šedá smrť

Had ktorého sa ale miestni boja je už čistý zabijak. Preto sa bojím brodiť džungľou sama, jednoducho stret s ním nemusíte prežiť i keď jeho počet na ostrove dosť klesol za posledné roky. Mám namysli Krovinára drapľavého. Smrteľne jedovatého hada, ktorý sa pýši titulom najnebezpečnejšieho tvora Južnej Ameriky. I na ostrove majú ľudia pred ním rešpekt. Šedastý had s čiernymi vzormi má obrovské hrízadlá a keď vás uštipne musíte okamžite privolať pomoc. Protilátka existuje, no musí sa užiť čo najskôr. had loví najmä po zotmení, takže sa väčšina incidentov na ostrove odohrala po západe slnka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Krovinár drapľavý
Krovinár drapľavý 

Roztomilé len na pohľad

Neznamená to , že tu ale nenájdete roztomilejšie (i keď zdanie často klame) zvieratá. Napríklad mungo, podobný našej lasici je veľmi na pohľad roztomilý živočích no treba mať na pamäti, že ho sem kedysi doviezli z Indie aby lovil hadov! Táto zubatá škriekajúca ale roztomilá potvora sa dokonca vie postaviť v Afrike aj levom! Je to nezmar!

Mungo africký sa nebojí ani kobry.
Mungo africký sa nebojí ani kobry. 

Sv. Lucia ponúka množstvo krásnych živočíchov, hlodavcov či plazov na pozorovanie, treba mať ale pred nimi rešpekt a vedieť o ich povahe, skôr než sa k niektorým priblížite. Divočina má jednoducho svoje čaro!

Jarka Bartos

Jarka Bartos

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Od rannej mladosti si spomínam na svoju intenzívnu túžbu vymaniť sa z klasického stereotypu vidieckeho prostredia, kde som trávila detstvo. Paradoxne, ťahalo ma to do sveta a k neobyčajným cestovateľským zážitkom, ktoré som si začala plniť. Vďaka svojej ambicióznej povahe, vďaka krásnym náhodám, vďaka manželovi... V mojom uvedomelom ženskom veku je skutočne zaujímavé sumarizovať si spätne ušlé udalosti. Je to ako vraciať sa do každej prežitej sekundy znovu a znovu a opať ju plne cítiť. A tak o mojej prejdenej ceste, úspechoch, zážitkoch, ale i pádcoh a ponaučeniach píšem a nechávam sa uniesť na všetky tie miesta opäť a opäť. Čas totižto dodáva okamihom gráciu, význam a zmysel, ktorý sme tam pred tým vôbec nemuseli vidieť... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu