reklama

Kreolčina dominuje na Sv. Lucii

Sv. Lucia je ostrovom kde počujete najmä francúzsky znejúce slová no veľakrát sa aj Francúz nad nimi pozastaví. Okrem úradného jazyka angličtiny, tu ľudia hovoria najmä kreolsky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Už som niekoľkokrát vravela, že učenie nových jazykov je pre mňa obrovská záľuba. Zdokonaľujem sa stále v španielčine a v jazykoch samozrejme podporujem aj moju dcéru.

Kreolčina fascinuje

Niektoré ma ale stále neprestanú fascinovať a medzi nimi radím kreolčinu. Pre neznalého človeka, ktorý nepozná dobre francúzsky jazyk je kreolčina spájaná práve s týmto západoeurópskym jazykom. Aj keď sa z neho vyvinula a znalosť francúzštiny vám pri jeho štúdiu určite pomôže, nie je taký jednoduchý ako sa na prvé počutie zdá. I keď má samozrejme s francúzštinou mnoho spoločných slov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zrod z Antíl

Kreolčina sa na Sv. Luciu dostala z Antíl, preto sa často vraví ako o antilskej kreolčine na Sv. Lucii. Cítiť u okrem francúzskeho jazyka aj prvky angličtiny a španielčiny. Gramatika je identická s dominikánskou kreolčinou čo mnoho ľuďom nič nepovie no ak ste niekedy boli v Dominikánskej republike pravdepodobne ste ani iný jazyk nepočuli. Každá kreolčina si k sebe berie primárne ten jazyk ,ktorý historicky k danému ostrovu najviac patrí. Preto Sv. Lucia takmer všetky slovíčka prebrala z francúzštiny. Pozrite si ako to vyzerá v praxi (smiech).

Jarka Bartos

Jarka Bartos

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Od rannej mladosti si spomínam na svoju intenzívnu túžbu vymaniť sa z klasického stereotypu vidieckeho prostredia, kde som trávila detstvo. Paradoxne, ťahalo ma to do sveta a k neobyčajným cestovateľským zážitkom, ktoré som si začala plniť. Vďaka svojej ambicióznej povahe, vďaka krásnym náhodám, vďaka manželovi... V mojom uvedomelom ženskom veku je skutočne zaujímavé sumarizovať si spätne ušlé udalosti. Je to ako vraciať sa do každej prežitej sekundy znovu a znovu a opať ju plne cítiť. A tak o mojej prejdenej ceste, úspechoch, zážitkoch, ale i pádcoh a ponaučeniach píšem a nechávam sa uniesť na všetky tie miesta opäť a opäť. Čas totižto dodáva okamihom gráciu, význam a zmysel, ktorý sme tam pred tým vôbec nemuseli vidieť... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu