Aj ja som podľahla vlne prázdninovej eufórie. Ako inak na Sv. Lucii. Preto som na blogu nebola príliš aktívna. Nasávala som atmosféru tohto ostrova a znova som sa dostala k jej tajom. Kuchyni i opäť mojej obľúbenej karibskej moringe.
Čerstvosť na každom kroku
Opäť sa tu neviem na miestnych trhoch nabažiť avokáda, manga či papáje. Sú to úplne iné chute ako poznáme z našich obchodov. Nedávno som sa pristihla, že v ruke držím sáčok s desiatimi plodmi, ktoré ani neviem ako sa správne volajú. Proste eufória čerstvosti.Aj keď je to Karibik, treba myslieť na to, že aj tu má ovocie svoju sezónu. Najviac sme si tentokrát sme mohli vychutnať mango, rajské jablká, karambule, avokádo, no na druhej strane tu teraz chýbali grepy a problém bol zohnat aj citrón. No ale takto vybavená s rôznymi plodmi som jednoducho neodolala si pustiť gastronomickú fantáziu na špacír.

Máte napríklad chuť na guacamolle z avokáda? A čo tak si do neho nasypať aj moringu? Tuhá železitá chuť tomu dodá ten správny šmak a urobíte aj niečo pre svoje zdravie. K tomu super miestne variácie na nachos a perfektný letný obed je na stole. Alebo skôr niečo osviežujúce. Moringa, mango, kešu oriešky či kokosové mlieko a máte super smoothie.
Pestrosť použitia
Môžete sa vyblázniť pri miestnych surovinách do úmrku. Urobiť si pesto s miestnych biliniek a cesnaku, rajčinový pretlak, alebo pokojne len ovocný šalát. No odporúčam naozaj gurmánom navštíviť Karibik. A nielen Sv. Luciu. Napríklad Jamajka a jej variácie na pikantné kurča. Mňam! Potom uvidíte čo to znamená marinovať. Žiadne náhražky omáčok, všetko čerstvé z miestnych plodín. Sv. Lucia je ale kráľovná potravín najmä kvôli sopečnatej pôde, kde sa jej plodiny tak dobre vyživujú.

Zákon schválnosti privolal vírus
Počas ochutnávania výborných potravín z miestnych trhov na mňa dosadol Murphyho zákon. Jednoducho som chytila nejaký brušný vírus, ktorý na ostrove už nejakú dobu sužoval obyvateľov. Už mi bolo aj tak zle, že som musela od ľudí zisťovať, kde je dobrá nemocnica. Nik nespomenul nejakú na Sv. Lucii a odporúčali mi najbližšiu kvalitnú, ktorá bola až na ostrove Martinik.(smiech). Chvalabohu mi po štyroch dňoch bolo lepšie a tak som sa znova mohla oddávať gastronomickým radovánkam (smiech).