Sv. Lucia je však lákadlom pre gastroturistov najmä pre to, že jedlo je tam akoby priamou súčasťou osobnosti ľudí. Je predmetom rozhovorov, ich živobytím a majú k nemu vzťah, akoby to nebol len doplnok, ale niečo čo k nim patrí a dotvára ich. Niekedy doslova.
Ostrovná kuchyňa
Čo je ale vlastne typické jedlo Sv. Lucie? Mnohí by vám na to odpovedali, že majú najmä typický nápoj. Kakaový čaj. Áno, čítate správne. Stačí vám len nastrúhané čerstvé kakao, škorica, vanilka, mlieko a cukor.
Vznikne niečo, čo vám po odpití bude síce jemne horkasto dráždiť chuťové poháriky, ale po ďalších horúcich dúškoch si nebude chcieť tento nápoj zobrať z ruky. Sv. Lucia je síce tropický ostrov, ale často tu prší, takže niekedy sa radi po zmoknutí aj zohrejete, verte mi.

Inak sa kuchyňa na Sv. Lucii dá označiť za typickú karibskú. Ide tu najmä o čerstvé ryby, kuracie a hovädzie mäso. Špecifická je hlavne pikantnými koreninami. V hlavných jedlách je všadeprítomný muškátový orech a miestna kamarátka škorica. Veľmi mám rada ich pikantné taniere s rôznym druhom mäsa. Štipľavosť v nich často stlmí šťavnaté tropické ovocie, ako napríklad mango. Čaro ich kuchyne je ale v jednoduchosti.
V jednoduchosti je lahodnosť
Napríklad ich malé slané placky z múky, podobné naším šiškám, sú toho príkladom. Jedia ich ako prílohu k rybám alebo aj samotné posypané syrom. Pritom k tomu stačí len ich polohrubá múka, morská soľ, prášok do pečiva a maslo. Potom len danú zmes pražia v kotlíku plnom oleja. Ak by ste ale chceli karibskú kuchyňu odlíšiť od tých ostatných, asi nájdete rozdiel v spôsobe miesenia cesta, smaženia, či pečenia. Je veľmi zaujímavé vidieť v jedlách aj množstvo vplyvov iných kultúr, ktoré na Sv. Lucii žijú alebo žili.

Obyvatelia sú známi tým, že sa neradi zdržiavajú v kuchyni, preto aj v drahších reštauráciách, na tomto ostrove, nájdete šéfkuchárov z celého sveta. Miestni ľudia prevažne predávajú plody svojej práce. Na obrovských trhoch po celom ostrove vás okrem čerstvého manga, papáje, pomarančov alebo rýb odmenia aj širokým úsmevom.