reklama

Hurá, vyhrali sme!

Milí priatelia, toto je smutno-zábavný príbeh o (vlastnej) hlúposti. Naozaj sa stal. Komu? No predsa mne! A možno aj... vám?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

„Vyhrali ste," ozval sa jedného dňa z telefónu neznámy hlas muža.

„Ako vyhrala?" nerozumela som.

„Jednoducho ste vyhrali, boli ste vylosovaná," trval hlas na svojom.

„Ja? Veď ja som v živote nič nevyhrala," oponovala som mu neodškriepiteľnou skutočnosťou.

„Tentoraz ste však vyhrali!"

„Áááno?" ešte stále som neverila. Akoby som aj mohla. Ja a vyhrať! Ja, čo som kúpila už aspoň milión stierateľných lósov, poslala dva milióny zlosovateľných kupónov a nazbierala tri milióny viečok z jogurtov, sľubujúcich istú dovolenku v Grécku! Ja a vyhrať? Nemožné! Ja mám predsa šťastie v láske, ja nemôžem vyhrať nič...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Milá pani," nevzdával sa hlas z telefónneho aparátu, „volám preto, aby som vás pozval prevziať si vašu výhru."

„To mi musíte vysvetliť," rozhorela sa vo mne iskierka nádeje. Čo keď sa na mňa šťastie predsa len usmialo? Veď už by bolo načase!

„Asi pred troma mesiacmi ste sa zúčastnili telefonickej ankety o zdravej výžive. Hodili sme vás do počítača a tu je výsledok!" informoval ma muž.

Ja a anketa? pustilo sa do mňa moje nedôverčivé JA. Nuž ale, keď tvrdí, že som sa zúčastnila..., zarýpalo moje druhé, to optimistickejšie JA.

„A..., aká je tá moja výhra?" zvedavosť vybojovala svoj súboj s pochybnosťami, ktoré na mňa dotieravo útočili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„V prvom rade vás aj s partnerom pozývame na večeru. Ešte pred večerou vám odovzdáme ceny a popri večeri vám poskytneme zopár užitočných informácií o zdravej výžive. Keďže ste sa zapojili do ankety o zdravej výžive, určite takéto niečo uvítate."

„Viete," prehovorila zo mňa vrodená nedôverčivosť, „v piatok nemám čas. Chápete, je koniec týždňa a ja cestujem," vymyslela som si pádnu výhovorku.

„Na vašom mieste by som tú cestu odložil. Nechcete predsa prísť o tisíc eur..."

Tisíc eur?! zavibrovala vo mne ozvena jeho hlasu.

„Nuž..., to by som nerada," koktala som celá vykoľajená. „Vravíte, že by som prišla o tisíc eur?" naznačila som potrebu bližšieho vysvetlenia. Pochopil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Áno, milá pani. Vyhrali ste dva týždenné relaxačné pobyty podľa vlastného výberu a k tomu dvakrát dve darčekové poukážky na nákup tovaru v cene tristo eur."

Uf, nezmohlo sa na viac moje vnútro. Teda, to ma podržte!

Po krátkej odmlke, keď som tú neuveriteľnú novinu konečne strávila, som sa predsa len opatrne spýtala:

„A nebude tá výhra spojená s nejakými záväzkami? Trebárs si niečo kúpiť alebo..."

„Ubezpečujem vás, milá pani," skočil mi pohotovo do reči, „ že vaša výhra je se-rióz-na." Slovo „seriózna" pritom patrične zdôraznil. „Chápem vašu nedôveru a nemôžem vás nútiť ísť proti nej. Ale zvážte si skutočnosť, že prídete o slušnú sumu peňazí. Akoby ste ich zahodili."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak to teda v žiadnom prípade! Ja nič nezahadzujem, ani len starý chlieb! kričalo moje druhé JA. A skôr, ako som stihla zvážiť argumenty proti, vybaflo namiesto mňa:

„Dobre, prídeme na tú večeru." Ešte sa aj spýtalo o koľkej a kde.

Konečne piatok - deň „D". Dokonca sa mi podarilo prehovoriť aj môjho nie veľmi nadšeného manžela. Vraj dobre, pôjde teda so mnou prevziať si našu výhru. Hoci sa úporne bránil, nachytala som ho vidinou príjemne stráveného večera. Pochutíme si na dobrom jedle, vypijeme pohár vínka pri sviečke a popri tom si vypočujeme užitočné rady ohľadne zdravej výživy. Veď kto by dnes neprahol po informáciách tohto druhu?! No a našu výhru - relaxačnú dovolenku pre dve osoby - tú oslávime v kúpeľoch.

Veď my tie kúpele potrebujeme! napadlo mi. Celý rok iba drieme... No nezaslúžime si týždeň zdravotnej dovolenky?! Ešteže existujú ankety o zdravej výžive, blahorečila som si.

Keď sme sa štverali na poschodie reštaurácie, kde sa mal celý akt odovzdávania cien udiať, nepatrne sme sa zľakli. Ponuré neosvetlené schodište nesľubovalo žiaden kulinársky zážitok, čo mi môj manžel svojím zamračeným pohľadom dal ihneď na vedomie.

Ja svoju výhru nezahodím! oponovala som v duchu, no moje presvedčenie strácalo na sile.

Možno by sme sa aj vrátili, no nestihli sme.

„Pekne vítam," ozvalo sa pred nami a už sme boli v rukách onoho hlasu z telefónu. Jeho majiteľom bol mierne obézny muž nižšej postavy.

„Máme tu rezervovaný pekný salónik," oznámil nám so širokým úsmevom. „Nech sa páči!"

Vydali sme sa naznačeným smerom a zastali vo dverách zmieneného salónika. Takmer sme cúvli, no svojím telom nás tisol vpred. Skrátka, našim narastajúcim obavám nedal žiaden priestor. Pohotovo nás usadil vedľa ďalších dvoch šťastných párov. Tak ich predstavil, hoci svoje šťastie zatiaľ, podobne ako my, úspešne skrývali vo svojom vnútri. V každom prípade si tiež prišli vyzdvihnúť zdravotnú výhru a spolu s nami hľadeli na monštrum uprostred miestnosti. Vyzeralo ako obrovská truhla a bolo zakryté bielou plachtou. Náš nepokoj sa pomaly ale isto stupňoval.

„Milí priatelia," muž sa snažil zvíťaziť nad naším znepokojením. „Dovoľte, aby som vám odovzdal prvú časť vašej výhry." V ruke držal tri dôkladne zalepené obálky. „Ten zvyšok, vašu najdôležitejšiu výhru, dostanete až po mojej prezentácii."

„Môžeme obálku otvoriť?" spýtali sme sa takmer súčasne.

„Nie, nie, nie!" nesúhlasil s predostretým návrhom. „Nechajte si prekvapenie nakoniec. Okrem zmienenej odmeny vám naša firma venovala ešte jeden bonus. Je to skutočné prekvapenie! A na prekvapenia sa oplatí čakať," vyhlásil so záhadným úsmevom. Potom kynul rukou k obrovskej truhle na stole a spustil:

„Teraz pristúpime k malej zdravotnej prezentácii."

A čo večera? Tá sa bude kedy podávať?! naznačoval otázku nepríjemný zvuk, vychádzajúci odkiaľsi zvnútra môjho manžela. Pred našou akciou som mu - pochopiteľne - zakázala jesť.

Napriek svojej obezite bol sluch muža v poriadku, lebo okamžite zareagoval:

„Á, vaša večera! Takmer som na ňu zabudol. Večera sa bude podávať až po mojej prezentácii vedľa v reštaurácii. Predtým však budete mať predjedlo. Teraz vám predvediem, ako jednoducho, rýchlo a predovšetkým zdra-vo" - zdôraznil slovo „zdravo" - „sa dá pripraviť niečo na zahryznutie." Jedným veľkým rozmachom stiahol zo stola plachtu a my sme zízali s očami a ústami otvorenými od úžasu na množstvo kuchynského riadu, náradia a strojov. Pod tým, na hrane stola s úhľadne porozkladanými vecami, sa skvel veľký nápis.

„Počul z vás už niekto o našej firme?" vyslovil muž otázku, ťukajúc prstom po farebných písmenách.

„Nie," kývali sme svorne hlavami.

„Nie?!" žasol zástupca firmy, o ktorej nikto z nás ani nechyroval. „Tak to máte vážne nedostatky!" vyjadril svoje presvedčenie o našej negramotnosti.

Nuž čo, nikto z neba múdry nespadol, povedali sme si. Dáme sa poučiť.

Za necelé dve hodiny nám náš milý misionár - posol zdravej výživy - stihol vysvetliť, ako unikátne pracujú všetky špičkové stroje ležiace na stole. Počínajúc ekonomikou prevádzky, pokračujúc zdravotnou nezávadnosťou riadov a končiac nutričnou hodnotou produktov nás takmer presvedčil, že je odborník na zdravý životný štýl a zdravú výživu. Skoro sa mu to podarilo. Nebyť jeho nadváhy, ktorá sa nám hneď od začiatku zdala podozrivá. Nebyť kurčaťa, ktoré si viac ako hodinu v takmer tridsať stupňovej teplote váľalo šunky na stole, čakajúc na nevšedný - zdraviu neškodný! - proces opekania. Nebyť toho, že mal iba jednu testovaciu lyžičku pre tri zúčastnené páry. Našťastie, taká maličkosť ho vôbec nerozhádzala. Bol to proste profesionál, pripravený na všetko. Mal pri sebe papierové vreckovky, navyše, vyrobené z ekologického materiálu! Nebyť... a nebyť ešte množstva ďalších drobných detailov, ktoré sme boli ochotní prehliadnuť. Veď za dva týždenné relaxačné pobyty v kúpeľoch to predsa stojí!

Keď však na ne došlo, sympatický zástupca firmy máličko zneistel.

„Najprv vaše podpisy," usmieval sa na nás. Nanešťastie, prejavili sme neospravedlniteľnú túžbu text na poukážke si predtým prečítať.

„Nič netreba čítať," namietal zvestovateľ zdravej výživy. „Všetko som vám predsa vysvetlil!" stratil sa úsmev z jeho tváre.

Nevysvetlil. Tým najdrobnejším písmom napísané vety, kde boli uvedené podmienky nášho pobytu - a z ktorých vyplývali nemalé finančné záväzky - na tie nás zabudol upozorniť. S veľkou ľútosťou sme boli nútení náš zdravotný pobyt odmietnuť.

Čo tam po tom, povedala som si. Jedny kúpele sem, jedny kúpele tam... Veď máme ešte naše darčekové poukážky! Netrpezlivo sme obálku rozlepili a s úsmevom, hodným očakávaného prekvapenia, sme jedným dychom čítali:

„Ak si kúpite niektorý z našich predvedených unikátnych výrobkov v minimálnej hodnote 600 Eur, táto poukážka vám zabezpečuje okamžitú zľavu 200 Eur!"

Fíha! neverila som svojmu šťastiu. Keby len to! Pri pohľade na „extra bonus" - poukážku na zľavu (ďalších!) 100 Eur, som od blaženosti takmer vzlietla.

„Ďakujeme," poďakovali sme s nadšením, odpovedajúcim našej radosti a odpochodovali do susednej reštaurácie. Tam sme si dali - na naše veľké prekvapenie - celkom chutnú večeru. Nebola síce lacná, no ten večer predsa za to stál! Po rokoch neúspešných lotérií a tipovania sme mali možnosť znova si uvedomiť jednu dôležitú vec. Že my nepotrebujeme žiadne výhry! Veď my máme šťastie v láske!

Milí priatelia, ak ste článok dočítali a dostali sa až sem - blahoželám. No a ak ste aj vy zažili niečo podobné, v tom prípade - nesmúťte. To v žiadnom prípade! Máme predsa šťastie v láske...

Jaroslava Kuchtová

Jaroslava Kuchtová

Bloger 
  • Počet článkov:  203
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Odmala vnímam, aký farebný je svet okolo mňa...Moje knihy:Náš pes (je) HUNCÚT (2018, knižka pre deti)Ryšavky (2018, knižka pre deti)Keby som mal brata (2017, knižka pre deti)Túto noc nezaspím (2015 - 2. vydanie, román zo študentského prostredia)Prázdniny s Huncútom (2013, knižka pre deti)Kašlem na život bez lásky (2010, spoločenský román z prostredia drog)Túto noc nezaspím (2008 - 1. vydanie, román zo študentského prostredia)Špalda, pšeno, pohánka... (2014, kuchárska kniha) Zoznam autorových rubrík:  PostrehyRôzneOsobnéO škole (veselo i vážne)Politika (názory)PoéziaHaikuPrózaFotopríbehyTúto noc nezaspím/románKašlem na život bez lásky/romáPrázdniny s Huncútom/pre detiMoja kuchárska kniha

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu