reklama

Zavediem verejné výberové konania

V prípade zvolenia za predsedu Košického samosprávneho kraja ako prvý na Slovensku zavediem „verejné výberové konania“ na obsadenie pracovných miest vo verejnej správe. Vo výberových konaniach je v súčasnoti neporiadok, ktorý spôsobujú skorumpované politické strany, ktoré presadzujú svojich členov a svojich rodinných príslušníkov. Preto je nevyhnutné zaviesť v štátnej a verejnej správe verejné výberové konania. V tomto blogu vám predstavím princípy, na ktorých sa budú tieto verejné výberové konania zakladať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Začiatkom októbra 2013 mediálne zašumela a prekvapila verejnosť kauza o korupcii vo výberových konania na Ministerstve pôdohospodárstva Slovenskej republiky, kde bolo objavené, že v jednej dedinke na Slovensku žije najviac odborníkov a pochádzajú z inteligentného poľnohospodárskeho rodokmeňa.

Mňa to vôbec neprekvapilo, lebo mám skúsenosti z 10 výberových konaní na ministerstvách životného prostredia a hospodárstva, kde som sa uchádzal o vedúce funkcie na riadenie štátnej správy počas Dzurindových a Ficových vlád.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Posúďte sami, či moja trúfalosť bola opodstatnená. Narodil som sa a detstvo som prežil v Pieninskom národnom parku, vyštudoval som prírodné vedy vedecký smer chémia. Vyštudoval som aj druhú vysokú poľnohospodársku školu. Pracoval som 18 rokov vo vodnom hospodárstve. Popri tom mi bolo uznané autorstvo 11 vynálezov z toho 6 sa týka čistenia odpadových vôd.

V motivačný listoch som navrhoval možnosti na vytvorenie patentovateľných ďalších nových technológii, na vylepšenie čistenia odpadových vôd, dôslednejšie využívanie energetického potenciálu vodných tokov bezhaťovými elektrárňami, ktoré nebránia migrácii rýb, nový typ veterných elektrárni, nové spôsoby výroby obnoviteľných a nevyčerpateľných energií, ktoré by mohli povzniesť hospodárstvo Slovenskej republiky na svetovú špičku, ale desaťkrát to bolo márne. Na Ministerstve životného prostredia SR vo výberových konaniach čísla 3/2006/1, 4/2006/1, 45/2006/1, 2006/1/16, VK/2012 - generálny riaditeľ š. p. SVP, š.p. B. Štiavnica, či na Ministerstve hospodárstva SR výberové konania čísla 2006/5/6, 1/6/1/2006, 2006/22/E, 2007/19/E, 2005/35/6, 2005/60/24 Úrad vlády, vyhrali vždy „lepší odborníci" ako ja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po toľkých skúsenostiach z výberových konaní si myslím, že na odstránenie neporiadku vo výberových konaniach, na čom sa na Slovensku podieľajú štandardne skorumpované politické strany presadzovaním svojich členov a rodinných príslušníkov, je potrebné zaviesť VEREJNÉ VÝBEROVÉ KONANIA v štátnej a verejnej správe.

Navrhujem základné princípy VEREJNÉHO VÝBEROVÉHO KONANIA:


1. Každý prihlásený záujemca dostane aspoň 3 týždne vopred zoznam zákonov, vyhlášok a noriem, z ktorých budú vytvorená otázky testu.


2. 50% členov výberovej komisie budú odborníci z iných úradov alebo odborných organizácií.


3. Výberová komisia v prítomnosti a pred očami všetkých účastníkov výberového konania vyhodnotí test.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


4. Každý účastník výberového konania prednesie pred komisiou a v prítomnosti ostatných účastníkov výberového konania svoj projekt. Ostatní účastníci výberového konania a členovia komisie môžu podať k prednesenému projektu odborné pripomienky. Komisia súčasne vytkne účastníkovi konkrétne všetky chyby v testových otázkach.


5. Po skončení obhajoby, v prítomnosti všetkých účastníkov výberového konania členovia výberovej komisie napíšu, nezávisle od ostatných, meno víťaza a potom ho verejne oznámia a prípadne aj odôvodnia.

6. Pojem „verejné" znamená, že priebeh výberového konania môžu sledovať aj pozorovatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Slovenská republika ako právny štát mala zámer, aby sa do úradov verejnej a štátnej správy dostali na výkon verejných funkcií tie osobnosti, ktoré pri výkone dodržujú zásady profesionality, politickej neutrality, nestrannosti a dodržujú etický kódex. Dobrý zámer pod taktovkou štandardne skorumpovaných politických strán sa stratil.


Pomáha tomu aj nový zákon 400/2009 Z. z.. Oproti zrušenému vniesol do štátnej služby zmätok a veľa logických nezmyslov. Napr. v prvej hlave, „Druhy štátnej služby" v § 16 nie je nijaká zmienka o tom, akým spôsobom sa prijímajú zamestnanci do štátnej služby (očakávalo by sa napísať, či výberovým konaním, výberom, či dosadením). V odseku (3) sa obsahovo nelogicky uvádzajú dôvody odpustenia adaptačného obdobia.


Až v § 17 o dočasnej štátnej službe je už v odseku (3) podrobne rozvedené za akých podmienok sa môže prijímať bez výberového konania alebo kedy je nutné uskutočniť výberové konanie alebo výber.
Voľné ruky korupcii a vydanie služobného predpisu pre prijímanie rodinných príslušníkov a iných známych umožňuje zákon o štátnej službe v §22 odsek (2) citujem: „Podrobnosti o výberovom konaní, najmä o prihlásení sa do výberového konania, vykonaní výberového konania, vyhodnotení výsledkov výberového konania, o spôsobe vytvorenia výberovej komisie a o jej zložení upraví služobný predpis, ktorý vydá služobný úrad".


Zbytočné je už poukázanie na Ústavu Slovenskej republiky 460/1992 Zb. Čl. 30 odsek
(4) „Občania majú za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám" ak občan nespĺňa základné podmienky, byť členom rodiny ministra alebo členom štandartne skorumpovanej politickej strany.


Preto si brúsim zuby, že v prípade zvolenia za predsedu Košického samosprávneho kraja určite ako prvý na Slovensku zavediem „verejne výberové konanie" aj na obsadenie pracovného miesta vo verejnej správe.

Jaroslav Džunko

Jaroslav Džunko

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som nezávislý človek, vynálezca, ktorý sa zaujíma aj o politiku.

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu