reklama

Moja top trojka vyprážaných syrov

Vyprážaný syr síce nepochádza z Československa, ale upravili sme si ho podľa našej chute.

Moja top trojka vyprážaných syrov
Vyprážaný syr (Zdroj: wikipedia.org, Qwerty Binary)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Sú nápoje a jedlá, ktoré vznikli v Československu a nenájdete ich nikde inde. Kofola vznikla ako „odpoveď“ na západné kolové nápoje, Vineu sme vyvážali v minulosti až do USA. Obložené chlebíčky so šalátom a vajíčkom vznikli ako chutné jedlo na 2-3 uhryznutia. A známy šalát treska v majonéze mal riešiť jedenie rybieho mäsa v socialistickom Československu.

Vyprážaný syr mnoho ľudí považuje za „domáce jedlo“, veď ho nájdeme v jedálničku najmä v českých a slovenských reštauráciách. Pravda je ale taká, že vysmážaný syr poznali už v minulosti v Taliansku, Grécku či na Cypre. Išlo o vysmážaný syr halloumi, mozzarelu či gorgonzolu. Všetky tieto syry ale boli vysmážane bez cestíčka, alebo len v múke a vajíčku. Trojobal so strúhankou už pochádza z našich luhov a hájov. Využitie trojobalu na vysmážaný syr malo pravdepodobne korene z viedenského teľacieho rezňa. Aj keď sa takýto syr objavil v menu mnohých československých reštaurácií už na začiatku 20 storočia, do gastronomickej normy ho zaradili v roku 1953. Spolu s tatárskou omáčkou a zemiakmi. Syr bol lacnou formou mäsa a dokázal dostatočne nasýtiť „študentov a pracujúci ľud“. Zo „smažáku“ sa časom stal kult. Ementál doplnila gouda, hermelín či oštiepok. Nie je ťažké nájsť aj jeho varianty so šunkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre vyprážaný syr mám ako vegetarián slabosť. Na cestách naprieč Slovenskom si ho rád dávam na obed a vytváram si vlastnú hitparádu. Rozhoduje viacero faktorov. Čerstvosť, úprava a najmä chuť. Stal som sa tak akoby foodblogerom so špecializáciou na vyprážaný syr.

Rád sa s vami podelím so svojou top 3 reštaurácií.

Bronzové miesto patrí bratislavskej reštaurácií „Fabrika, the beer pub“. Ich vyprážaný syr je sazka na istotu. Už roky chodievam do tejto reštaurácie na obedy a kvalita vysmážaného syru je rovnaká.

Za striebrom si treba zájsť do Prešova a do reštaurácie „Gardenka“. Ponúknu vám vysmážaný syr Volovec so zemiakmi a tatarkou. Tento vysmážaný syr si držal svoje prvenstvo do jesene tohto roka, kým ho nenahradil iný...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomyslenú zlatú medailu si v súčasnosti u mňa získala petržalská reštaurácia „Bistronomy“. Tajomstvo ich vyprážaného syru tkvie v tom, že ide o vysmážaný farmársky kravský čerstvý syr. Mňamka!

Ide o moju osobnú top 3-ku k 31.12.2022. Ak patríte aj vy k priaznivcom vyprážaných syrov, napíšte mi váš tip do komentáru. Či už pôjde o smažák z Čiech alebo Slovenska. Z bufetu, kantíny alebo nóbl reštaurácie. Rád ho vyskúšam a možno vďaka vám zmením poradie v mojej top 3-ke.

 

Jaroslav Kmeť

Jaroslav Kmeť

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som momentálne v pozícií štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, manažér a manžel. Pomocou blogu by som vám rád prinášal informácie a úvahy z prostredia dopravy, bežného života a diskutoval o nich s vami. ❤ manželku Lenku, všetko živé, prírodu, nové technológie a beh Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu