Vegetariánstvo je zdravý životný štýl

Rozhodnutie byť vegetariánom nie je zložité.

Vegetariánstvo je zdravý životný štýl
(Zdroj: Annette Meyer, pixabay)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Okolo vegetariánstva sa vedie veľa zbytočných tajov a predsudkov. V očiach spoločnosti je vegetarián slaboch, vychudnutý na kosť, hryzká si šalát a robí to len ako módny výstrelok. A nehovoriac, ak ide o muža...

Tí z nás, ktorí sa rozhodli byť vegetariánom, to spravili z viacerých dôvodov. Medzi tie najčastejšie patrí podlomené zdravie. Potom je to snaha získať správnu váhu. Sú aj náboženské dôvody. Alebo je to len obyčajná úcta k zvieratám.

Priznám sa, že ešte pred piatimi rokmi by ste ma videli si pochutnať si aj na bravčovom rezni či pečenej kačke. Rozhodnutie byť vegetariánom u mňa malo viacero dôvodov. Moja manželka Lenka, ktorá je ochrankyňa zvierat, je dlhodobou vegetariánkou. Je zakladateľkou občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí, ktoré sa stará o týrané, zanedbávané a opustené kone. Spoločne sa staráme o 17 takýchto koní, niekoľko psíkov a mačiek... Úcta k zvieratám a aj zdravotné benefity boli tým rozhodnutím, prečo už niekoľko rokov nejem mäsové výrobky. A vôbec toto rozhodnutie neľutujem.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď sa vegetariáni delia do viacerých skupín, ja sa neobmedzujem s využívaním vajec alebo mlieka v mojej strave. Obmedzenie má u mňa len mäso a produkty spojené so zabitím zvierat ako je napríklad masť či živočíšna želatína.

S vegetariánstvom sa spája veľa predsudkov ale aj chýb (na trhu).

V prvom rade vegetariánstvo nie je o spomínanom hryzkaní šalátikov. Pokiaľ nie ste vegán či sa neobmedzujete zákazom mlieka alebo vajíčok, v potravinách sa vyhýbate len oddeleniu s mäsovými výrobkami. Môžete si kúpiť rovnaké pečivo, čokoládu alebo si dať na obed slivkové knedle. Chybou trhu je, že u nás na Slovensku sa k výrobe vegetariánskych polotovarov využíva najmä sója. Pričom sa ako bielkovina dá využiť aj fazuľa, karfiol a množstvo obilnín a zeleniny. My doma si pripravujeme domáci seitan, k výrobe ktorého potrebujete len múku a vodu. A samozrejme pre dochutenie zeleninový vývar, sójovú omáčku a koreniny.

SkryťVypnúť reklamu

Vegetariánska strava nie je mdlá. Aj v tomto prípade funguje jeden predsudok. Náš trh ponúka vegetariánske mäso, vegetariánske klobásky, vegetariánské salámy... Náhrady za mäsové výrobky. Ľudí to skôr odradí od predsavzatia stať sa vegetariánom. Pričom už dávno existujú bežné bezmäsité jedlá., Napríklad vyprážaný syr, karfiol alebo šampiňóny so zemiakmi a tatárskou omáčkou. Namiesto fazuľovej polievky s údeným kolenom si radi dáte cesnakovú polievku v bochníku alebo hubovú bezmäsitú máčanku. Na večeru si každý z nás rád dá praženicu s hubami alebo chlieb s máslom a medíkom. A pri sladkých jedlách sa nemusíte v ničom obmedzovať.

SkryťVypnúť reklamu

Vo všeobecnosti u nás chýba osveta a reakcia trhu. Vegetariánstvo nesmie byť o aktuálnych výstreloch. Tempech, humus alebo paneer sú tu už stáročia.

Ľudí odrádza aj drahá ponuka vegetariánskych polotovarov v obchodoch. Ich ponuka je pritom malá, častokrát ich nájdete len v jednom regáli. A vegetariánske reštaurácie vám ponúknu chutné jedlá, no s dvojnásobnou cenou mäsitých. Preto sú pre mnohých z nás alternatívou obchody s ponukou indických a orientálnych potravín. Tam je ponuka vegetariánskej stravy násobne väčšia.

Som rád, že vzniká mnoho blogov a vlogov na tému bezmäsitej stravy. Znamená to, že komunita vegetariánov v spoločnosti narastá.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je vaše najobľúbenejšie bezmäsité jedlo? Napíšte mi do komentárov.

Jaroslav Kmeť

Jaroslav Kmeť

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  70x

Som momentálne v pozícií štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, manažér a manžel. Pomocou blogu by som vám rád prinášal informácie a úvahy z prostredia dopravy, bežného života a diskutoval o nich s vami. ❤ manželku Lenku, všetko živé, prírodu, nové technológie a beh Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu