reklama

ANIMECON 2007 čas fantázie prichádza

Máte fantáziu? Túžili ste niekedy navštíviť magické fantastické svety? Radi sa bavíte, nasávate atmosféru? Máte radi Japonsko? Príďte k nám, tri dni budete nasávať úžasnú a neopakovateľnú atmosféru Japonska, fantázie a stretávať ľudí rovnakej krvnej skupiny. Navštívime úžasné a fascinujúce Japonsko zažijeme množstvo vzrušujúcich zážitkov pri niektorej s napínavých súťaží. Kde a kedy? Začíname 29. 6. 2007 o 14:00 v priestoroch Správy účelových zariadení (SÚZA) Ministerstva zahraničných vecí SR na Drotárskej ceste 46 v Bratislave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

 

Mimo zaujímavých súťaží na návštevníkov čaká Yamanni Chinen ryu

Majster sveta v Yamanni Ryu bo kata (Ishioka, Japonsko 2006) a nositeľ 1. danu Gendai Goshin bo jutsu - Slovák Jozef Obuch z Hinode Kobudo Dojo Slovakia - predstaví tradičné japonské bojové umenie so zbraňami pochádzajúce z Okinavy „Yamanni Chinen ryu" a priblíži históriu okinavských zbraní - bo, sai, tonfa, nunchaku a kama. Dozviete sa o bojovom umení, ktorého meno sa odvodzuje od prominentnej aristokratickej rodiny z ostrovov Ryu Kyu starajúcej sa o bezpečnosť príslušníkov vyššej triedy na súostroví. Uvidíte zápas bo proti bo či ukážku voľného zápasu s bo. Na programe bude aj Ryu no kun, Kyan no Sai, Shuji no kon alebo Ura no bo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jozef Obuch sa s ryukyu kobudo stretol prvýkrát v roku 1989, od roku 1993 sa venuje takmer výhradne bo jutsu (Gendai Goshin Kobujutsu a Yamanni ryu). Jeho učiteľmi sú Rainer Saibert a Toshihiro Oshiro. Jozef Obuch sa od roku 1995 zúčastňuje turnajov v bo shiai, od roku 1999 vedie v Bratislave klub Hinode Kobudo Dojo Slovakia.

Viac informácií: http://www.kobudo.sk/     Aikido

Sensei Štefan Kurilla predstaví Aikido - japonské bojové umenie, ktorého zakladateľom je Majster bojových umení O`Sensei Morihei Uješiba. Ide o akúsi syntézu všetkých tradičných japonských bojových umení, ktoré samuraji používali po stáročia. Pripravené je aj premietanie ukážok z 11. ročníka Večera bojových umení v Bratislave a taktiež beseda so Štefanom Kurillom.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štefan Kurilla je prezidentom Slovenskej národnej federácie aikida (SNFA) a zároveň Dojo cho - vedúci dódža Aikido Kurilla Dojo. Bojovým umeniam sa venuje od roku 1978, jeho priamym učiteľom bol Sensei Morihiro Saito, pod vedením majstrov študoval priamo v Japonsku. Je nositeľom 4. danu aikida Aikikai, 3. danu aikida Iwama-ryu tai-jutsu, 3. danu aikida Iwama-ryu buki waza a 3. danu juda. Viedol semináre a tréningy v Japonsku, Kórei, Číne, Rusku, USA, Anglicku, Taliansku, Francúzsku, Maďarsku a Čechách.

Viac informácií: http://www.wa.sk/.

Bez pochyiby jednou z najzaujímavejších častí festivalu bude prednáška predstavenie Celoslovenského Bonsai Klubu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Čajové ceremónie a bonsaje

Prezident Slovenskej bonsajovej asociácie a tvarovania bonsajov Vladimír Ondejčík a jeho manželka Anna Ondejčíková z Nitry priblížia tradičné čajové ceremónie a pestovanie bonsajov. Porozprávajú o spôsoboch prípravy a pitia čaju v Japonsku a porovnajú to so starými čínskymi rituálmi, ktoré stáli pri zrode aj japonskej čajovej kultúry. Predvedú aj staročínsky čajový obrad na čajovom mori nazývaný „kung-fu" a používanie japonskej vráčej kanvičky. Chýbať nebude ani ochutnávka japonských čajov. Porozprávajú tiež o bonsajoch, o ich princípoch, o estetike a o tom, čo bonsaj prináša pestovateľovi a naopak. Premietnu fotografie z bonsajových a čajových záhrad, čajovní a chrámov Japonska, ako aj bonsajové práce najlepších japonských majstrov (Kimura, Kobayashi,...) či bonsaje zo záhrad Su čou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vladimír a Anna Ondejčíkoví sa pestovaním bonsajov a čajovou kultúrou zaoberajú profesionálne od roku 1990, kedy v Nitre založili Bonsaj centrum Nitra, neskôr aj Čajovňu dobrých ľudí. Precestovali niekoľkokrát Japonsko, Čínu, Indiu, Nepál, Taiwan a Srí Lanku. Vydávajú magazín Bonsaj a čaj, vedú Nitriansku bonsajovú školu a organizujú BONSAI SLOVAKIA - výstavu bonsajov, suiseki a čaju.

Viac informácií: http://www.bonsai-centrum.sk/, http://www.tea-centrum.sk/.  

Poznáte sushi? Chceli by ste si ho pripraviť samy alebo ste ešte nemali tú možnosť a radi by ste ju získali? Takt táto prednáška je práve pre vás

Sushi

Odborník nielen na japonskú kuchyňu Štefan Jakubáč prezradí tajomstvo prípravy skvelého tradičného a hlavne zdravého japonského jedla sushi a názorne predvedie, z čoho a akým spôsobom dosiahnete túto jedinečnú pochúťku. Viete, aký je rozdiel medzi sushi a maki? Máte tušenie, čo je nigiri? Viete, aké ingrediencie môžete pri ich príprave použiť? Viete, ako by ste mali správne postupovať pri ich príprave? A nebodaj ste sushi, maki či nori ešte v živote nejedli? Prednáška Vám v tomto smere môže byť viac ako nápomocná. A ešte niečo - vedeli ste, že morské riasy používané na prípravu maki obsahujú vitamíny A, B, C, D3, E, K a malé množstvo vitamínu B12 a môžu taktiež rozpúšťať tuky a nahromadené hlieny, ktoré sa v tele vytvoria pri nadmernej konzumácii mäsa, mliečnych výrobkov a iných potravín?

Pôvodne bolo sushi z budhistickej tradície vegetariánske jedlo. Na prípravu sushi sa používali iba ryža, morské riasy, a zelenina. Neskôr, v 15. storočí, sa začali používať špeciálne naložené (kvasené) ryby. Ryby aj ryžu bolo treba kvôli horúcemu podnebiu, hlavne v lete, chrániť takýmto spôsobom. Od tohto obdobia sa stáva sushi v Japonsku veľmi rozšírené a populárne. Sushi bez kvasenia sa prvýkrát objavilo v období Edo (1600 - 1867), kedy sa začínajú používať surové ryby. Takto by sme mohli povedať, že boli „vymyslené" základné druhy sushi: od čiraši cez nigiri a maki sushi až k sašimi.

Počuli ste už o japonskom šachu? Že nie? Tak to treba čím skôr napraviť Shogi je ideálna hra na dlhé večery tak zverte sa do rúk nášmu odborníkovi

Shogi

Adam Skalný opäť predstaví Shogi, hru často označovanú aj ako Japonský šach. Budete sa môcť naučiť pravidlá tejto vzrušujúcej a napínavej hry, zahrať si proti skúsenejšiemu hráčovi či s niektorým z návštevníkov, dokonca sa i pokúsiť vyriešiť pripravenú Shogi úlohu.

Cieľom hry je, podobne ako pri ďalších šachových hrách (xiang-qi či murkuko), zajať súperovho kráľa. Aj v Shogi stretávate známu vežu, strelca, jazdca či pešiaka, no zoznámite sa aj s novými tvárami ako sú generál či drak. Novinkou je aj dokladanie zajatých súperových figúrok - môžete ich totiž doložiť na ľubovoľné neobsadené políčko a v tom okamihu je figúrka vaša. Práve takto pribudne do hry dynamický prvok - čím viac je figúrok v zatají, tým viac možností ťahov môžete uskutočniť.

Že vám šach nesedí? Nevadí máme tu pre vás ešte niečo čo stojí za vašu pozornosť   Go

Prezident Slovenskej asociácie Go Martin Strelka a člen tejto asociácie Miroslav Poliak predstavia strategickú doskovú hru pre dvoch hráčov - Go, ktorá vznikla pred viac ako 4 000 rokmi v Číne, odkiaľ sa dostala až do Japonska. Nečaká vás však iba prednáška o tejto hre, ktorú hrá v súčasnosti asi 50 miliónov hráčov (najviac práve v Číne, Japonsku a Kórei). Pripravený je aj menší turnaj pre začiatočníkov, ktorí budú mať chuť zmerať si sily a ukázať svoju strategickú schopnosť, logiku, kombinačné myslenie a schopnosť zvládať a riešiť zložité situácie, ale taktiež veľký turnaj profesionálov, kde sa môžete všeličomu priučiť. Vedeli ste, že Go ako jedinú hru ešte nepokoril počítač?

Go je územná hra, v ktorej sa snažia súperi ohraničiť svojimi kameňmi čo najviac voľných priesečníkov hracej dosky. Počas hry je taktiež možné zajímať súperove kamene. Postupne, ako sa doska plní kameňmi, odohrávajú sa na nej striedavo útok a obrana, vpád i ústup, prenasledovanie a únik. Hra sa končí, keď je územie hráčov jednoznačne vymedzené. Víťazom je ten, kto získal väčšie územie.

Viac informácií: http://www.sago.sk/.

Ste milovníkom japonska ako my? Ták túto prednášku nesmiete zmeškať

Vplyvy tradičnej tvorby na anime

Ivana Šebestová vás vo svojej odbornej prednáške s názvom „Odraz japonského tradičného umenia v mange a anime" presvedčí, že stále platí tá stará známa pravda „všetko so všetkým súvisí". Ako teda ovplyvňuje japonské umenie svetoznámu mangu a anime? Stručný prierez históriou japonského umenia zameraný na grafiku a maľbu a ich vplyv na výtvarnú štylizáciu mangy a anime doplneného o názorné ukážky umožní ponorenie do sveta záhadného a neznámeho. Prelínaním obrazu a slova sa prenesiete cez obdobia starovekých kaligrafických zápisov poézie, populárnych drevorezoch zo štvrte rozkoší a iných inšpirácií z tradičného japonského umenia, stredovekých „komiksov" na zvitkoch, ilustrovaných zošitových románov až po novodobú mangu a jej sfilmovanú podobu - anime. Čaká vás svet umenia vyznačovaný neuveriteľnou dokonalosťou a detailnosťou a spoznáte paralely medzi japonským tradičným umením a novodobou mangou a anime.

Znalci milujú neznalci si ho zamilujú ano reč je o GITS (Ghost In The Shell)

Technológia a zbrane v GITS

Svet Ghost In The Shell (GITS) je fascinujúca záležitosť - ako po technologickej, tak po dejovej stránke. Použitá technológia, zbrane, vozidlá a najrôznejšie „vychytávky" dotvárajú atmosféru budúcnosti, a dávajú tak možnosť samotnému deju, aby oveľa intenzívnejšie zapôsobil. V pripravovanej prednáške sa Tomáš PLCH zameria moderným pohľadom na použitú technológiu, aby i netechnicky zameraný divák mohol preniknúť hlbšie do samotného sveta GITS, a tak intenzívnejšie vychutnať pôžitok, ktorý sa tam skrýva.

Okrem technológie sa dostanú do pozornosti i zbrane či dopravné prostriedky - od áut až po lietadlá, ktoré sa dajú v GITS zhliadnuť. Načrtnú sa aj paralely s reálnym svetom a dopodrobna sa rozoberie ich použitie a využitie. A možno sa na konci dozviete aj to, ako „hacknuť" susedovi jeho „cyberbrain".

Tak neváhajte a príďte ANIMECON 2007 už na vás čaká.

Bližšie informácie nájdete na http://www.animecon.eu/

Jaroslav Mráz

Jaroslav Mráz

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Od roku 2002 profesionálne pôsobím v IT. Počas svojej kariéry som sa stal odborníkom na interaktívne vzdelávanie, využívanie IT technológií vo firemných procesoch a špecializujem sa na efektivitu firemnej IT. V súčasnosti pôsobím ako Obchodný a Technický riaditeľ spoločnosti Allycom, s.r.o. a na pozícií Riaditeľa IT v rôznych medzinárodných spoločnostiach, kde v svojej špecializácii plne využívam nadobudnuté skúsenosti z lektorstva, vedenia ľudí a priamej praxe IT špecialistu. See some more: www.jaroslavmraz.sk & http://about.me/jaroslav_mraz Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéAnimeconInšpirácieVeda a TechnikaMoja tvorbaneviem kam zaradiť

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu