reklama

Super týždeň, Košice sa dostali do sveta

V Košiciach máme za sebou týždeň, aký sa deje raz za život. Niekedy možno ani to nie.

Super týždeň, Košice sa dostali do sveta
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Oči veriacich z celého sveta sa na nás najskôr pozerali kvôli pápežovi, záver týždňa patril zas fanúšikom športu. Je obrovskou raritou, že na našich cestách jazdia najlepší cyklisti sveta, vrátane fenomenálneho Petra Sagana. Ja som veľmi rád, že sa mestu podarilo zvládnuť organizačne tento týždeň na výbornú. Do sveta tak letia len pozitívne správy o Košiciach. Myslím si, že z toho budeme čerpať ešte dlhé roky.

PÁPEŽ PRINIESOL POKORU, ĽUDSKOSŤ A LÁSKU

O pápežovej návšteve na Slovensku, sa toho v posledných mesiacoch popísalo mnoho. Riešilo sa kde, kedy a prečo bude tam či tam. Nechápal som, prečo sa centrom polemík o príchode hlavy cirkvi stalo to, kde bude, na úkor dôvodu, pre ktorý prichádza. Mnohí sa aj nás pýtali, prečo pôjde práve na Luník IX. Miesta, ktoré pápež František navštívil, vyberali niekoľko mesiacov dopredu vo Vatikáne. Teda nie mesto Košice, či prezidentka, ale pápež a jeho spolupracovníci. Polemizovať o tom ako sa rozhodli, tak podľa mňa nedávalo zmysel. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja osobne rozhodnutiu pápeža Františka rozumiem. Ak máme mať vo svete viac ľudskosti, pokory a lásky, tak len vtedy, ak pôjdeme ťažšou cestou. Pápež nám ukázal, že si často vyberáme ľahšie riešenia. Tie ale prinášajú nenávisť, hnev, či nepriateľstvo. Odsúdiť ľudí na okraji spoločnosti je jednoduché, ale problémy sa tým nevyriešia. Ukázal nám, že sa nemáme báť. Ukázal to lepšie, čistejšie a ľudskejšie v ľuďoch z Luníka IX. Ja si svätého Otca aj vďaka tomuto kroku vážim a obdivujem. Nebojí sa kritiky. Robí správne veci na úkor populárnych a to chce guráž a odvahu. 

PETER SAGAN NA EUROŠPORTE A S NÍM AJ KOŠICE

Z úplne iného súdka bola samozrejme ďalšia svetová udalosť. Cyklistické preteky Okolo Slovenska sa takými stali z viacerých dôvodov. Tým hlavným je samozrejme Peter Sagan. Športovec, ktorého pozná celý svet a ktorého rozmer si hádam nedokážeme ani uvedomiť. Ťažko by sme hľadali Slováka, ktorý takým spôsobom zmenil šport v ktorom preteká. Peter je výnimočný svetový zjav, ktorý má pre Slovensko nevyčísliteľnú hodnotu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre Košice má zas nevyčísliteľnú hodnotu to, že preteky Okolo Slovenska odštartovali práve u nás. Naša nádherná Hlavná išla do sveta vďaka prenosu Eurošportu. V tomto nám ďaľšie slovenské mestá majú veru čo závidieť. Oči športových fanúšikov sa nepozerali na Bratislavu, Bystricu, či Žilinu. Pozerali sa na najkrajšie centrum na Slovensku, na to naše Košické. Je to vďaka výborným vzťahom s organizátormi pretekov. A som veľmi rád, že sme to zvládli tiež na svetovej úrovni. Trošku ma mrzí azda len to, že nemám ani jednu peknú fotku so Saganom, ale to zvládnem :)

Košičania, verím, že ste si tento týždeň užili. Stali sme sa svetovými a ja verím, že aj ľudskejšími, pokornejšími a láskavejšími.

Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček

Bloger 
  • Počet článkov:  203
  •  | 
  • Páči sa:  127x

Primátor mesta Košice a stále rebel, ktorý sa už nechce pozerať cez ružové okuliare. OBČIANSKY A NEZÁVISLÝ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKošiceMoje okolieMýto a dopravcovia

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu