reklama

Čo robiť, ak chceme zdravého občana

Osobná zodpovednosť za zdravie nie je len naše individuálne rozhodnutie. Zdravotná politika štátu musí podporovať aj prevenciu a osvetu smerujúcu k propagácii zdravia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Zoznamu najčastejších chronických ochorení a príčin úmrtí na Slovensku dominujú srdcovo-cievne a onkologické ochorenia. Prezrádza to o zdraví našej spoločnosti veľa: sme bohatá krajina, pretože civilizačné ochorenia sú typické pre rozvinuté krajiny. Ale zároveň tento rebríček prezrádza aj to, že sme zdravotne málo vzdelaná krajina. Väčšina civilizačných ochorení je totiž výsledkom nášho nesprávneho životného štýlu.

Opakovane zdôrazňujeme, že sa málo hýbeme, že naše stravovacie stereotypy sú nesprávne, že žijeme v strese, nedoprajeme si spánok a nevieme relaxovať. A hneď tieto slová hodíme za hlavu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľa chorôb sa dá zachytiť prevenciou a tiež včasnou diagnostikou. Mali by sme o dosť menej srdcových ochorení, zlyhávania, infarktov či vysokého krvného tlaku, keby sme si vzali viac k srdcu dobré rady.

Je pravda, že na Slovensku neraz riešime v rámci zdravotníctva veci, ktoré sú urgentné, ktoré horia. Zvykli sme si dávať dôraz na nemocnice, liečbu a aj napriek občasnej a nie neoprávnenej kritike na stav niektorých našich nemocníc máme vybudované aj špičkové pracoviská a profesionálov na medzinárodnej úrovni.

Zdraví však nepotrebujú lekára a nám by malo záležať v prvom rade na tom, aby sme mali zdravých občanov. Preto musíme venovať pozornosť podpore osvety a prevencie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výchova k zdraviu nemá byť len otázkou niekoľkých hodín na hodine biológie na základnej či strednej škole. Je skvelé, ak sa tu objavujú iniciatívy, ktoré prinášajú osvetové a preventívne programy. Ak budeme osvetovo pôsobiť na všetkých občanov, budú si skôr všímať príznaky napríklad tichých a pomaly postupujúcich ochorení srdca. Pôjdu skôr na diagnostické vyšetrenia, zachytíme ich ochorenia v štádiách, keď sa dajú ľahšie manažovať.

Čo teda robiť, ak chceme zdravého občana? V prvom rade nehľadieť len na to, aby sme vyliečili chorého. Ale hlavne, aby sme naučili každého starať sa o svoje zdravie, aby mal každý osobnú zodpovednosť za slobodu byť zdravý.

Jaroslav Ridoško

Jaroslav Ridoško

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

MUDr. Jaroslav Ridoško, PhD., MBA. Som traumatológ a chirurg. Od konca svojich lekárskych štúdií pôsobím vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Úzko spolupracujem s hokejistami Dukly Trenčín a poznám mnohé ich zranenia. Svoje vedomosti odovzdávam aj študentom na Univerzite A. Dubčeka. V posledných voľbách som kandidoval za SNS a to, že moje kroky povedú na post štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR som prijal s rešpektom i nádejou, že budem môcť nášmu zdravotníctvu pomôcť. Mojou víziou je, aby naše nemocnice boli priateľské k pacientom. Aby to boli také zdravotnícke zariadenia, kde nielen liečia rany, ale aj pomáhajú človeku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu