reklama

Drahšie zdravotné poistenie pre fajčiarov

Prestať fajčiť je jednoduché, mne sa to podarilo šesť krát. Ale nakoniec sa mi to podarilo. Cigarety sú však stále problém. Mali by fajčiari platiť viac za zdravotné poistenie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)

Svetový deň bez cigariet znie ako heslo, ktoré sa nás netýka (ak nefajčíme), alebo nad ním mávneme rukou (čože, pár cigariet, je to predsa tak dobré, mnohí fajčiari fajčili až do smrti, tak čo, na niečo sa umrieť musí).

Sú fajčiari, ktorí vedia, že je to škodlivé a zároveň sa oháňajú tvrdením, že predsa škodia sebe a čo je nás do toho. Zdanlivo nič, keď nás práve neobťažujú dymom.

Bol som fajčiar a je to závislosť, ktorej sa človek zbavuje len veľmi ťažko. Chuť na cigaretu je neuveriteľne silná. Ale nakoniec som sa s cigaretami rozlúčil. Kvôli seba aj kvôli môjmu okoliu. Aby som tu bol dlhšie, aby som žil kvalitnejší život a aby som menej škodil prírode.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedeli ste, že cigaretový ohorok sa rozkladá niekoľko rokov? Podľa štatistík je každý siedmy obyvateľ na Zemi fajčiar a priemerne vyfajčí 10 cigariet denne. To je neuveriteľných 10 miliárd cigariet denne. Štatistika, čísla. Ale teší vás, keď plávate v mori a okolo vás sú špaky?

Z maličkostí sa však skladá svet. Každá cigareta predstavuje záťaž – zdravotnú, ekologickú i sociálnu. Vôbec nejde o to, že dnes cigareta vychádza na nejakých 15 centov, takže do vzduchu priemerný fajčiar vypustí euro a pol. Sú to jeho súkromné peniaze a časť z nich aj tak berie štát na daniach. To horšie nie je ani obťažovanie okolia, už sa veľa fajčiarov naučilo akej-takej zdvorilosti a úcte k nefajčiarom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zo zdravotného hľadiska je tá onkologická stopa vskutku nepríjemná. Videli ste fajčiarske pľúca? Práve tu by sa dalo zvažovať o prísnejších podmienkach pri zdravotnom poistení. Sme si všetci rovní? Kto sa o seba stará, žije relatívne zdravo, mal by mať výhody oproti tým ľuďom, ktorí si vedome ubližujú, spôsobujú si zdravotné komplikácie (fajčiari sú preukázateľne „náchylnejší“ aj na iné, ako priamo fajčením spôsobené ochorenia). Prečo by nemali mať drahšie zdravotné poistenie, tí, ktorí viac a dobrovoľne riskujú svoje zdravie?

Možno je to odvážna myšlienka, lebo očakávam hneď aj diskusiu – a čo obézni ľudia, pojedáci cukríkov a tí, čo pijú sladené, farebné nápoje?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súhlasím, ale niekde začať treba.

Jaroslav Ridoško

Jaroslav Ridoško

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

MUDr. Jaroslav Ridoško, PhD., MBA. Som traumatológ a chirurg. Od konca svojich lekárskych štúdií pôsobím vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Úzko spolupracujem s hokejistami Dukly Trenčín a poznám mnohé ich zranenia. Svoje vedomosti odovzdávam aj študentom na Univerzite A. Dubčeka. V posledných voľbách som kandidoval za SNS a to, že moje kroky povedú na post štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR som prijal s rešpektom i nádejou, že budem môcť nášmu zdravotníctvu pomôcť. Mojou víziou je, aby naše nemocnice boli priateľské k pacientom. Aby to boli také zdravotnícke zariadenia, kde nielen liečia rany, ale aj pomáhajú človeku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu