Dvojitá kvalita zdravia na tanieri

Sme menejcenní zákazníci? Alebo menej informovaným stačia na tanieri aj náhrady? Dvojitá kvalita potravín je aj zdravotnícky problém, ale ponúka riešenia, napodiv jednoduché.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Diskusia o potravinách a ich dvojitej/rôznej kvalite pre rôzne trhy sa – nielen na Slovensku, ale v krajinách strednej Európy – vedie už dlho. V čom sme iní, že máme mať inak či menej kvalitné potraviny s vedomím kúpy „značkového tovaru“?

Aktuálne sa už dve rôzne potraviny nemôžu volať rovnako a pritom byť pripravené z iných surovín. Ale dvojitá kvalita potravín zostala, len nadnárodné firmy budú musieť čarovať s obalmi, aby sa potravina v Nemecku či Francúzsku volala trochu inak, ako u nás. Lebo možno namiesto surovín vyššej kvality bude v tých pre „východnú Európu“ čosi lacnejšie, nahradené napríklad väčším podielom zvýrazňovačov chuti či lacnejších surovín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je to len vec chuti, ale predovšetkým vplyvu na naše zdravie. Najnovšie medicínske znalosti a výskumy potvrdzujú, že črevo nie je len miesto spracovania potravy. Náš tráviaci trakt reaguje na podnety zo stravy aj ako ochranca našej imunity. V tenkom čreve sa zhlukujú bunky imunitného systému, odborne sa nazývajú Peyerove plaky, ktoré tvoria až 70 % nášho imunitného systému. A ich váha je 1 – 1,5 kilogramu. Prostredie to veru nie je v žiadnom prípade krehké, pretože množstvo chemických procesov a súbojov, ktoré sa v tráviacom trakte vedú za naše zdravie, je obrovské.

Zdravie si vo významnej miere riadi preto každý z nás aj a najmä tým, čo dobrovoľne nakupuje a konzumuje.

SkryťVypnúť reklamu

My by sme mali nášmu telu pomáhať – najlepšie potravinami, ktoré nám prinášajú nielen pocit slasti, ale aj pocit zdravia. Vyhľadávať by sme pre to mali to najkvalitnejšie. Neoháňajme sa cenou, najkvalitnejšie neznamená nutne to najdrahšie.

Riešenie je relatívne jednoduché: Dvojitá kvalita potravín sa týka produktov globálnych značiek, ktoré nám ponúkajú pod jednou značkou nie vždy rovnaké potraviny. Možno predsa len tie naše domáce značky a lokálni producenti majú výhodu, že nám akosi nemôžu ponúkať inú bryndzu ako ponúkajú Španielom. Jednoducho preto, že chcú predávať doma a do zahraničia nevyvážajú.

SkryťVypnúť reklamu

Nesmierne dôležité je byť informovaný a aktívne sa zaujímať o tovar, ktorý si nakladáme do košíka. Všímajme si, prosím, čo výrobcovia deklarujú na obaloch.

Poučiť sa môžeme hoci v susednom Rakúsku, či vo Švajčiarsku. V týchto krajinách sú hrdí na lokálne a regionálne potraviny a dávajú im prednosť práve preto, že dôverujú viac malému výrobcovi, ako globálnemu potravinárskemu priemyslu. Sused si nemôže dovoliť predať vám pančovaný med, inak si utŕži hanbu.

Vezmime si to k srdcu aj u nás doma.

Jaroslav Ridoško

Jaroslav Ridoško

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

MUDr. Jaroslav Ridoško, PhD., MBA. Som traumatológ a chirurg. Od konca svojich lekárskych štúdií pôsobím vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Úzko spolupracujem s hokejistami Dukly Trenčín a poznám mnohé ich zranenia. Svoje vedomosti odovzdávam aj študentom na Univerzite A. Dubčeka. V posledných voľbách som kandidoval za SNS a to, že moje kroky povedú na post štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR som prijal s rešpektom i nádejou, že budem môcť nášmu zdravotníctvu pomôcť. Mojou víziou je, aby naše nemocnice boli priateľské k pacientom. Aby to boli také zdravotnícke zariadenia, kde nielen liečia rany, ale aj pomáhajú človeku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

2 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

713 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lívia Hlavačková

Lívia Hlavačková

42 článkov
SkryťZatvoriť reklamu