reklama

V tom Tureckom hamame

Po roku žitia v Istanbule a po predchádzajúcich nespočetných návštevách som sa dnes prvý krát ocitla v hamame (Turecké kúpele), konkrétne v Cagaloglu Hamami. Cagaloglu sú najstaršie Turecké kúpele založené v roku 1740, nachádzajúce sa v historickej časti Sultanahmet, neďaleko Grand Bazaaru, Modrej Mešity, či Hagie Sofie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Po vstupe do budovy sme boli nasmerované k ženskej časti, ktorá začína spoločnou miestnosťou, kaviarňou a prezliekarňou v jednom. V strede bola fontána, okolo ktorej boli rozmiestnené stolíky slúžiace na občerstvenie po kúpeli. Pravdu povediac, na prvý pohľad ma prostredie nenadchlo. Samozrejme, všetko bolo čisté, ale miestnosti na prezlečenie (s lehátkami na oddych po procedúre) mi prišli strohé a zelené plášte zamestnankýň tiež nepomohli. Snažila som sa potlačiť prvý dojem a la socialistické zariadenie, a tešila som sa na sľúbený oddych.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V kabínke sme sa prezliekli do plaviek. V tomto hamame je to celkom bežné kvôli turistom, ale väčšinou sú návštevníčky hamamu nahé. Vzali sme si pripravené uteráky a dreváky (drevené sandále) a odobrali sme sa do hlavnej časti hamamu (Haraet), oválnej miestnosti s vyvýšeným miestom v strede (Goebektas). Po okrajoch boli v pravidelných intervaloch mramorové nádrže s retro kohútikmi na teplú a studenú vodu. Sadla som si a čakala čo bude, nevedela som čo mám robiť (hodil by sa nejaký návod pre začiatočníkov). Čoskoro mi však bolo vysvetlené, že sa mám polievať horúcou vodou (pomocou medenej misky) a striedavo oddychovať na vyvýšenej vyhriatej časti v strede, až kým si ma pridelená pani nevyzdvihne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak som aj robila, bolo mi teplo a príjemne, voda bola horúca. Keď mi prsty začali mokvať, prišli po nás zamestnankyne a lámanou angličtinou nás poprosili, aby sme si ľahli na okraj oválnej vyvýšenej mramorovej časti v strede. Mne pridelená masérka sa mi pekne predstavila a začala s doslova drhnutím celého môjho tela pomocou masážnej rukavice. Stará koža sa pekne rolovala dole, a postupne som sa zbavovala čudného pocitu, že som si najala niekoho, kto ma ide celú umyť. Po kompletnom vydrhnutí, vrátane tváre, ma teta masérka vzala za ruku k nádrži s vodou, poobolievala ma z každej strany, a doviedla ma naspäť na miesto, kde som predtým ležala. Procedúra totiž pokračovala mydlovou masážou. Veľkou špongiou na mna naniesla mydlovú vodu, ktorá extrémne penila a začala sa úžasná masáž. Po nej ma znova pooblievala vodou a nakoniec mi umyla vlasy spolu s masážou hlavy. Čo vám poviem, citila som sa ako blato. Jediné, čo som chcela, bolo ľahnúť si a spať, a nie vyraziť do rušných a zimných ulíc Istanbulu. Keď sme sa dostali naspäť do kabíniek, pomaly sme sa prezliekli, a vychutnali pripravenú Tureckú kávu. Pomohla, prebrala, postavila ako tak na nohy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odchádzam z Istanbulu teda s tým, že je mi ľúto, že som hamam objavila až tak neskoro. Bola by som v ňom inak aspon raz mesačne, ostávajúce kamarátky sa dokonca zaviazali príst raz týždenne. Vrelo odporúčam nevynechať pri návšteve tohto mesta. Môžete vojst aj priamo „z ulice". Uteráky, prípade extra spodné prádlo vám poskytnú zadarmo vo vnútri. Len tam nechoďte samé, s babami je to väčšia sranda, a neplánujte si potom už žiadnu návštevu pamiatok !!! Ani tá káva na konci totiž nedokáže naspäť prebudiť totálne oddýchnuté telo

Jana Jasečková

Jana Jasečková

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

PhD študentka na Stredoeurópskej Univerzite v Budapešti, a tak trochu aj cestovateľka.. a hlavne človek, ktorý sa snaží nájsť niečo pozitívne vo všetkom naokolo.. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáTurecký zápisníkSlovensko nešťastné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu