reklama

Aká strana, taký kraj

Samosprávne kraje sa stali akýmsi neviditeľným prvkom decentralizácie bez väčšieho záujmu verejnosti a aj médií. Vyzerá to tak, že kompetentným to vyhovuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Podľa nedávno zverejneného rebríčka transparentnosti žúp, ktorý zostavila Transparency International, sa Košický samosprávny kraj (KSK) ocitol na poslednom mieste.

Porovnávali sa viaceré kritériá (viď tabuľka). Košický kraj dopadol najhoršie v oblastiach Predaj a prenájom majetku, Účasť verejnosti na rozhodovaní a Personálna politika. Naopak, najlepšie sme obstáli v prístupe k informáciám.

Obrázok blogu

Čo by teda mal Košický kraj robiť, aby sa v sledovaných oblastiach zlepšil?

V oblasti Predaj a prenájom majetku je to hlavne využívanie elektronických aukcií a prístup k informáciám na internete. Napríklad by mal dobre fungovať archív zápisov procesu a samotných výsledkov verejných súťaží na predaj a prenájom majetku kraja. Toto je kľúčové v boji proti korupcii. Ide o verejný majetok a verejnosť by mala byť o všetkom informovaná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čase digitalizácie by sme sa o oblasti Účasť verejnosti na rozhodovaní, už ani nemali baviť. Transparency International kraju vyčíta neverejné rokovanie komisií, nemožnosť verejne zaslať pripomienku a sledovať jej riešenie, či nemožnosť použiť participatívny rozpočet. Ako kandidát sa práve tejto oblasti venujem aj vo svojom programe. Budem presadzovať, aby občania kraja mohli rozhodovať o časti financií a ich použití. 

Do tretice je tu Personálna politika. V tejto oblasti sa kraju vyčíta málo výberových konaní pri obsadzovaní vedúcich oddelení, referentov. Tiež, že sa na internetovej stránke nenachádzajú zápisnice z výberových komisií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nášmu kraju jednoducho chýba otvorený prístup k ľudom. Bližšie k ľuďom bol pritom hlavný motív, ktorý stál pri vytváraní samosprávnych krajov. Mali priblížiť rozhodovanie o regionálnych témach obyvateľom.

Keď sa zamyslím nad oblasťami v ktorých náš kraj dopadol najhoršie, napadá mi len jedno. Nie je divu, že sú to práve tieto oblasti a teda Predaj a prenájom majetku, Účasť verejnosti na rozhodovaní a Personálna politika. Sú totiž príznačné aj pre samotný Smer – DS na vládnej úrovni. Smer ide politikou netransparentných a predražených tendrov, evidentné podľa nich je najlepšie rozhodovať potichu a bez verejnosti, no a o kompetentnosti niektorých nominantov radšej pomlčím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chceme skutočne rozhýbať náš kraj, nemôžeme meniť jedného predstaviteľa vládnej strany za druhého! Toto neplatí len pre predsedu KSK, ale aj poslancov zastupiteľstva. 

Vo voľbách do Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja kandidujem na poslanca s číslom 29 za okres Michalovce, koalíciu strán OĽaNO-SaS-KDH-NOVA. Ďakujem za prípadnú podporu.

Juraj Jevin

Juraj Jevin

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  42x

Som mladý človek, ktorý stále verí, že Slovensko má ešte šancu na to byť krajinou, kde sa oplatí žiť, pracovať, podnikať a kde majú čestní a spravodliví ľudia na vrch. Pochádzam z malej obce Pusté Čemerné, okres Michalovce, kde som už druhé volebné obdobie starostom, za stranu Sloboda a Solidarita, ktorej som členom. V predčasných voľbách kandidujem za SASKU s číslom 38. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu