reklama

Moji synkovia sú Slováci

Nie som asi moc bystrá. Preto sa veľa vypytujem. Stále sa na niečo pýtam. Pamätám sa, že keď som opustila detský domov, nevedela som žiť. Nevedela som sa nijako zaradiť. Stále som sa na niečo vypytovala a možno si ľudia o mne mysleli, že som úplne tupá. Ja som sa potrebovala zorientovať. Niektorí bieli mali so mnou nebeskú trpezlivosť a stále mi veci vysvetľovali a objasňovali. Nepoznala som hodnotu peňazí. Nerozumela som ľudským vzťahom a v tých rodinných som sa absolútne neorientovala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)
Oficiálna rómska vlajka
Oficiálna rómska vlajka (zdroj: romovia.vlada.gov.sk)

Nerozumela som, čo je stratiť blízkeho a netušila som prečo ľudia milujú svoje deti. Prečo ich majú radi všeobecne. Keď som odišla z domova, len som sedela na posteli na ubytovni, ktorú mi pridelili a nedokázala som sa pohnúť. Nedokázala som vyjsť ani na ulicu. Všetkého som sa desila. Cítila som sa opustená a strašne sama. Chýbal mi predvídateľný a pevný režim detského domova. Chýbali mi reťaze. Bez nich som bola paralyzovaná. Pripadala som si ako dáky mimozemšťan, ktorého v devätnástich vypustili zo skleníka na cudziu planétu s úlohou preskúmať ju a čo najlepšie sa v nej adaptovať. Trvalo mi to dosť dlho. Dá sa povedať, je to len môj názor, že som to (tak na štvorku s bodkou) zvládla po mojej tridsiatke. Možno aj neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tá cudzota v srdci, ten mimozemšťanský syndróm. Nechcem aby ho raz mali aj moje deti. Aby sa ako vyľakané vtáčatká mohli vyhnúť kopancom a kotrmelcom, ktoré som ja musela pri adaptácii na bielej planéte zažiť. A za niektoré kotrmelce sa veru dodnes hanbím. Veľa som svojim deťom čítala. Spoločne sme sa učili domáce úlohy. Nie nemajte ma prosím za matku Terezu. Ak totiž s vyučovaním a prítomnosťou pri dennodennom učení vašich deti začnete, oni vám už šancu, nebyť na nich prítomný, nedajú.

Jeden z mojich synov študuje kompozíciu na Teórii hudby, ako štipendista školského programu jednej európskej krajiny. Má mnoho bielych kamarátov. Až ma to desí. Ich vzťahy sú bezprostredné a živé. Neraz pritiahne kamarátov aj k nám domov. V takých chvíľach mám doslova des z nejakého medzi kultúrneho faux-pas. Čupím v kuchyni a silno sa bojím. On to však zvláda bezprostredne. Môj mladší synček derie stredoškolskú lavicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naučili sme ich aj s mojim mužom rešpektovať iných a to za každú cenu. Obaja si vážia čiernu kultúru, ale cítia sa viac doma v tej bielej. Túžia po dievčatách, ktoré si raz zoberú a budú sa o ne starať. Obaja si uvedomujú, že o vlastnú rodinu sa treba postarať, a to vlastnou prácou. Obaja sa cítia byť Slovákmi. Ten starší miluje bravčové rezne so zemiakovým šalátom a mladší vepřo-knedlo-zelo. Fandia Slovanu a neznášajú hip-hop. A obaja plačú nad romantickými filmami. Ja sa však veľmi často zamýšľam nad otázkou, či raz stačia toto všetko povedať nejakému skinheadovi, než im ten roztrieska hlavu.

Johana Palková

Johana Palková

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som manželka a matka. Manželka skvelého muža a matka dvoch fantastických a krásnych detí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu