
Pre mňa je táto vôňa a atmoška, akýmsi zosobnením rodiny a útulného domova. Moja kamarátka vraví, že by som žehlila aj ponožky. Ja naozaj žehlím aj ponožky. Len ich tak narýchlo prejdem žehličkou. Čo neznášam je umývanie riadu. Je pravda, že sa mi často hromadí v kuchyni. Nenachádzam v umývaní riadu žiadnu radosť. Potom sa nakoniec nahnevám a umyjem ho.
Neviem ako môže dakto relaxovať pri nakupovaní. Ja dennodenné nakupovanie považujem za účelovú a funkcionalistickú záležitosť. Mäsiarstvo, zelenina a tržnica. Mám doma troch chlapov a tak sa mám čo obracať.
U nás v domácnosti existuje takzvané malé a veľké kúpanie. Malé kúpanie, to sú každodenné rýchle sprchy a veľké kúpanie realizujeme, najčastejšie cez víkend. Vaňa, pohodlie, kúpeľový olejček, pohodička a walkman na ušiach. Mám rada levanduľový olejček nakvapkaný do kúpeľa. Pôsobí na horúčku, nachladnutie a dýchacie problémy. Úplným kráľom pre mňa osobne však je olejček z ružového dreva. Nazýva sa aj olej dobrej nálady, odstraňuje nervozitu a napätie stresu a dolaďuje psychiku. Samozrejme pridám penu do kúpeľa. Nejakú neutrálnu, aby nenarušila vôňu a účinky olejčeka. Rozložím si okolo vane sviečky a zhasnem. A snívam. Vtedy do kúpeľne ku mne nesmie nikto. Ak keby mal prísť koniec sveta. Ani môj manžel! Ani keby...
Knedličky plnené slaninkou (gembétsa)
Na porciu pre 4 osoby: loj z ľadvín (250g), pšeničnú múku (400g), soľ, korenie, jedlú sódu, petržlen, 200g slaniny (salámu alebo párkov), suroviny na vhodnú omáčku (napr. rajčinovú).
Kúpte si u mäsiara loj z ľadvín. Odstráňte všetky blany a krv a pomeľte ho alebo ho najemno nakrájajte. Teraz ho zmiešajte s pšeničnou múkou, soľou, korením, jedlou sódou, petržlenom a takým množstvom vody, aby ste mohli vypracovať tuhé suché cesto. V panvici opražte slaninu (alebo párky alebo salámu) do chrumkava.
Cesto rozdeľte na kúsky a každým kúskom cesta obaľte a uzavrite kúsky slaniny (párkov, salámu), aby Vám vznikli knedličky veľkosti golfovej loptičky. Ponorte ich do rajčinovej omáčky, ktorú budete s nimi podávať, a nechajte variť. Knedličky sa zväčšia asi trikrát.
Poznámka: Jedná sa o recept olašských Rómov. zdroj: romskakucharka.com