Teta Šarközyová

Veľmi rada varím a chystám. Rómska gazdiná ma rada plný stôl a komoru, to pre istotu keby bolo horšie. Najčastejšie sa u nás doma pripravujem mäso. Rómovia sú zásadne mäsožravci. Priznám sa, že Róma vegetariána som ešte nestretla. Veľmi rada okrem varenia zaváram. Najčastejšie nejaké výpestky zo záhradky manželovej matky. Najčastejšie spracúvam lečo a kyslé uhorky. Niekoľko krát som sa snažila zavárať aj jahody. Nikdy sa mi nepodaria. Po pár dňoch mi poodpadávajú (vystreľujú) viečka na zaváracích pohároch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Obrázok blogu
(zdroj: www.nasarodina.sk)

Pre Rómov je dôležité mať a podávať na stôl obrovské množstvá jedla. Jednako sa tak tešia z toho, že majú práve dostatok a možno tak podvedome zaháňajú obavu z prípadného možného nedostatku. Rómovia sa nemusia obklopovať novými vecami, dôležitejší je pre nich dostatok v kuchyni. Tomu podriaďujú všetko.

Ak sa v nejakom recepte na prípravu jedla hovorí v označení, že je cigánske, má sa tým na mysli, nejaká odľahčená forma prípravy jedla. Slovo cigánsky v kuchynskom význame má znamenať chudobný, či biedny. Niekedy aj akási prirodzená, jednoduchá alebo prostá úprava jedla. Kuchyňa Rómov historicky nachytala do seba jedlá národov s ktorými zdieľa spoločný priestor. Tak je to aj z náboženstvom. Rómovia uctievajú bohov národov s ktorými spoločne žijú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď som bola mala, mala som asi desať rokov, pracovala v ústavanskej kuchyni nášho detského domova jedna Rómka. Varila úžasne. A nielen to. Jedla bolo vždy málo. A tak nosila suroviny z domu do našej kuchyne, aby nám deťom takto prilepšila. Záležalo jej na tom aby nás nakŕmila. Aby sme sa na obed dojedli podala nám po obede slaninový alebo chutný cesnakový posúch, ktorý upiekla z vlastných donesených surovín. Na olovrant sme miesto zošuvereného jabĺčka, mali vďaka tete Šarközyovej aj chlebík s nahrubo natretou domácou paštétou. Páčilo sa jej, že sme zrazu spokojní a najedeni. Nosila z domu zemiaky, zeleninu ale aj mlieko a vajcia. Teta Šarközyová mala veľké srdce. Jedného dňa jej puklo. Bola obrovská keď ležala na chodbe. Potom už bola naša strava zase poctivo a presne odmeriavaná, ako pred tým. Naša zlatá teta Šarközyová.

SkryťVypnúť reklamu

Konské halušky (recept)

Postrúhajte na jemnom strúhadle sedem surových zemiakov, podľa potreby prisypte do nich hrubej múky, posoľte a vymiešajte na nie veľmi husté cesto. Nahádžte z neho do vriacej slanej vody halušky a desať minút ich na miernom ohni varte. Speňte na masti posekanú väčšiu cibuľu, pridajte k nej pol kila mletej koňaciny (hovädziny), osoľte, okoreňte a duste mäso domäkka. Nato mäso zmiešajte s ocedenými haluškami a pokrm posypte oškvarčekmi z údenej slaniny a dozlatista upraženou cibuľou. Pokrm podávajte s kvasenými uhorkami, alebo čalamádou.

Zdroj receptu: labuznik.com

Johana Palková

Johana Palková

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som manželka a matka. Manželka skvelého muža a matka dvoch fantastických a krásnych detí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu