
Pre Rómov je dôležité mať a podávať na stôl obrovské množstvá jedla. Jednako sa tak tešia z toho, že majú práve dostatok a možno tak podvedome zaháňajú obavu z prípadného možného nedostatku. Rómovia sa nemusia obklopovať novými vecami, dôležitejší je pre nich dostatok v kuchyni. Tomu podriaďujú všetko.
Ak sa v nejakom recepte na prípravu jedla hovorí v označení, že je cigánske, má sa tým na mysli, nejaká odľahčená forma prípravy jedla. Slovo cigánsky v kuchynskom význame má znamenať chudobný, či biedny. Niekedy aj akási prirodzená, jednoduchá alebo prostá úprava jedla. Kuchyňa Rómov historicky nachytala do seba jedlá národov s ktorými zdieľa spoločný priestor. Tak je to aj z náboženstvom. Rómovia uctievajú bohov národov s ktorými spoločne žijú.
Keď som bola mala, mala som asi desať rokov, pracovala v ústavanskej kuchyni nášho detského domova jedna Rómka. Varila úžasne. A nielen to. Jedla bolo vždy málo. A tak nosila suroviny z domu do našej kuchyne, aby nám deťom takto prilepšila. Záležalo jej na tom aby nás nakŕmila. Aby sme sa na obed dojedli podala nám po obede slaninový alebo chutný cesnakový posúch, ktorý upiekla z vlastných donesených surovín. Na olovrant sme miesto zošuvereného jabĺčka, mali vďaka tete Šarközyovej aj chlebík s nahrubo natretou domácou paštétou. Páčilo sa jej, že sme zrazu spokojní a najedeni. Nosila z domu zemiaky, zeleninu ale aj mlieko a vajcia. Teta Šarközyová mala veľké srdce. Jedného dňa jej puklo. Bola obrovská keď ležala na chodbe. Potom už bola naša strava zase poctivo a presne odmeriavaná, ako pred tým. Naša zlatá teta Šarközyová.
Konské halušky (recept) Postrúhajte na jemnom strúhadle sedem surových zemiakov, podľa potreby prisypte do nich hrubej múky, posoľte a vymiešajte na nie veľmi husté cesto. Nahádžte z neho do vriacej slanej vody halušky a desať minút ich na miernom ohni varte. Speňte na masti posekanú väčšiu cibuľu, pridajte k nej pol kila mletej koňaciny (hovädziny), osoľte, okoreňte a duste mäso domäkka. Nato mäso zmiešajte s ocedenými haluškami a pokrm posypte oškvarčekmi z údenej slaniny a dozlatista upraženou cibuľou. Pokrm podávajte s kvasenými uhorkami, alebo čalamádou. Zdroj receptu: labuznik.com |