reklama

Arles

Arles je mesto na juhu Francúzska, na rieke Rhône. Jeho začiatky siahajú do 5. storočia pred n.l. My sme sa tam zastavili až v 21. storočí a aj to len na pár hodín. Skôr nám to nevychádzalo. Ale celkom vážne, viedol nás tam hlavne Vincent van Gogh. On tam žil a maľoval v období rokov 1888 - 1889, teda celkom krátko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Rímske obdobie mesta sa datuje od roku 46 pred n.l. a končí v roku 536, kedy sa stáva súčasťou Franskej ríše. Gaius Iulius Caesar povýšil Arles v roku 46 pred n.l. na rímsku vojenskú kolóniu Colonia Julia Paterna Arelate Sextanorum. Mesto sa vtedy volalo Arelate. Mestá Arles a Marseille v rímskych časoch vzájomne súperili. Vďaka prikloneniu sa k Cézarovi to vtedy vyhralo Arles. Spojenie s morom umožňoval vybudovaný kanál.

Bolo to dávno, ale z rímskej doby sa v Arles zachovalo niekoľko monumentálnych pamiatok. V strede mesta je rímsky amfiteáter, v súčasnosti je stále funkčný a pri zápasoch gladiátorov, teda vlastne torreádorov s býkmi môže tú parádu dodnes sledovať až 20 tisíc sediacich divákov. A možno sa tam pri slávnostiach predvádzajú naozaj aj gladiátori v dobovom oblečení, či vyzlečení.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cesta k rímskemu amfiteátru. Akoby sa cez tie tisícročia nič nezmenilo, život stále pulzuje.

Obrázok blogu

Aj tadiaľto kedysi (možno) kráčal (alebo ho niesli, či sa viezol na koni) Gaius Iulius Caesar. Amfiteáter vtedy ešte asi nestál, nedopátral som sa roku, v ktorom ho postavili. G. I. Caesar, po povýšení mesta na správne centrum kolónie, dal stavať dláždené cesty a domy pre svojich vojakov. Rímsky amfiteáter Coloseum dal postaviť cisár Flavius Vespasianus okolo roku 70. 

Obrázok blogu

Umenie ulice namiesto bilbordu. Aj v Bratislave máme podobné :)

Obrázok blogu

Pekná ulička.

Obrázok blogu

Stĺpy, na ktorých stojí svet tvrdej zábavy v Arles.

Obrázok blogu

Pohľad do vnútra arény s figurálnou tieňohrou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Veža kostola sv. Trofima z diaľky, od amfiteátra.

Obrázok blogu

Typický pohľad na múry arény.

Obrázok blogu

Modernizácia starých domov.

Obrázok blogu

Kaviareň van Gogh, ktorú kedysi maľoval Vincent van Gogh v čase svojch návštev v Arles.

Obrázok blogu

Ale nielen on. Toto miesto sme si museli pripomenúť.

Obrázok blogu

Hotel, ktovie ako sa v ňom býva? Vyzerá tajomne.

Obrázok blogu

Priečelie kostola sv. Trofima.

Obrázok blogu

Detail rímskeho obelisku s levmi na námestí Republiky dáva bodku za našou návštevou Arles.

Obrázok blogu

Ktovie, prečo si hovoríme, keď navštívime krásne miesto, že sa tam chceme vrátiť, keď tam práve sme? Hádžeme mince do fontán... Zaujímavý myšlienkový zvrat je z knihy Elisabeth Gilbertovej: Jedz, modli sa a miluj.

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu