Pred rokom sme sa rozhodli stráviť týždeň dovolenky v Západných Tatrách. Na týždňový pobyt v tak atraktívnom prostredí nestačí vziať iba digitálny fotoaparát s jednou či dvoma bežnými pamäťovými kartami.
Na pamäťové karty xD môjho Olympusu som mohol umiestniť v používanom rozlíšení max. 250 záberov. V tom bol môj problém, lebo ten počet mi vystačí tak na obyčajný celodenný rodinný výlet, nie na týždeň v tak fotogenických horách ako sú Roháče. Tam je treba využiť neopakovateľné príležitosti, ktoré sa núkajú.
Obec Zuberec s kostolom (z roku 1933) podľa návrhu architekta M. M. Harminca:

Jedna z tvárí Roháčov minulého leta:

Na fotobanku som si vtedy ešte netrúfol - technológie sa vyvíjali, tak som sa obrátil mailom na miestnu internetovú kaviareň v Zuberci s tým, že by som potreboval dennú produkciu z karty xD napáliť na CD. Odpoveď síce do začiatku mojej dovolenky neprišla, ale dúfal som, a už prvá návšteva internetovej kaviarne v Zuberci bola milým prekvapením. Všetko bolo pripravené tak, že lepšie to už ani nemohlo byť.
V počítači zabudovaná čítačka na 8 typov kariet a samozrejme xD vrátane. Stačilo vložiť kartu a priamo obrázky napáliť na CD. Neskôr som sa dozvedel, že toto zariadenie bolo inštalované len týždeň pred mojou dovolenkou a pravdepodobne aj inšpirované mojim mailom. Na prvý pohľad maličkosť, ale poteší. Neviem si predstaviť, ako by som bol vtedy situáciu riešil. Dodatočná vďaka podnikavým ľuďom zo Zuberca.
Vďaka ich dobrým službám som si z týždenného pobytu v Roháčoch mohol doniesť cca 800 záberov z nádhernej prírody. Vďaka počasiu, ktoré bolo dobré pre fotografovanie, ale aj pre túry. Dokonca pre fotografovanie o niečo lepšie.
Ostrý Roháč, ráno 9:30 pri pohľade z Roháčskej doliny:

Absolvovali sme s manželkou niekoľko celodenných túr a okruhov. Našim záverečným výstupom mal byť Sivý vrch, ktorý sme celý týždeň obdivovali a tešili sa naň, ale zatiahnutá obloha a jemný dážď v deň D nevytvárali dobré podmienky pre výstup v skalnatom teréne, tak sme si Sivý vrch odložili nabudúce...
Sivý vrch - pohľad spod Machov od Zuberca:

Na záver ešte chuťovka - trochu tradičnej slovenskej technológie. Na salaši sa varí žinčica:

Hrudy ovčieho syra v bielych obrúskoch dozrievajú:

A takto sa vyrába údený syr i oštiepky v udiarni. Vraj sú na to najlepšie dámske silonky:

Príjemnú dovolenku v slovenských horách, zvlášť v Roháčoch a dobrú chuť k bryndzovým haluškám a ovčiemu syru priamo zo salaša (kým nám to EÚ nezakáže).