Na trhovisku vždy stretnem starých známych (občas aj mladých). Aj dnes to bolo tak, stretol som známeho, s ktorým sme pred dvomi týždňami na trhovisku preberali závažné politické témy z nadhľadu pamätníkov. Okrem neho a bývalého riaditeľa školy som stretol aj istého pána a to ma veľmi potešilo, ktorého som pred piatimi rokmi fotil v unaveného z trojkombinácie - vodka, pivo a On. Je živý a zdravý, aj sme sa pozdravili ako starí známi. Nie sme síce krčmoví spolubratia, ale inak sa tolerujeme.
Keď sme pri krčme, tak by som spomenul svoj starý článok o krčme zvanej Antičárda a o jej genealógii... Sutočne stále stojí a má svoj štýl, je to teda štýlovo kamenná krčma s terasou, na ktorej si pravidelne, raz do roka, vypijem svoje veľké pivo. Nuž tak je to, každý z nás má svoje veľké i malé okamihy. Svoje výročné som si dal včera, lebo ma trápil smäd, keď som sa vracal urobený zo záhrady a poviem vám, že bolo správne vychladené a na kamennej terase pri dubovom stole s vánkom vo vlasoch chutilo báječne.
Čaro trhoviska je stále pôsobivé, aj keď ceny nehodno prepočítavať na koruny, lebo je to odstrašujúce. Nemám tam teraz veľmi čo kupovať, od ženy som dostal objednávku len na zemiaky a tak to mám najradšej, keď si môžem sám vyberať a rozhodovať o nákupe. Jediné, čo ma zaujalo, boli marhule u jednej tetky, s ktorou sa už trochu poznáme z obdobia kupovania priesad. Jediná mala krásne dozreté, až prezreté marhule. Také, čo sa na jazyku a v ústach sladko a jemne kyselkavo rozplývajú.
Keď mi ponúkla veľkú zľavu, začal som o nich vážne uvažovať. Vraj nech zoberiem všetky, že mi žena upečie marhuľový koláč. To rozhodlo, bolo to vyše troch kíl a kilo po 1 €, dobrá cena, ale už keď som súhlasil, počty som odložil stranou. Tak sme si plácli a ja som doniesol domov okrem zemiakov po 0,6 €/kg, niekoľkých šúlkov kukurice na varenia aj marhule. Boli naozaj také, aká predstava ma zviedla k ich kúpe. Také, čo sa na jazyku a v ústach sladko a jemne kyselkavo rozplývajú...





Je potrebný komentár?
Pre gazdinky, recept je z Nového času, volá sa Fofrovník a tu je mierne modifikvaný.
3 dcl polohrubej múky, kypriaci prášok, hrnček kryštálového cukru, 3 vajcia (najlepšie od sliepok domácich), pol hrnčeka mlieka, pol hrnčeka oleja, 250 g tvarohu, dobre vyzreté, až prezreté marhule z tržnice.
Zmiešame sypké veci, pridáme vajcia, mlieko, cukor a dobre premiešame. Vylejeme na vymastený, pomúčený plech. Tvaroh primerane osladíme, pridáme k nemu ešte mlieko a rozotrieme na cesto. Na vrch dáme ovocie a strčíme do trúby asi na pol hodinu pri teplote 180°C a je to hotovo.
Dobrú chuť...
...technický dodatok: začal som písať o 11:00, hneď po prvom kúsku koláča, ktorý sa vo mne rozplynul...