Po dnešných raňajkách budem otvárať konzervy s morskými živočíchmi a jesť ich vnútro trochu opatrnejšie. Na raňajky sme mali okrem iného aj tuniaka z konzervy.

Prekvapenie prišlo až keď som na tanieriku objavil tento guľovitý útvar. Hneď ma napadlo – bude to perla, veď ak tuniak zjedol lastúru...

Vylovil som tento neidentifikovaný nelietajúci objekt (UnFO) a začal som ho skúmať. Na povrchu mal niečo ako šupku s tmavšími miestami. Podobne sfarbené kúsky som našiel aj v obsahu konzervy, ktoré mohli tvoriť prechodnú vrstvu medzi svalovinou tuniaka a perlou.

Nasledovala fáza skúmania vnútorností a štruktúry perly. Neviem, aké ťažké sú skutočné perly, ale váha tejto guličky veľkej asi ako hrach (a nie je to hrášok?) bola neprimerane malá. Šupka sa dala ľahko lúpať.

Po odstránení vrchnej vrstvy sa ukázala tuniakova perla vo svojej hladkej lesklej podobe, lúčovito popraskaná. (Kvalitné perly sú vraj matné...)

Nasledoval kardinálny krok – priečny rez perlou. Je vidieť, že perla bola vytvorená v sústredných guľových vrstvách. Vľavo v strede rezu je vidieť akúsi malú zárodočnú guličku.

Záverečné konštatovanie:
Východiskový fakt je, že v konzerve „TUŇÁKA SENDVIČOVÉHO V ROSTLINNÉM OLEJI“ som našiel malý guľovitý útvar (UnFO). Keďže som ho nakoniec označil ako neidentifikovaný objekt, je jasné, že som sa svojim výskumom k objasneniu záhady nepriblížil, teda neviem, čo je to.
Ak by to mal byť hrášok, neviem ako by prežil v takejto podobe v tele tuniaka a ako by sa tuniak v mori dostal k hrášku? Ostáva ešte možnosť, že do sendvičového tuniaka pridávajú občas aj nejakú tú lastúru... Ale to sa už asi nedozviem.
A tento poznáte?
Stalo sa na diskotéke niekde na východnom Slovensku. Mladík chcel zalichotiť slečne, s ktorou sedel pri stole a hovorí jej:
- Slečna, vy ste perla dnešného večera.
Slečna mu na to odpovie:
- Ja neperela, to stolička verzla...
Odkazy pre zvedavších:
Recept na tuniaka z konzervy
Alergia na tuniaka z konzervy
Perlotvorka
Kvalita perly