reklama

Peter Nagy pre deti

Blížia sa sviatky vhodné na dary, hlavne deťom, tak mi prišla vhod kniha Petra Nagya s ilustráciami Zuzany Smatanovej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nedávno bola u nás naša pravnučka (8 rokov) a pospevovala si piesne Petra Nagya. To bol podnet, ktorý pritiahol moju zvedavosť, keď som uvidel túto knihu. Na rozprávky som už "odrastený", ale piesňové texty Petra Nagya sú viac ako rozprávka. Samého ma prekvapilo, aké je to zvláštne, čítať piesňové texty ako poéziu.

V podstate sú to veľmi pekné rozprávky, naviac veľmi pekne ilustrované Zuzanou Smatanovou. Každý text je príbehom formulovaným presne na detskú predstavivosť. V textoch nechýba ani presne mierený humor. Kniha je plná zvieratiek a farebného sveta z fantázie. Peter Nagy sa vždy dobre počúval. Jeho pesničky, nie sú len pre deti, zaujali už viac generácií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nikdy sme neboli na koncerte Petra Nagya, to sme nechávali mladším, ale raz sme sa stretli, deka pri deke, na kúpalisku v Kováčovej. Bola tam veľmi studená voda, iste si aj Peter spomína.

Zuzka Smatanová vdýchla svojimi ilustráciami do obrázkov detskú dušu, preto možno právom doplniť titul knihy o podtitul: "Zuzka Smatanová pre deti".

Na lacnom gramofóne počúvam LP platňu Petra Nagya a spomínam na staré časy, keď sa voda sypala a piesok sa lial... Ale nie, to by bola rozprávka. Aj tak človek radšej spomína na krajšie chvíle, na sviatky, ale všedné dni už dávno zovšedneli, tak že po nich skoro nič neostalo. Do našich spomienok stále patrí aj Peter Nagy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gratulujem všetkým drobcom (hlavne tým, ktoré už vedia čítať), že dostanú túto peknú knihu, kde namiesto rozprávok sú piesne.

Peter Nagy pre deti, ilustrovala Zuzana Smatanová, edícia stonožka, vydavateľstvo Ikar, 2021

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu