reklama

Severské mýty

Prehľad severskej mytológie od "počiatku" až do "konca" (severského) mýtického sveta.

Severské mýty
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Koniec sveta v severských mýtoch "Ragnarök", v preklade "súmrak bohov", prichádza po veľkej bitke bohov. Koniec prichádza, ale zároveň je aj znovuzrodením sveta. Filozofia týchto mýtov je zložitá, je o božských postavách, ale aj o ľudských hrdinoch a obroch. Kniha Carolyne Larrington s názvom "Severské mýty" obsahuje detailný prehľad severskej mytológie, jednotlivých postáv bohov, bohýň, nadprirodzených zvierat, ale aj ľudských hrdinov.

Čitateľovi neostáva nič iné, len sa do tohto sveta ponoriť, aby mohol sledovať príbehy plné božských šarvátok, nadprirodzených vecí, zázračných premien z božskej podstaty na inú, ako sa pomocou mágie stať neporaziteľným, či získať inú vlastnosť alebo tvar. Opisované mýtické božstvá neustále bojujú, vraždy a úskoky nie sú zriedkavé, ich morálka je krutá. Sídlom bohov je Valhala, kde končia aj mŕtvi hrdinovia v blaženosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nechajme radšej podstatu povestí a mýtov, všetky osoby sú podrobne opísané v knihe, vrátane ich vlastností a strhujúcich príbehov. Kniha Severské mýty je v perfektnej tvrdej väzbe na kvalitnom papieri a obsahuje 102 ilustrácií pochádzajúcich z múzeí a z archeologických nálezov. V ilustráciách sa stretávame s bohmi, ktorí sú zobrazovaní ako ľudia a najvyšší z nich je Ódin. Sú medzi nimi dobrí aj zlí. Inak to ani medzi mýtickými bohmi nejde, veď sú predobrazom ľudských vlastností a dejín.

Žiadna zloba im nie je cudzia a v snahe o vlastný prospech vykonávajú hrozné činy. Nerád by som tu však kádroval božské postavy z mýtov. Patria do kultúrneho dedičstva a aj do umenia sa dostali v opernej tvorbe Richarda Wágnera a iných autorov do literatúry, či do moderných scifi príbehov. Na úvodných stránkach knihy je mapa s vyznačenými teritóriami, v ktorých sa pohybovali kmene, ktoré hovorili staronórčinou. Viac zaujímavostí a historických faktov o Vikingoch sa dá nájsť na stránke Wikipedie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O hrdinoch zo severských legiend sa ťažko píše, vzhľadom na ich morálku, kde vraždy a zrady sú tak časté, konštatuje Carolyne Larrington. Severania a ich mýty sa v rôznych formách rozšírili s potomkami Vikingov na Island a na čas aj do Ameriky a po rieke Dneper až do Čierneho mora.

Kniha Severské mýty sa nedá čítať ako detektívka, vyžaduje isté sústredenie, ale čitateľa zatiahne do dávnych mýtických dôb medzi bohov, bohyne a bájnych hrdinov. Je písaná v popularizačnom štýle a záujemca o viac podrobností v nej nájde aj východiská knihy so zoznamom použitej literatúry a zoznam odporúčanej literatúry (v angličtine). Pochopiteľne, sú uvedené aj zdroje ilustrácií a vecný register.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-.-

Carolyne Larrington, Severské mýty, ságy, bohovia a hrdinovia, Ikar 2022

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu