reklama

Veľký stôl

Počúvam hudbu, ktorá je o láske, je mi blízka a vyvoláva vo mne zvláštne asociácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Uvedomujem si, že žiadna pieseň na svete nie je zložená a spievaná len tak, pre nikoho. Každá je o človeku, ktorý v rodine vyrastal, alebo ak o ňu prišiel, poznačilo ho to. Láska je tiež o rodine, jej motiváciou je v konečnom dôsledku naše potomstvo.

Veľký stôl, je pre mňa symbolom veľkej rodiny. Rodiny naprieč generáciám, ktorá sa občas pri tom stole schádza. Aj keď to nie je často, sú to tým vzácnejšie chvíle rodinných stretnutí, ktoré sa odohrávajú okolo stola. Pri takých stretnutiach sa odohrávajú scény oficiálnych privítaní, ktoré sú napriek tomu milé a príjemné. Dodržiavajú sa pri tom nepísané rodinné pravidlá a zvyky.

Odohráva sa tam aj to, čo nás robí telesne spokojných - dobré jedlo, potom siesta pri rozhovoroch o všetkom. Rozhovory, ktoré sú hlavne úprimné. Vyjasňujú sa veci, ktoré máme ako rodina spoločné, kde si môžeme navzájom pomáhať. Nie sú to obvykle zdvorilostné rozhovory, ani frázy. V dobrej rodine je to tak. Je to ako spoločenstvo svojbytných národov.

Mladá rodina, kým nemá svoje deti najprv chodí k rodinnému stolu jedných, alebo druhých rodičov. Po príchode detí sa rodí nová skutočná rodina, už sú rodičia pozývaní aj k novému rodinnému stolu. Neskôr sa všetko opakuje deti odchádzajú za svojim životom, ale rodinné nitky naprieč generáciami ostávajú...

Počúvam pieseň, ktorá je o láske. Vyvoláva to vo mne celkom prirodzené predstavy súvisiace s normálnym rodinným životom.


Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu