reklama

Blogy a logy

Blogujem a čítam blogy. Občas premýšľam o čom to celé je... Základná definícia hovorí, že blogovanie je o písaní si vlastného denníka na webe. Ale to nemôže byť celá pravda...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Nakoniec, čo je to pravda? Hovorme radšej o osobnýchskúsenostiach, o názoroch ovplyvnených známymi skutočnosťami, realitou hociaj na blog.sme, alebo aj v okolitom blogovom vesmíre (pre jednoduchosť –jazykovo príbuznom, napríklad tu...  ). 

Moja súkromná analýza (úvaha) o obsahu blogov je samozrejme neúplná,lebo všetko nečítam, je subjektívna lebo som subjekt.

Pojem „denník na webe“ (weblog) mi vyznieva dosť subjektívne(„denníček“ ešte viac osobne) a je tak trochu o odkrývaní vlastnéhomyslenia, vlastných zážitkov, pocitov, poznania, teda je o odhaľovaní(duševnom, intelektuálnom) seba samého.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Musím sa priznať, pri niektorých článkoch mávam pocit, žeautor čerpá vedome alebo podvedome inšpiráciu z televíznych „realityshow“. Osobne takéto články radšej vynechávam. Pre mňa je dôležitý obsahčlánkov, ale aj forma a vzťah autora k svojmu dielu. Podľa obsahu blogyzaberajú dosť širokú škálu tém, prakticky ničím neobmedzenú, len zákonnýmimantinelmi.

Jeden spôsob blogovania je teda o osobnom odhaľovaní. Autorobčas skúša, ako hlboko sa môže odhaliť, často je tak osobne intímny, že toniekomu môže byť až nepríjemné, z čoho vznikajú diskusné konflikty,dokonca aj konflikty typu blog - blog. U tohto typu blogov vždy uvažujem,nakoľko je autor úprimný a či sa naozaj odhaľuje, alebo je to sčasti, čiúplne premyslená póza na pritiahnutie čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iným typom konfliktného blogu je predkladanie tabuizovaných,konfliktných a kontroverzných tém, ktoré tiež vyvolávajú obsiahle diskusiea zvyšujú čítanosť - hlavnýparameter úspešnosti článku (ergo kvality?).


Čítanosť je vo všeobecnosti ovplyvnená aj voľbou titulku a perexu.Administrátori tohto weblogu sa pokúsiličiastočne eliminovať účinok preexponovaných titulkov a perexov zavedenímsofistikovaného hodnotenia článkov nazvaného „karma“. S čiastočnýmúspechom... Jednoducho by sa o hodnotení podľa karmy dalo povedať, ževäčšiu váhu má spokojný čitateľ, ktorý autorovi zvyšuje karmu ako ten, ktorýčlánok iba prečíta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Informačné blogy sú zamerané na odovzdanie vlastnejskúsenosti, alebo znalostí z oblasti techniky, vedy, života spoločnosti apolitiky, ktoré sú autorovi dôverne známe. Sú to články, ktoré majú najbližšiek novinárskym žánrom a týkajú sa zasvätených informáciíz blízkeho i vzdialenejšieho okolia blogéra.

Do sféry umenia by som zaradil blogy s pokusmio prezentáciu vlastnej tvorby v oblasti poézie a prózy, ale tiežaj fotografie s ambíciami umeleckej tvorby (vážny výskyt takých som tu zatiaľnezaznamenal). Zaradil by som sem aj recenzie kníh, filmov, hudbya kultúrnych podujatí.

 

Fotografie inak ťažko zaradiť do samostatnej kategórie,nakoľko sa môžu vyskytovať ako súčasť textu s informačným či umeleckýmzameraním. Najčastejšie sa na blog.sme vyskytujú ako fotoreportáže, alebokomentované série.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte by som spomenul takú blogérsku klasiku so širokýmobzorom, ktorú tu pre mňa reprezentuje piki - pár poznámok k veci, niekoľko odkazov, proste racionalita priestoru, abysa už raz napísané veci neopakovali.Celkom zaujímavou kategóriou sú pre mňa aj blogy obsahujúce úvahy a zamyslenia nad všednými i nevšednými otázkami života, ktoré by hádam mohli tiež patriť ku klasike.

Toto moje obsahové delenie je samozrejme iné ako oficiálnerubriky. Chcel som ním vlastne iba naznačiť dva hlavné smery, ako ich pozorujem– písanie skoro doslova vlastného denníka o sebe, o svojom najbližšomokolí končiace až osobnou „reality show“ a na druhej strane blogys obsahom konkrétnych informácií návodov a poučení z rôznych oblastí života,v ktorých je autor „doma“.

Môj postoj k blogom je v zásade tolerantný, nevadia mi občasnéextrémy, ale priznávam, že keby bola na titulke možnosť takej voľby, niektoréčlánky by som si po prečítaní perexu zakázal zobrazovať. Vlastne je too tom, ako si vytvoriť vlastný okruh autorov, ktorí sú pre mňa zárukou (predpokladom)kvalitných (zaujímavých) informácií  z oblastímôjho záujmu. A to zrejme robí každý čitateľ.

 


Záverečná poznámka – koncepcia blog.sme má na webe niečo, čovyzerá ako „zrkadlo...
Upozornenie som prevzal z blogu . Na rozdiel od autora však nasledovanie koncepcie tohto blogu inými považujem za potvrdeniesprávnosti koncepcie blog.sme.

 

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu