reklama

Energia v domácnosti

Na internete možno nájsť poradne na to, ako šetriť energiou v domácnosti. Prístup každého z nás k tejto veci je však individuálny, v závislosti od znalostí problematiky, od veľkosti domácnosti, počtu členov a ich nárokov. Samozrejme aj od ekonomického tlaku rodinného rozpočtu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Na stránke e-filip je uvedené, že energia pre elektro spotrebiče a osvetlenie domácnosti predstavuje 10% z celkovej spotreby energie (zbytok je kúrenie a príprava teplej vody). Štatistika domácnosti podľa elektro spotrebičov vyzerá nasledovne:

chladnička a mraznička

30%

umývanie riadu a teplá voda

19%

žehlička, robot, mixér, počítač

13%

varenie

11%

pranie a sušenie

9%

rádio, televízia

9%

osvetlenie

9%


My sme mali dobrú chladničku, ktorá bežala bez poruchy skoro dvadsať rokov. Bola umiestnená v kuchyni, aby bola poruke, veď človek je tvor pohodlný. Neskôr sme naše chladiace zariadenie doplnili o mrazničku. Napriek mojim protestom, lebo to bola už použitá staršia mraznička. Mraznička typu „second hand“ v rámci rodiny tak začala svoju druhú kariéru u nás a spolu so starou chladničkou bzučali samostatne, alebo v duete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri najbližšom vyúčtovaní sme zaznamenali zvýšenie spotreby elektriny z priemernej hodnoty 3 kWh/deň na viac ako 4 kWh/deň. V tom čase sme oživili aj náš prvý domáci počítač, tak som sa „podružnými“ problémami príliš nezaoberal, veď tu bol ten domáci zázrak Pentium 100. Neskôr do domácnosti pribudla mikrovlnka, aby sme kráčali s dobou. Spotreba energie zareagovala opäť zvýšením, ale to bolo našťastie prechodné, jej využívanie sa čoskoro presunulo do kategórie „sporadické“.

Spolužitie našej starej chladničky s mrazničkou trvalo skoro 5 rokov. Musel som použiť všetky dostupné argumenty na presadenie kúpy novej modernej chladničky s mrazničkou. Mal som v rukách podrobné štatistiky spotreby, objektívne odmeraný čas chodu tých starých strojov. V závere ich kariéry to bolo skutočne skoro plných 24 hodín samostatného alebo spoločného chodu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podarilo sa a staré chladničky som s radosťou zlikvidoval. Aby bolo dielo dokonalé, novú chladničku sme umiestnili v komore, kde je trochu menej pohodlný prístup (jedny dvere navyše), a v zime sa tam teplota pohybuje okolo 15°C. V lete tam nesvieti slnko, čo je výhoda. Aké boli dosiahnuté efekty? Najlepšie o tom hovorí nasledujúci graf:

Obrázok blogu


Na doplnenie – v období od inštalácie počítača boli postupne nahradzované klasické žiarovky úspornými typmi až po súčasnosť, keď je klasika už len v špajzi a komore, kde sa svieti občas a krátko.

Pravda je, že spotrebu elektriny v domácnosti sa nám odvtedy darí držať na úrovni okolo 3 kWh/deň, ale denné náklady na energiu sme mali v roku 1996 cca 4 Sk/deň a v našej zlatej súčasnosti 17 Sk/deň.
(Ešte by som si mal skontrolovať, či sa mi v tom istom intervale zvýšil plat cca 4x...)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na prvý pohľad sa zdá že šetrenie energií je sizyfovská práca, ale čo keď inej cesty niet?

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu