reklama

Perseverance a jej prvé "zvuky" z vesmíru

Vypočujte si krátku nahrávku zvukov, ktoré počas svojej cesty k Marsu nahrala sonda NASA Perseverance (misia Mars 2020).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Aj keď vo vesmíre - resp. v medziplanetárnom priestore - nie je vzduch, ktorým by sa zvuk dokázal prenášať, ide predsa len o zvukovú nahrávku jedného z palubných mikrofónov. Pre samotné upresnenie záznamu je nevyhnutné pripomenúť, že v podstate nejde o zvuk, ako by sme ho počuli v pozemských podmienkach, ale o záznam mechanických vibrácií.

Umiestnenie mikrofónu systému EDL na palube sondy (rovera) Perseverance.
Umiestnenie mikrofónu systému EDL na palube sondy (rovera) Perseverance. (zdroj: NASA/JPL-Caltech)

Rover Perseverance má na palube dva mikrofóny. Jeden je určený pre snímanie zvukovej stopy pri používaní laseru pri použití prístroja SuperCam a druhý mikrofón je určený pre záznam zvuku počas procesu pristávania - teda vstupu do atmosféry Marsu, zostupu atmosférou a samotného pristátia na povrchu (v planetárnych misiách označujeme tento proces skratkou EDL, z anglického názvu "entry, descent, landing"). Tento záznam bude zaujímavým pre neskoršiu analýzu a samozrejme povedzme si pravdu - tak trochu "pocítime na vlastnej koži (alebo na vlastných ušiach?)", ako je to pristáť na Marse.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zvukový záznam bol nahratý ešte 19. októbra, počas automatizovaného testu kamerového a zvukového systému, ktorý bude využitý pri snímaní spomínaného pristátia na Marse začiatkom roka 2021 v oblasti krátera Jezero. Samotný záznam má po spracovaní 60 sekúnd.

Na zázname, ktorý si môžte vypočuť vyššie, sú nahraté vibrácie obehového čerpadla systému pre udržiavanie prevádzkovej teploty rovera. Úlohou tohto systému je tepelná ochrana všetkých komponentov sondy pred extrémne nízkymi teplotami okolia. Kvapalina v systéme získava potrebnú teplotu z rádioizotopového termoelektrického generátora a následne je pomocou trubiek rozvádzaná cez všetky kritické súčasti rovera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac zaujímavých informácií z pozadia technologického výskumu Marsu, Slnečnej sústavy a zo zákulisia JPL zvyknem uverejňovať aj na mojej web stránke v slovenčine na tejto adrese.

Zdroje: NASA/JPL-Caltech

Jozef Kozár

Jozef Kozár

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Venujem sa planetárnemu výskumu a technológiám v rámci robotických misií k Marsu (MER, MSL, Mars 2020 Perseverance). Som autorom deviatich kníh, najnovšia vyšla v roku 2023 v USA a komplexne zahŕňa môj výskumný projekt satelitného navigačného systému pre Mars. Mám rád prírodu a more. Žijem a pôsobím mimo Slovenska, zatiaľ. Alma-mater: TUKE, Caltech. Viac mojich článkov nájdete aj na WWW.JOZEFKOZAR.COM Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu