reklama

Konšpiračné bludy: Čo majú spoločné I. časť

Čo majú spoločné konšpirátori, krajní nacionalisti a islamskí fundamentalisti? Na prvý pohľad som vymenoval zmesku rôznych ľudí. Čo majú spoločné? Jon Ronson, britský novinár napísal zaujímavú knihu s názvom Oni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čo majú spoločné konšpirátori, krajní nacionalisti a islamskí fundamentalisti? Na prvý pohľad som vymenoval zmesku rôznych ľudí. Čo majú spoločné? Jon Ronson, britský novinár napísal zaujímavú knihu s názvom Oni (na potulkách s extrémistami), kde trávi čas s rôznymi extrémistickými indivíduami. Dospel k zaujímavému zisteniu. Títo ľudia sú si v celku podobní aj napriek tomu, že sa navzájom nenávidia. V skutočnosti rôzne nacionalistické hnutia bojujú práve proti islamským fundamentalistom a naopak. Ideovo majú títo ľudia k sebe omnoho bližšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 1. Viera v sprisahanie tajných elít

To konkrétne viera, že svetu vládne tajné sprisahanie tajných elít, čo ovládajú všetkých a všetko. Konšpirátori ich označujú ako jašterov, prípadne židojašterov, tí ktorým v mozgu ostalo aspoň 1% zmyslu pre realitu, či kritického myslenia sa uspokoja s termínom „tajná elita“. Tí viac paranoidní sa obmedzia na konkrétne „rodinné klany“. Chudáci potomkovia prvej americkej aristokracie ako rodina Rockefellerovcov, či Rotschildovcov tak sú obviňovaní zo sprisahania. Neonáckovia zas všetkých charakterizujú ako „lichvárskych židov“. Pričom je jasné, že Rockefellerovci nie sú židia mimochodom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Islamskí fundamentalisti okrem toho že taktiež veria v „sprisahanie tajných elít“ taktiež nenávidia židov. Čo sa do istej miery dá aspoň prihliadnuť na ich Izraelsko-palestínsky konflikt a na fakt, že islamskí fundamentalisti nenávidia aj mnohé iné veci ako napr. ženy za volantom. Ich miera tolerančnej frustrácie dosiahne vrchol už len keď spomeniete proroka Mohameda. Trest smrti a verejné ukameňovanie za veci ktoré by v našich krajoch nestáli ani za priestupok sú v mnohých týchto zemiach bežným javom. Azda to bude spôsobené aj tým, že Islam je zrejme vo vývojovom štádiu v rámci rozvoja náboženstva asi v takom ako bolo Kresťanstvo v 13. stor., čo tiež neboli nejak slávne časy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konšpirátori zas taktiež veria, že svet musí ovládať hŕstka tajných zoskupení prípadne spolkov. Všetci politici sú tak len bábky a nitky poťahujú napr. Ilumináti. Ak zoberieme v úvahu, že v spoločnosti je približne 1% nekriminálnych psychopatov, ktorým ide o moc a snažia sa dostať do mocenských pozícií, logicky by nám malo vyplynúť, že tajná elita bude tvorená prevažne psychopatickými jedincami. Celkovo sú konšpirácie o tajnom sprisahaní mocných „rodín“, ktoré by mali ovládať politiku, korporácie, média a vlastne všetko na svete dosť komické. Psychologicky a sociologicky sú také teórie smiešne. Stačí si predstaviť menšiu sociálnu skupinu, ktorá má menšiu moc a prostriedky, povedzme politickú stranu. Denne vidíme aké intrigy, podrazy a mocenský boj tam prebieha, najmä ak je tam viac ľudí, ktorí si chcú ukrojiť svoju časť koláča. Ľudia sú ľudia. Do očí vám budú tvrdiť niečo a vzápätí, za vašim chrbtom, urobia presný opak. Takto to bohužiaľ chodí. Preto predstava, žeby pár stovák mocných tohto sveta ovládala a manipulovala všetkých ostatných a pritom dokonale spolupracovala a kooperovala je viac ako smiešna. Existencia a udržanie takej skupiny by bolo o to menšia, ak by v nej bolo zastúpených čo i len 10% psychopatov. Azda netreba znova opakovať prečo. Vzhľadom na psychopatické povahové črty. Na druhej strane by bolo smiešne predpokladať, žeby „tajní vládcovia“ tohto sveta prenechali moc v rukách politikov, akýchsi svojich „bábok“. Je nepravdepodobné, žeby sa nenašli indivíduá, ktoré by takto zverenú moc využili vo svoj prospech, prípadne obrátili by ju proti samotným „vládcom“, najmä ak by sa k moci dostal nejaký psychopat. Inými slovami svet, medziľudské a mocenské vzťahy sú omnoho zložitejšie a komplikovanejšie, ako to predkladajú niektorí konšpirátori o tajnom sprisahaní. Na pochopenie je isto jednoduchšia prvá varianta a masy hľadajú jednoduchosť.

Jozef Kurty

Jozef Kurty

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Zaujimam sa o psychiku človeka, psychologické pochody v spoločnosti, zlo v spoločnosti (ponerológia), spoločenské dianie a politiku, klimatológiu a geografiu. V poslednom čase sa zaujímam o filozofiu a kritické myslenie, ako ex-konšpirátor. :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu