reklama

Ukrajina je mi blízka

Keď by ste sa mňa opýtali: A bol si niekedy na Ukrajine ? Nebol, pretože nebola príležitosť, ale vo firme kde som bol...

Ukrajina je mi blízka
Ako si Rusko predstavuje rozdelenie Ukrajiny (Zdroj: neznámy)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

... konateľom bol môj spoločník národnosťou Ukrajinec a jazykovo blízky aj môjmu nárečiu. Som totiž Rusnák pochádzajúci z južného Spiša, školským jazykom bola slovenčina, ale po prvom stretnutí s Ukrajincom som všetkému rozumel, aj z titulu povinnej výučby ruštiny, ale mnohé aj z môjho nárečia. Niekedy počiatkom deväťdesiatich rokov som bol na poľovačke a pri zoznamovaní sa poľovníkov sme mali aj Ukrajinca, rozhovor som začal ruštinou, on sa pomrvil pokrútil hlavou nie, takže na rade bolo moje rusnácké nárečie, to som iba akože skúšal a na potvoru On sa pousmial a debatovali sme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

41 miliónová Ukrajina sa dnes úspešne bráni vojenskej eskalácii, okupácii 143 miliónového Ruska, ktoré svojou revanšistickou politikou sa rozhodlo Ukrajinu zniesť zo sveta, vymazať z mapy Európy, čoho dôkazom sú aj uniknuté nové mapy, na ktorých je Ukrajina doslovne rozporcovaná.

V roku 1922 sa ako Ukrajinská sovietska socialistická republika / USSR / stáva súčasťou Sovietskeho zväzu. Tvrdá, despotická politika J. V. Stalina v rokoch 1932 - 1933 hladomorom pripravila o život päť miliónov obyvateľov Ukrajiny. Počas 2.svetovej vojny zahynulo sedem miliónov ľudí prevažne civilistov. Z Ukrajiny pochádzali na tú dobu významní politici: Nikita Chruščov - generálny tajomník Sovietskych komunistov, podobne Leonid Brežnev, veliteľ vojsk Varšavskej zmluvy Grečko, maršali Timošenko, Malinovskij, ale pravdepodobne ani jednému z nich sa asi nesnívalo, že Ukrajina 24.augusta 1991 vyhlási svoju štátnosť. Vyhlásenie nezávislosti v referende potvrdilo viac ak 90% zúčastnených obyvateľov Ukrajiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a čo sa na Ukrajine deje dnes ? Počet zranených po zásahu nemocnice v Dnipro ruskou raketou stúpol na 23, jeden mŕtvy... Japonsko sa rozhodlo uvaliť na Rusko sankcie: - zmrazenie aktív jednotlivcov i skupín, zákaz vývozu technológii umožňujúcich využívať vo výrobe zbraní ... začiatkom mája útok dronov na Kremeľ podľa Američanov bola ukrajinská akcia... tri drony zaútočili na ruskú loď Ivan Churs a poškodili ju.

A čo robia naši slovenskí - proruskí trollovia ? Tešia sa z každej rakety, granátu, strely, útoku na Ukrajincov. Je to veľmi smutné, pretože 55 rokov spiatky Rusov nenávidel skoro každý Slovák, každý Čech... vtedy vojenskou bratskou pomocou, okupáciou nám Rusi ukradli nielen slobodu, ale najmä budúcnosť a to sa nikdy nezabúda, neodpúšťa. No mnohí na tieto dejinné udalosti zabúdajú alebo mladší nevedia a ako kvázi " ruskí trolovia " na mediálnom trhu bojujú proti Ukrajine, podporujú revanšistov, čo nemá obdobu. Bohužiaľ majú úspech. Vraj mnohí, tí najaktívnejší sú za to platení. Nuž čo, je nutné ich potierať aj v hocijakej diskusii a vziať im vietor z plachát, na to však musia byť argumenty, musíte poznať históriu a vedieť ju podať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ukrajina je mi blízka nielen dnes a kvôli vojne, je mi blízky najmä ukrajinský človek ako taký, ktorý je taký istý ako my, túži žiť kvalitný život v Európe a hlavne v mieri.

Jozef Varga

Jozef Varga

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  204
  •  | 
  • Páči sa:  1 572x

Som obyčajný človek s obyčajnými záľubami... Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu